fbpx
Himalaya zoutlamp werking

Zoutlamp werking

Enige maanden geleden heb ik een Himalaya zoutlamp cadeau gekregen. Ik geniet van de sfeer die de lamp creëert in mijn huis en gebruik het zo vaak mogelijk.

Vaak krijgen mensen zoutlampen alleen vanwege de rustgevende kleuren en vormen. Maar ze schijnen ook de kwaliteit van de binnen lucht te verbeteren en geven een kalmerende gloed.

Wat zijn Zout Lampen?

Een Himalaya zout lamp is een groot brok zout met een gloeilamp aan de binnenzijde. Het is gemaakt van pure Himalaya zout.

Er zijn ook goedkope imitatie zoutlampen gemaakt van steenzout. Himalaya zout heeft een gunstig effect op het lichaam. Het blijkt dat dit zout een harmoniserende werking heeft op het lichaam, het geeft je een ontspannen gevoel en het vitaliseert het lichaam.

Omdat de Himalaya zoutlamp handgemaakt is, zijn ze te koop in allerlei vormen en maten.

Waarom zijn negatieve ionen zo belangrijk?

Het lampje in de zoutlamp zorgt ervoor dat het zout wordt verwarmd. Dit geeft negatieve ionen af aan de omgeving. De negatieve ionen hebben een positieve invloed op de lucht die je inademt.
Ze zorgen ervoor dat je omgeving wordt gereinigd. Hoe werkt dit?

Eerst een korte scheikunde les:
Een ion is een elektrisch geladen atoom of molecuul. Een ion kan positief (door een gebrek aan elektronen) of negatief geladen zijn (door een overschot aan elektronen).
Alle materie (het menselijk lichaam, lucht, water, etc.) bestaat uit positieve en negatieve ionen. Op een gegeven moment zijn er zowel positieve als negatieve ionen in de lucht.

Positieve ionen worden vaak gecreëerd door elektronische apparaten zoals computers, televisies, magnetrons.
Als gevolg van het elektronische tijdperk, leven en werken de meesten van ons in een omgeving gedomineerd door elektronica, grote HD televisies, computermonitoren, mobiele telefoons, tablets, mobile telefoon, stereo enz.

Terwijl de straling geproduceerd door de elektronica onzichtbaar zijn, kunnen de lange termijn effecten van blootstelling hiervan ernstig zijn. Constante blootstelling aan straling kan o.a. chronische vermoeidheid, stress, slaap problemen en allergieën veroorzaken.

Negatieve ionen kunnen positieve ionen neutraliseren en helpen de lucht te reinigen.
Je hebt vast de lucht geademd na een wilde onweersbui. Weet je nog hoe fris de lucht voelde? Wat je ervoer was waarschijnlijk het gevolg van negatieve ionen.

De krachten van de natuur door middel van verschijnselen als regen stormen, onweer, oceaangolven, watervallen, bliksem, zonlicht, de wind, creëren negatieve ionen.
De negatieve ionen helpen de positieve ionen te neutraliseren. Veel gepubliceerde artikelen en wetenschappelijke studies rapporteren hoe de negatieve ionen in de lucht positieve effecten kan hebben.

Werking Hymalaya zout lamp

Er is iets wat je op kleinere schaal kan doen met behulp van een Himalaya zout lamp om negatieve ionen te creëren.
Zout is hygroscopisch, dit betekent dat ze watermoleculen trekken uit de omgeving om die vervolgens te absorberen. Door de warmte van de lamp, zal hetzelfde water verdampen. Door dit verdampingsproces ontstaan de negatieve ionen.

Allergenen, bacteriën, schimmels hebben vaak een positieve lading en worden geneutraliseerd door de negatieve ionen.

Het is als het hebben van een open raam. Een natuurlijke bron van frisse, schone lucht in je kamer, naast het bed, of waar je ervoor kiest om het te zetten.

Plaatsen als watervallen en stranden waar negatieve ionen op natuurlijke wijze worden geproduceerd kunnen een negatieve ionen concentratie van maximaal 10.000 negatieve ionen per kubieke centimeter hebben, terwijl drukke steden negatieve ionen niveaus kan hebben van 100 ionen per kubieke centimeter.

Zoutlamp vocht

Zoutlampen kunnen vocht uit de omgeving absorberen. Hierdoor lijkt het alsof de lampen lekken. Als je de lamp weer aansteekt, zal het door de warmte weer drogen.

Bron:
http://www.webmd.com/balance/features/negative-ions-create-positive-vibes
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ion_%28deeltje%29
http://negativeionizers.net/negative-ions-benefits/.