De meesten van ons hebben geleerd röntgenfoto’s en CT-scans te accepteren als een noodzakelijk kwaad dat nodig is om een grondig medisch onderzoek te ondergaan.
Hoewel er veel vooruitgang is geboekt om de blootstelling aan straling van röntgenstralen (inclusief tandheelkundige) en CT-scans te verminderen, suggereert overtuigend bewijs dat straling zich ophoopt en blijvende schadelijke effecten kan hebben.
Onderzoek
In 2013 publiceerde The British Medical Journal een studie die 1 miljoen mensen volgde vanaf de geboorte tot jongvolwassenheid en ontdekte dat de groep die CT-scans kreeg, een verhoogd risico had van 24% op het ontwikkelen van kanker in vergelijking met de groep die geen scans kreeg. (1)
Helaas, hoe meer scans men kreeg, hoe groter het risico en, tragisch genoeg, het risico hield jarenlang aan.
Vergeleken met mensen die geen CT-scan kregen, waren de risico’s als volgt:
Kankerrisico’s van CT-scans
35% hoger risico in eerste vier jaar na blootstelling
25% hoger risico in vijf tot negen jaar na blootstelling
14% hoger risico in 10-14 jaar na blootstelling
Zijn tandheelkundige röntgenfoto’s veilig?
De straling van een tandheelkundige röntgenfoto is tegenwoordig aanzienlijk lager in vergelijking met oudere machines, maar een nieuwe studie in het tijdschrift Cancer laat zien dat mensen die worden blootgesteld aan jaarlijkse tandheelkundige röntgenfoto’s twee keer zoveel kans hebben om een type hersentumor te ontwikkelen, een meningeoom genaamd. Dat is meestal goedaardig, hoewel er wel een hersenoperatie nodig is.
Veel tandartsen zeggen dat het risico van het krijgen van een tandheelkundige röntgenfoto’s, niet erger is dan een vliegtuigvlucht.
Misschien kunnen de volgende conclusies van wetenschappelijke studies de mening van je tandarts veranderen:
In hersentumoronderzoeken was het verband tussen tandheelkundige röntgenblootstelling en meningeoom statistisch significant in 5 van de 7 onderzoeken.
In 4 van de 5 schildkliergerelateerde onderzoeken was er een significante correlatie met tandheelkundige diagnostische röntgenfoto’s.
Gezondheidsuitkomsten zoals leukemie, laag geboortegewicht, cataracten en duimcarcinomen werden ook gemeld.
De studie concludeerde:
“Gezien de levenslange frequentie van blootstelling aan tandheelkundige diagnostische röntgenstralen, zou zelfs een kleine toename van het gezondheidsrisico van aanzienlijk belang zijn voor de volksgezondheid.” (2)
Onderzoeken naar meningeoom, toonden aan dat meervoudige (of herhaalde) blootstelling aan tandheelkundige röntgenfoto’s significant geassocieerd was met een verhoogd risico op schildklierkanker en meningeoom. (3)
Deze studie concludeerde dat, “ Gezien het feit dat ongeveer een derde van de algemene bevolking in ontwikkelde landen routinematig wordt blootgesteld aan een of meer tandheelkundige röntgenfoto’s per jaar, tonen deze bevindingen de noodzaak aan om de blootstelling aan diagnostische straling zoveel mogelijk te verminderen.
DNA-reparatie
Het mechanisme voor de schade veroorzaakt door straling is gerelateerd aan DNA-schade in de kern van de cel.
Wanneer cellen worden bestraald, worden een aantal DNA-brekende verbindingen (clastogene factoren genoemd) gevormd.
Dergelijke factoren kunnen in het lichaam blijven hangen en jarenlang schade veroorzaken.
Dertig jaar nadat de atoombom in Japan afging, waren er nog steeds clastogene factoren aantoonbaar.
Schade compenseren
Een strategie om deze schade te compenseren, is het innemen van voedingsstoffen waarvan bekend is dat ze helpen bij het herstel van DNA.
Kurkuma:
In veel onderzoeken is aangetoond dat kurkuma de natuurlijke reactie van het lichaam ondersteunt op blootstelling aan straling. (4)
In andere onderzoeken werd aangetoond dat de samenstellende factoren van kurkuma, met name curcumine, radioprotectieve effecten hebben op cellulair niveau. (5)
Shilajit:
Shilajit, een ander ayurvedisch kruid waarvan bekend is dat het de lichaamscellen beschermt tegen oxidatieschade, ondersteunt de reactie van de eierstokken op door straling veroorzaakte apoptose. (6,7)
Volgens de Ayurveda is shilajit een krachtig kruid, omdat het cellen helpt beschermen tegen schade en vroegtijdige veroudering
Tulsi:
Van Tulsi (Heilige Basilicum) is ook gebleken dat het de natuurlijke reactie van het lichaam op oxiderende straling ondersteunt. (8)
Wat vindt je van röntgenfoto’s en CT-scans? Wat doe jij om jezelf te beschermen?
Bron
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23694687/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341170/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31502516/
4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17569217
5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16196208
6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26530234
7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3296184/
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27072205/