fbpx
Zelf vloeibare zeep maken wasnoten

Zelf vloeibare zeep maken wasnoten

​Je zou chemische reinigingsmiddelen kunnen vervangen met zachte, natuurlijke versies, zoals vloeibare zeep gemaakt van wasnoten. Het is waarschijnlijak het meest duurzame reinigingsmiddel op de markt.

Wasnoten zijn geen noten. Het is eigenlijk fruit. De schillen van de wasnoten bevatten natuurlijke saponinen. Deze fungeren als oppervlakte-actieve stoffen, wat betekent dat ze de oppervlakken schoon maken. En net als zeep schuimt het ook.

Ze zijn makkelijk biologisch te kweken en vereisen zeer weinig verwerking of verpakking.

De wasnootboom (Sapindus Mukorossi) komt uit Noord-India en Nepal. De schil van de wasnoot wordt door de lokale bevolking al eeuwen gebruikt als reinigingsmiddel. Ook verbaasd wat de natuur ons geeft?

Recept vloeibare zeep maken met wasnoten

Vloeibare zeep van wasnoten kan je als basis gebruiken om natuurlijke en milieuvriendelijke reinigingsproducten te maken.

Wat heb je nodig om vloeibare zeep te maken met zeepnoten?
• 15-20 wasnoten 
• 6 kopjes water
• Gesteriliseerde container om de vloeistof te houden

– Kook de zeepnoten in de 6 kopjes water voor ongeveer 20 minuten tot een geelbruine vloeistof. Stamp de schillen voortdurend terwijl het aan het koken is om alle saponinen uit te krijgen.
– Na 20 minuten doe je het vuur uit met een deksel op de pan.
– Zeef de noten uit de vloeistof door een fijne zeef.
– Sla het op in een gesteriliseerde fles.
– Schudden voor gebruik.

Let op:
• De vloeistof is niet lang houdbaar en zal op den duur gaan schimmelen. Het beste is om de vloeistof in de koelkast te bewaren. Je kan het langer bewaren door azijn toe te voegen. Azijn is een fantastisch conserveermiddel en zal enkele weken toevoegen aan de houdbaarheid. Ook zou je de vloeistof kunnen invriezen.
• De vloeistof zal je ogen prikken als je niet oppast, dus als je het gebruik om je gezicht of haar te wassen, vergeet niet om de ogen gesloten te houden.

Hoe gebruik je vloeibare wasnoten zeep?

De overgebleven gekookte schillen kun je:
• In een stoffen zakje doen en gebruiken om de was te doen. Lees hier meer over het gebruik van zeepnoten om kleding te wassen.
• De saponinen zijn stoffen met anti-parasitaire en immuniserende werking. Deze stoffen zijn schadelijk voor insecten. De wasnootbooom produceert saponinen als afweermechanisme tegen vraat.
De schillen zijn daarom goed te gebruiken tegen slakken of ongedierte bij planten.

Recepten vloeibare wasnoten zeep

Allesreiniger

Ingrediënten:
* vloeibare wasnoten zeep
* Baking soda
* Citroensap
* Witte azijn
Meng de vloeistof met zuiveringszout, citroensap en witte azijn tot het de consistentie heeft van tandpasta. Gebruik een borstel en je kunt hiermee je keuken en badkamer schoonmaken.

Glasreiniger
Voeg twee eetlepels witte azijn en twee eetlepels vloeibaar wasmiddel in een spuitfles met water. Voeg enkele druppels etherische oliën als je wilt. Goed schudden voor gebruik.

Vaatwasser
Gebruik 4 schillen van de zeepnoten in het bestek mandje. Voeg witte azijn toe als natuurlijke glansspoelmiddel.
Algemene huishoudelijke reiniger
Voeg het vloeibare wasmiddel in een spuitfles. Je kunt nog witte azijn of essentiële oliën toe te voegen als je wilt. De oplossing kan o.a. gebruikt worden op kasten en kasten, muren en deuren, vloeren en tafels.

Wasnoten insectenspray
Giet wat vloeibare zeepnoten vloeistof in een kleine spuitfles. Spray de huid met de vloeistof. Dit zou werken tegen muggen en het is milieuvriendelijk. Voor extra kracht voeg neem olie toe.

Shampoo
Deze veelzijdige bes is geweldig voor het wassen van het haar. Het wordt zelfs gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde om haaruitval te voorkomen. Lees hier hoe je een shampoo kan maken met zeepnoten.

Gezichtsreiniger
Spoel je gezicht met warm water. Op een schoon, vochtig washandje, giet een eetlepel vloeibare zeepnoten vloeistof. Shrub zachtjes het gezicht met het washandje en goed uitspoelen.

Huisdieren
Gebruik de vloeibaar zeep als shampoo voor huisdieren. Misschien kan je zelfs hiermee ongedierte afweren door te sproeien op hun vacht.

100% kokosolie

Met 100% kokosolie kan je ook zelf een krachtige reinigende zeep maken.Vergeet niet dat je gezondheid en je geluk de grootste troeven zijn die je hebt.