Tegenwoordig willen veel mensen zelf shampoo maken en dat is niet zo vreemd. Bijna alle shampoos uit de drogisterij (en ook de dure merken) bevatten schadelijke chemische bestanddelen, zoals Sodium lauryl sulfate (SLS) ofwel natriumlaurylsulfaat. Dit zorgt voor het schuimende effect in shampoo.
Het is een sterk agressief reinigingsmiddel gebruikt in afwasmiddel, om de auto mee te wassen, de motor te ontvetten. Dat is allemaal geweldig om aangekoekt vet van je potten en pannen af te krijgen, maar wil je dat echt op je hoofd?
Een andere reden om zelf shampoo te maken, is het gebruik van siliconen in commerciële shampoos. Siliconen leggen een laagje over je haar en huid, net als plastic, zodat je haar glanst en gezond lijkt.
Als je een tijdje commerciële shampoos gebruikt met siliconen, zal het lastig zijn de siliconen uit te wassen.
Het is nodig om je haar te detoxen, een proces dat kan oplopen tot een paar weken, afhankelijk van het type shampoo dat je eerder gebruikte.
Laat je niet misleiden door mooie verpakkingen met woorden als ‘natuurlijk’, ‘kruiden’ of ‘biologisch’. De meerderheid van de commerciële shampoos, zelfs zogenaamde natuurlijke shampoos bevatten een veelheid aan giftige chemicaliën. Dat is nog een reden om zelf shampoo te maken.
Heb je ooit gehoord over een shampoo die vrij is van chemicaliën, haaruitval tegengaat, je haar glanzend maakt en goed is tegen roos en luizen. Het is een ayurvedische shampoo die je zelf kan maken.
Deze ayurvedische shampoo reinigt niet alleen je haar, maar voedt en beschermt het ook tegen beschadiging.
Zelf shampoo maken met wasnoten
Wasnoten of Sapindus Mukorossi of Reetha (Indiase benaming) behoren tot de populaire kruiden in de Ayurveda. Ze zijn te vinden in India en Nepal.
Zij kunnen uw vloeibare zeep, shampoo, wasmiddel, afwasmiddel vervangen. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor chemische wasmiddelen. Wasnoten hebben hun waskracht te danken aan de saponine. Het is een natuurlijke stof die schuim vormt bij contact met water. Deze natuurlijke zeep verwijdert vuil en olie.
Wasnoten zijn ook een goed alternatief voor mensen die allergisch zijn voor chemische producten. Ze zijn daarom zeer geschikt voor mensen met eczeem of psoriasis.
Wasnoten zijn van nature antibacterieel, antischimmel, allergenenvrij en zeer zacht voor de huid en hoofdhuid en bevorderen de haargroei.
Wasnoten kunnen gebruikt worden als natuurlijke shampoo. Je kan het ook gebruiken als vloeibare zeep, voor het wassen van je handen en lichaam.
Heemst als natuurlijke conditioner bij zelf shampoo maken
Heemst staat bekend om zijn reinigende werking en bevordert de haargroei. Het wordt specifiek gebruikt voor de behandeling van dun haar en bij haarroos. Het is mild, heeft een natuurlijk lage pH en zal het haar niet strippen van natuurlijke oliën.
Als je droog, krullend haar hebt, gebruik dan ook heemst, want heemst fungeert ook als een natuurlijke conditioner en maakt het haar zacht. Omdat ik zelf sluik en zacht haar heb, gebruik ik geen hibiscus.
Tulsi
In de ayuveda wordt Tulsi al duizenden jaren gebruikt voor zijn diverse helende eigenschappen. Tulsi zit namelijk vol met anti oxidanten, is voedend voor de huid en het haar en heeft een antibacteriële werking. Hierdoor werkt Tulsi erg goed tegen roos, jeuk en wondjes op de huid. Tulsi is mild reinigend voor je haar en het zuivert je hoofdhuid en haar.
Neem
Neem kan gebruikt worden ter behandeling van eczeem op je hoofdhuid, roos, haaruitval het stimuleert de haargroei.
Brahmi
Het helpt bij het versterken van de haarwortels. Ook helpt brahmi tegen roos en werkt het verkoelend op de hoofdhuid. Brahmi kan je grijze haren iets bruin kleuren.
Recept zelf shampoo maken met wasnoten
Zelf shampoo maken is makkelijk, goedkoop en volledig natuurlijk. Wat heb je nodig?
• 5 – 10 wasnoten
• 2 -3 glazen water
• 2- 5 eetlepels heemst (optioneel, als je droog, krullend haar hebt)(deze)
• 1 lepel tulsi
• 1 lepel brahmi
• 1 lepel neem
Bereiding
• Verwijder de zaden uit de wasnoten en laat de vrucht en de zaden ’s nachts weken in een pot met 2-3 glazen water. Dit zorgt ervoor dat beide zacht worden.
• Vervolgens kook je dit mengsel ongeveer 15 tot 20 minuten op laag vuur tot het zacht is.
Je zult zien dat er een hoeveelheid schuim vrijkomt. Koken bevordert de afgifte van saponinen. Zeef het mengsel. Vervolgens doe je het in een flesje.
Je kunt het ongeveer 1-2 weken bewaren in de koelkast. Je kan het gebruiken als shampoo, vloeibare zeep of schoonmaakmiddel.
Gooi de wasnoten niet weg. Je kunt ze tenminste 2 keer gebruiken, afhankelijk van de kwaliteit van de wasnoten.
• Dat is de basis voor zelf shampoo maken. Je kunt indien nodig Shikakai poeder, Amla poeder en Neem poeder toevoegen voor extra voeding en bescherming van het haar.
Gebruiksaanwijzing
• Maak je haar eerst nat.
• Gebruik nu de vloeibare zeep en masseer het hoofd zachtjes, totdat het haar schoon is. Was het haar na 5 minuten. Herhaal indien nodig de procedure 2-3 keer, afhankelijk van je eigen behoefte. Vergeet niet dat je geen overvloedig schuim krijgt zoals bij commerciële shampoos, maar je zult verbaasd zijn over de uitkomst.
• Aangezien de Wasnoot een reinigingsmiddel is, kan het je haar drogen. Indien nodig voeg je heemst toe als natuurlijke conditioner. Dat maakt het haar zacht en beheersbaar. Als je normaal haar hebt, is heemst niet nodig.
Let op bij het gebruik van wasnoten vloeistof:
• het kan je ogen (net als commerciële shampoos) irriteren. Zorg ervoor dat het niet in je ogen terecht komt.
• wasnoten vloeistof is niet lekker, zorg ervoor dat het niet in je mond terecht komt, bij het wassen van je gezicht of haar.
• het is beperkt houdbaar. Tot een week in de koelkast. Je kunt ook een grote hoeveelheid maken en invriezen als ijsblokjes.
• wasnoten vloeistof schuimt niet en heeft geen dikke consistentie als commerciële shampoos, maar het doet zijn werk goed.
Wanneer je deze ayurvedische shampoo gebruikt, is het eerste wat je zal opvallen, dat de hoeveelheid haar wat je normaal verliest tijdens het wassen, aanzienlijk wordt verminderd. Een ander resultaat is dat je haar er glanzend en gezond zal uit zien.
Ook interessant:
• Neem shampoo
• Kruiden shampoo
• Natuurlijke zeep maken
Wat een leuk recept, bedankt voor het delen!