fbpx
Neem antibacteriele lotion zelf maken

Zelf neem lotion maken

​Als je op zoek bent naar een zelfgemaakte lotion of handcrème die uw huid voedt, kijk dan niet verder. Dit recept voor het maken van neem lotion is voedend en eenvoudig. Deze lotion is super veelzijdig omdat het neem bevat.

Noem een huidaandoening en neem helpt, acne, eczeem, huidschimmels, droge, trekkerige huid. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat Neem door de aanwezigheid van quercetine en nimbosterol, antiseptische, antivirale en antibacteriële eigenschappen heeft.

De speciale antibacteriële eigenschappen van dit kruid maken het uitermate geschikt voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld antibacteriële zeep, mondwater, neem masker tegen acne, of in neem tandpasta. Neem zorgt ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om problemen te veroorzaken.

Neem crèmes of lotions kopen?

​Omdat neem (Azadirachta indica) bij vele huidaandoeningen helpt, wordt het in veel medicinale lotions en crèmes gebruikt. Maar met de synthetische ingrediënten in overvloed, kunnen de neem crèmes en lotions die je koopt de huid irriteren.

Wat is het nut daarvan?

Neem crèmes met additieven geven je huid juist meer problemen en werken averechts. Deze schadelijke ingrediënten horen niet op je huid. Wil je de schadelijke ingrediënten vermijden? Maak dan je eigen natuurlijke niemlotion in je  keuken. Jij bepaalt welke ingrediënten er in je product komen.

​Hoe?

​Hoe maak je zelf een lotion met de juiste consistentie zonder al die chemische componenten?

Meestal is het belangrijkste ingrediënt van een lotion water. Water maakt meestal ongeveer 70-80% uit van een recept. Het gebruik van meer water resulteert in een dunner en lichter product. Oliën en boters maken ongeveer 10-25% deel uit van het recept.

Een groter percentage aan olie en boter in het recept zal meestal resulteren in een  ultra-hydraterende versie en is vetter dan een lotion op water basis, maar je hebt maar een beetje nodig voor gebruik.

Omdat het geen water bevat, heeft het ook een langere houdbaarheid en zijn chemische conserveermiddelen niet nodig.

Neem lotion maken

​Mijn favoriete lotion is een combinatie van , kokosolie en bijenwas.  Deze combinatie is ongelooflijk voedend en is ook zeer geschikt voor een droge en trekkerige huid.

Dit basisrecept is een ultra-hydraterende- versie. Vanwege het ‘harde’ water in Nederland,  kan je liever deze versie gebruiken. In het water zitten zouten, kalk en zelfs chloor. Dit kan een trekkerig gevoel geven en de huid op den duur irriteren en uitdrogen.

Dit recept heeft drie basis ingrediënten en letterlijk duurt tien minuten om het te maken.

Ingrediënten neem lotion

• 1/2 kop neembladeren olie
• 1/4 kop kokosolie 
• 1/4 kop bijenwas 
• Etherische oliën voor een lekkere geur (optioneel)

Bereidingswijze

Verwarm de neem bladeren olie, kokosolie, bijenwas au bain marie of in een glazen schaal.  Als het water opwarmt, zullen de ingrediënten beginnen te smelten. Roer goed als ze smelten.

Als alle ingrediënten volledig zijn gesmolten, voeg dan de essentiële oliën. Giet het mengsel in een potje of blikje en je bent klaar.