fbpx
Zelf lippenbalsem maken zonder vaseline

Zelf lippenbalsem maken

​De herfst is een welkome verlichting van de sterke hitte tijdens de zomer. Maar met het koude weer komen ook de problemen van een droge huid. Dus, in deze tijd van het jaar wordt het belangrijker voor ons om extra zorg te dragen voor de huid en vooral de lippen.

Ze zijn de meest kwetsbare delen van het lichaam. Ze zijn bedekt met een dunne huidlaag en hebben geen vetklieren. Vandaar dat ze sneller droog en schraal worden. Er zijn verschillende oorzaken die leiden tot droge lippen.

De meest voorkomende zijn de blootstelling aan de grillen van het weer, allergische reacties en voedingstekorten. Terwijl de wind en kou genoemd zijn als redenen, kan ook langdurige blootstelling aan de zon leiden tot droge, schrale lippen.

Symptomen van droge en schrale lippen omvatten scheuren, zwellingen, bloedingen en een schilferige textuur van de huid.

​Wat ayurveda zegt hierover?

​Symptomen zijn aanwijzingen dat er onderliggende onevenwichtigheden zijn. Specifiek, onthullen ze welke dosha is toegenomen.

Volgens ayurveda zullen de lippen barsten en uitdrogen, wanneer de vata dosha toeneemt. De toename wordt toegeschreven aan de koude en droge klimaat.

Tijdens de herfst en vroege winter overheerst de vata dosha. De vata, is de energie van beweging en is gemaakt van de elementen ruimte en wind. Zij zorgen ook voor droge, koude, lichte en beweeglijke kwaliteiten.

De vata dosha wordt van nature verhoogd door de toename van koud, droog en winderig weer van de herfst. Door de herfstseizoen zullen deze eigenschappen bij een ieder toenemen, maar vooral bij de vata persoon.

Velen van ons ervaren een droge huid, gebarsten lippen, statisch haar, chronisch koude handen en voeten als gevolg van een toename van vata. Seizoensgebonden veranderingen zijn dynamische, spannende tijden. Je lichaam voelt het en het is belangrijk om jou dieet en levensstijl aan te passen om de energie van het nieuwe seizoen weer te geven.

Lees hier meer hoe de vata dosha toeneemt en hoe je die met vata voeding kan verlagen.

​Lippenbalsem van minerale olie

​Je voorkomt droge lippen allereerst door ze vet te houden. Doe dit door regelmatig een lippenbalsem te smeren. Het helpt uitdroging van lippen te voorkomen door wind, kou en zon. In de zomer kun je het beste ook nog eens een lipbalsem gebruiken met een zonnefactor erin.

Maar velen gebruiken lippenbalsems die minerale olie bevatten. Op het internet kun je lezen over het risico op een zogenoemde paraffine verslaving bij het gebruik van minerale olie in lippenbalsem.

De Amerikaanse allergoloog Dr. T.G. Randolph waarschuwt over het gebruik van minerale olie. De poriën kunnen verstopt raken doordat de olie een laagje vormt over de huid. Het sluit de huid af waardoor het vocht niet weg kan. Je bereikt het tegenovergestelde en in plaats van een gezonde, gladde huid, droogt de huid juist uit, ontstaan er allergische reacties of zelfs acne.

De Belgische consumentenbond geeft aan dat in veel soorten lippenbalsem (ook Labello) stoffen zitten die mogelijk schadelijk kunnen zijn als je ze inslikt.

Minerale olie is een goedkoop product maar je vindt het ook in duurdere crèmes. Je kan het beste deze olie vermijden. Andere namen voor minerale olie zijn: paraffinum liquidum, petroleum oil, vaseline, liquid petroleum, lanoline, petroleum.

​Zelf lippenbalsem maken

​Wat te doen?

Kies voor een natuurlijke lippenbalsem of maak eenvoudig zelf een lippenbalsem met slechts twee ingrediënten.

• 4 eetlepels sesamolie in de herfst/winter) of gebruik kokosolie  in de zomer
• 1 – 1,5 eetlepel bijenwas 

Sesamolie is de beste keuze in de herfst en winter. Vermijd kokosolie tijdens de winter, omdat het koelt.

1. Smelt de bijenwas in een vuurvaste maatbeker in een pan met heet water.
2. Doe de sesamolie of kokosolie erbij en roer het mengsel goed.
3. Vul hierna kleine potjes met dit mengsel en laat het afkoelen.

Sesamolie en kokosolie zijn geschikt om je droge lippen te hydrateren. Ze zullen de huid nauwelijks uitdrogen indien te wijten aan de weersomstandigheden.

Als je teveel dode huidcellen heb is de beste manier om een natuurlijke scrub te gebruiken. Ook hiervoor kan je sesamolie gebruiken. Meng 1 eetlepel suiker en 2 eetlepels sesamolie tot dik mengsel.

Scrub je lippen zachtjes voor het slapengaan en breng daarna een laag lippenbalsem op zodat het de hele nacht kan inwerken. De volgende ochtend zal je wakker worden met zachte lippen.

Voldoende drinken

Zoals bij veel beautyprobleempjes blijft voldoende drinken een vereiste, vooral bij droge lippen. Je hebt ongeveer anderhalf tot twee liter vocht per dag binnen moet krijgen. Door veel te drinken krijgen je lippen de hydratatie die ze nodig hebben.