fbpx

Zelf kruidenzalf maken

Ik laat je zien hoe je een kruidenzalf maakt met kruiden die je kunt plukken of die waarschijnlijk in je tuin groeien.

Kruidenzalven hebben een lange geschiedenis van medicinaal gebruik als natuurlijke huismiddeltjes.

Het beste deel is, dat je een onbeperkt aantal kruiden kunt gebruiken, het hoeft niet de exacte kruiden te zijn die ik je hier laat zien. Er zijn veel kruiden die krachtige helende eigenschappen hebben.

Wat zijn de huidverzorgingsvoordelen van kruidenzalven?

Een kruidenzalf is geweldig in het aanpakken van lastige huidproblemen en kwalen. Enkele problemen die vaak worden aangepakt met kruiden zijn:

• Huiduitslag en schimmelinfecties zoals ringworm of zelfs parasitaire infecties zoals schurft of vlooiendermatitis.
• Natuurlijke pijnverlichting door kneuzingen, pijnlijke spieren en zelfs artritis.
• Zonnebrand en lichte brandwonden.
• Eczeem, psoriasis of zelfs galbulten.
• Kleine wonden, schaafwonden en snijwonden.
• Blaren en steenpuisten, evenals abcessen en huidzweren.
• Droge of gebarsten huid evenals een door de wind verbrande huid.
• Insectenbeten en -steken.
• Doorligwonden
• Vlekken op de huid

Stap 1. Kruiden kiezen

Laten we eerst ingaan op de details van het maken van een kruidenzalf. De eerste stap in het proces is het maken van een kruidenolie. Het maken van een kruidenolie klinkt ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. Er zijn een paar verschillende manieren om dit te doen, maar het eerste wat je nodig hebt zijn kruiden.

Voor deze zalf gebruik ik
• weegbree bladeren 
• paardenbloemen 
• lavendel 
• brandnetelbladeren 

kruiden drogen

Er zijn veel andere medicinale planten en kruiden die kunnen worden gebruikt, zoals:
• goudsbloem 
• sint-janskruid 
• kamille 
om er maar een paar te noemen.

Kruiden drogen
Als je je eigen kruiden hebt geplukt, moet je ze eerst drogen. Hang ze een paar weken ondersteboven op, gebruik een droogscherm, of als je ze snel nodig hebt en je hebt een voedseldehydratatietoestel, dan kun je dat ook gebruiken.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat kruiden die je hebt geplukt volledig droog zijn voordat je een kruidenolie maakt, anders kan er schimmel ontstaan en het zal ranzig worden.

brandnetelblad drogen

Stap 2. Het maken van de kruidenolie

Nu is het tijd om je kruidenolie te maken. Er zijn een paar manieren om dit te doen, het eerste is om gewoon je gedroogde kruiden in olie te doen en deze een aantal weken te laten zitten.

Ik ga een kruidenolie maken door hitte toe te voegen. Een van de manieren om dat te doen is gebruik maken van de double-boiler methode. Hiervoor doe ik de kruiden met olie in een glazenflesje en die plaats ik in een pan met heet water op een laag pitje. Je kan ook een kom gebruiken.

Kruiden in glazenpotje

Welke olie?
Je kan verschillende soorten olie gebruiken voor de infusie, maar olijfolie is de meest voorkomende.

Sesamolie
Sesamolie () heeft een zoete nootachtige geur, daardoor vaak samen met andere oliën gebruikt. Het laat een enigszins licht vettig laagje achter op de huid maar trekt snel in. Het is een natuurlijke vochtinbrenger, rijk aan voedende stoffen zoals vitamine B, E en calcium.

Kokosolie
Dit is echt een spectaculaire olie  met een diepe geur van pure kokosnootpulp. Het is een van de meest gerespecteerde olie en  werkt verzachtend en beschermend op de huid, waardoor het helpt om het vocht in je huid vast te houden.

Smelt makkelijk op je huid, trekt langzaam in maar laat geen vettig laagje achter. Werkt tegen infecties en enigszins tegen UV-stralen. Verstopt de poriën niet en is geschikt voor de probleemhuid.

Als het wordt gemengd met andere oliën kan het de geur van het eindproduct veranderen.

Neemolie
Neemolie stinkt. Dat is ook de reden waarom het zo goed werkt . Het heeft anti-bacteriële, anti-virale, anti-schimmel, antiseptische en anti-parasitaire eigenschappen.

Het wordt daarom gebruikt voor huidproblemen veroorzaakt door schimmel en eczeem. Maar ook voor de gevoelige of acnehuid. Ook is het insectenwerend. Gebruik het om een antimuggen zalf te maken.

Vaak wordt neemolie gemengd met andere oliën (zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie).

Olijfolie
Olijfolie is veruit de meest universele olie die wordt gebruikt voor een veelvoud aan doeleinden, waaronder cosmetica, als dragerolie en bij het koken. Het heeft een rijke, volle smaak met een sterk aroma en een goudgroene kleur.

Olijfolie werkt verzachtend, voedend en beschermend voor de huid, zonder deze af te dichten, maar laat wel een vettig laagje achter. Met name geschikt voor gevoelige, geïrriteerde en droge schilferige huid.

Heeft een geweldig conditionerend effect in recepten voor lichaamsverzorging en kan in bijna alle toepassingen worden gebruikt vanwege zijn stabiele aard.

Amandelolie
Zoete amandelolie  is een fantastische dragerolie en vormt een uitstekende aanvulling op lichaamsverzorgingsproducten. Het bevat vitamine A en E en dringt gemakkelijk door in de huid.

Het is een vrij effectief verzachtend middel voor het hydrateren van de huid en het haar.

Het smeert makkelijk uit, is voedend en vooral ook geschikt voor een droge of jeukende huid.

Het trekt redelijk makkelijk in al laat het de huid wel enigszins vettig aanvoelen. Daardoor wellicht eerder geschikt voor hand -en nachtcrème, of anders in combinatie met andere oliën.

Castorolie
Deze dikke en taaie olie wordt gebruikt in recepten voor cosmetica als een beschermende laag voor de huid (deze). Omdat het een vrij dikke olie is wordt het vaak gemengd met andere oliën.

Omdat het zelden een allergische reactie geeft is het een veelzijdige olie die vaak wordt gebruikt voor de gevoelige, rode huid. Het is daarom ook erg geschikt bij eczeem. Vermijd extreme hitte.

Zonnebloemolie
Een olie rijk aan vitamine A, D en E. Zonnebloemolie heeft ook gunstige hoeveelheden lecithine en onverzadigde vetzuren. Diep voedend en conditionerend voor de huid. Zonnebloemolie heeft een aangename geur en wordt gemakkelijk opgenomen en opgenomen. Het is daarom erg geschikt voor de vette huid.

Ik gebruik graag sesamolie, amandelolie, castorolie of olijfolie, omdat ik een droge vata huid heb.

Heb je een vette kapha huid, dan kan je kokosolie gebruiken, maar ook zonnebloem olie is erg geschikt voor de vette huid omdat het een lichte olie is.

Als je een gevoelige, rode huid hebt (pitta huid) kan je kokosolie, amandelolie of zonnebloemolie gebruien.

Als je kokosolie wilt gebruiken, dan zie je dat het meestal vast is op kamertemperatuur. Daarom verwarm ik de kruiden in de olie via de double boiler methode of langzaam in de fornuis op een laag vuur.

Je kan ook een slowcooker gebruiken hiervoor.

Maak de kruidenolie
Doe de gedroogde kruiden in een glazen pot en bedekt ze met de olie. Ik gebruikte een combinatie van olijf- en kokosolie, een totaal van ongeveer 250 ml olie.

kruidenolie

Hoe meer olie je maakt, hoe meer zalven je kunt maken.

Verwarm het kruidenolie-mengsel gedurende 1-3 uren. Ik deed dit ‘s avonds en zette het vuur uit voordat het naar bed ging, waardoor de kruiden een nacht lang konden intrekken in de olie.

De volgende ochtend had ik een zeer geurige kruidenolie. Zeef het in een kom.

Nu je je kruidenolie hebt, is het tijd om de rest van de benodigde ingrediënten te verzamelen.

kruidenolie zeven

Stap 3. Recept kruidenzalf maken

Bijenwas en een glazenpotje om je zalf in te stoppen is alles wat je nodig hebt naast de kruidenolie.

Ik gebruikte ongeveer 50 gram bijenwas om de kruidenolie te veranderen in een zalf.

Nu wordt het leuk.

• Smelt de bijenwas in een pan.
• Voeg hierna de kruidenolie toe. Roer het goed.
• Giet het mengsel dan voorzichtig in je glazenpotje naar keuze.

Zodra de glazenpotjes vol zijn, laat ze een paar uur ongestoord zitten om te stollen.

Kruidenzalven
Dat is alles wat er is. Het is best verbazingwekkend wat we thuis kunnen maken met slechts een paar eenvoudige ingrediënten en een beetje tijd. Een kruidenolie en bijenwas is alles wat je nodig hebt.

Deze zalf is goed voor kleine snijwonden, schaafwonden, blauwe plekken, beten, steken, huiduitslag en droge huid.

Ik gebruik het altijd voor mijn handen en voeten. Niet alleen heeft het verbazingwekkende helende krachten met alle medicinale kruiden die het bevat, maar het ruikt absoluut goddelijk.

Je kunt er ook een lippenbalsem van maken als je wilt, voeg gewoon wat meer bijenwas toe, zodat het harder is en extra bescherming biedt aan je lippen. Gbruik dan twee keer zoveel bijenwas.

Een zelfgemaakte kruidenzalf is een geweldig cadeau voor jezelf of een ander.

Nog meer recepten voor kruidenzalf
• Brandnetel zalf
Calendula zalf
Paardenbloem zalf
• Kurkuma zalf
• Eczeem zalf