fbpx

Zalf tegen muggen maken

Recept kruidenzalf maken tegen muggen en insecten

De zomer is de tijd voor insecten en muggen en niet altijd de goede soort. Er is niets ergers dan op een ontspannende kampeertrip in de buurt van een prachtige rivier de hele tijd gestoken te worden door muggen.

muggen zalf maken

Het enige probleem met commerciële insectenspray is dat er vaak giftige chemicaliën in zitten die velen van ons niet op onze huid willen aanbrengen.

Maar gelukkig is er een natuurlijk alternatief, want er zijn veel planten, kruiden en bloemen die ongewenste insecten afstoten.

Kruiden en bloemen die muggen en insecten afstoten

Er zijn veel planten die van nature insecten afweren, sommige heb je waarschijnlijk al in je tuin. Hier zijn een paar die bijzonder goed zijn in het afstoten van muggen:

Neembladeren 
Lavendel 
Tulsi 
Knoflook

Waarom lavendel? Muggen houden niet van geuren van bijvoorbeeld lavendel. Je houdt ze ermee op een veilige afstand. Als anti muggen middel werkt het dus prima.

Lavendel werkt als een insectenwerend middel en het kan jeuk verlichten na een beet. Veel commerciële insectenwerende middelen bevatten lavendelolie.

Insectenbeten veroorzaken roodheid, jeuk en pijn. Ze kunnen soms besmet raken. Lavendel helpt insectenbeten te verminderen door bacteriën af te weren en ontstekingen te verminderen. Het helpt natuurlijk ook om pijn te verlichten.

Ook de geur van knoflook houdt muggen op een afstand.

Tulsibladeren geven een gele olie die actief is tegen insecten (muggen) en bacteriën.

Een ander bekend middel bij de bestrijding van de overlast door muggen, zijn producten van de Neemboom, ook wel Azadirachta Indica boom. De bladeren,  en olie van de Neemboom worden al eeuwen gebruikt als traditioneel medicijn in India.

Neembomen zijn overal in India te vinden. De neembladeren zijn afwerend tegen allerlei ongedierte, waaronder muggen. Eén van de werkzame stoffen in Neembladeren, Azadirachtine, wordt met name veel onderzocht op dit moment, om het bestrijden van muggen.
Muggen zijn dus absoluut geen fan van neembladeren.

Kruidenolie tegen insecten

De eerste stap bij het maken van deze kruiden tegen insecten is om een kruidenolie te maken met een combinatie van de bovenstaande kruiden.

Ik gebruikte Neembladeren, lavendel, tulsi en knoflook. 

Het is het beste om volledig gedroogde kruiden te gebruiken bij het maken van je kruidenolie, zodat deze niet ranzig wordt.

Vul eenvoudig een glazen pot van ongeveer 250 ml met droge kruiden. Vervolgens voeg je een dragerolie naar keus bij. Ik gebruik graag een mengsel van gelijke delen sesamolie, kokosolie en zoete amandeloliën.

Ook gebruik ik 50 ml neemolie.
Neemolie  staat bekend om zijn hoge concentratie aan azadirachtine. Deze stof is effectief tegen ruim 200 soorten insecten. Neemolie bevat daarnaast ook nog ook andere aan azadirachtine gerelateerde stoffen die de olie zo effectief maken tegen schadelijke insecten.

Een studie uit 1993 laat zien dat een mengsel van slechts 2% pure Neemolie in 100ml in kokosolie bescherming biedt tegen diverse soortenmuggen. Gebruik daarom pure Neemolie in dit recept dat natuurlijke bescherming biedt tegen muggen.

Het is knap geweldig wat kruiden en bloemen voor ons kunnen doen, toch?

Bedek de pot met een deksel en plaats hem ongeveer twee weken in een zonnige plek.

Zeef vervolgens het kruidenmateriaal uit wanneer u klaar bent om het te gebruiken.

antimuggen zalf

Kruidenzalf tegen insecten Recept

Een dunne laag aanbrengen op de huid is alles wat je nodig hebt om insecten op afstand te houden. Zoals met veel natuurlijke producten zonder schadelijke chemicaliën, is het beter om vaker deze zalf aan te brengen op de huid dan een chemisch product.

Ik hoop dat je deze kruiden tegen insecten maakt, zodat je die vervelende muggen op een natuurlijke manier kunt weren.

Zalf maken tegen muggen en insecten

Laat de kruiden eerst drogen voordat je het in dit recept gebruikt.

Voordat je deze zalf maakt, moet je een kruidenolie maken met lavendel, tulsi, neembladeren en knoflook.

Vul een 250 ml potje ongeveer 1/2 tot 2/3 vol met gedroogde kruiden en dek het plantmateriaal af met je favoriete olie en de neemolie. Je kan een enkele olie of een combinatie van oliën gebruiken. Mijn favoriete combinatie voor het maken van zalven is gelijke delen van kokosolie, sesamolie en zoete amandel olie.

Laat de olie 4-6 weken (of langer) op een zonnige plek trekken voordat je deze zalf maakt.

Ingrediënten

Kruidenolie tegen muggen
300 ml olie naar keuze, zoals olijfolie en 30 ml neemollie
30 gram gedroogde lavendel, tulsi, neembladeren en knoflook.

250 ml kruidenolie tegen muggen
30 gram bijenwas

Bereiding
1. plaats de olie 4 – 6 weken (of langer) op een zonnige plek.
2. Zeef hierna de olie voordat je het het in dit recept gebruikt.

Zalf maken tegen muggen en insecten maken
1. Doe de kruidenolie tegen muggen en de bijenwas in een pan en verhit het tot de bijenwas volledig in de olie is opgelost. Roer af en toe.
4. Giet het mengsel voorzichtig in kleine potten of blikken en laat het zitten totdat de zalf volledig is opgezet.