fbpx
zalf tegen droog eczeem

Zalf tegen droog eczeem

Als je droog eczeem hebt, zal je vast worstelen met het ongemak van een jeukende, schilferige huid. Een zalf tegen droog eczeem kan hiertegen verlichting geven.

Je zult vast op het internet antwoorden hebben gezocht en ontdekt hebben dat dat er geen specifieke oorzaak tegen eczeem is, dat er geen remedie hiervoor is en dat de aanbevolen behandeling o.a. is het gebruik van steroïde crème, antibiotica en pijnstillende crème.

Des te heftiger de ontsteking, des te sterker de corticosteroïde crème die je nodig hebt. Zowel interne als externe factoren zijn belangrijk bij het ontstaan van droog eczeem. Het kan ontstaan door irriterende stoffen, zoals zeep, reinigingsmiddelen, pollen, bacteriën, virussen en schimmels, maar ook door interne reacties. Lees hier meer over droog eczeem.

Mogelijk zal je een aantal aanpassingen moeten aanbrengen in je leven. Er is geen gemakkelijke of snelle oplossing. Wat de oorzaak van je droog eczeem ook is, met een zelfgemaakte eczeem zalf zal je verlichting kunnen ervaren.

​Waarom deze zalf tegen droog eczeem?

​Droog eczeem moet dagelijks goed gehydrateerd worden. Er zijn crèmes en zalven tegen deze huidaandoening te koop in de winkels, gebaseerd op aardolie, maar deze zijn niet goed voor de huid, ondanks hun marketing claims.

In deze zalf, gebruik ik een aantal ingrediënten die specifiek de symptomen van droog eczeem helpen te verzachten.  Een belangrijk bestanddeel van deze eczeem zalf is neem olie.

Waarom neem olie

Bij droog eczeem is het belangrijk om de droge huid goed in te smeren met een rijke niet drogende oliën om vochtverlies te voorkomen. Neem olie is zeer hydraterend en staat bekend om zijn antibacteriële en antiseptische eigenschappen.

Je zal vast last hebben van de jeuk. Velen vinden dat het ergst en de bijbehorende pijn die hiermee gepaard gaat. Neem olie is een natuurlijke pijnstiller. Ook bevat neem natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen, vergelijkbaar met steroïde zalven, maar dan zonder bijwerkingen.

Kokosolie is een populaire natuurlijke remedie tegen symptomen van deze huidaandoening. Kokosolie bevat antivirale, antibacteriële, antimicrobiële en antischimmel eigenschappen. Een studie heeft de natuurlijke genezende eigenschappen van kokosolie bevestigd bij de behandeling van eczeem.

Sesam olie is dé olie bij kwalen die door vata veroorzaakt worden. Droog eczeem kan ontstaan door een verhoogde vata dosha in het lichaam (toename van het element wind in het lichaam). Deze olie is neutraal, irriteert de huid niet, is zacht en een perfecte hydraterende olie.

Deze zalf is geen genezing, maar als de jeuk en schilfers opkomen, kan het helpen bij het ongemak die je hiervan ervaart, zonder de bijwerkingen van steroïde crèmes. Deze zalf kan helpen bij de ondersteuning van de huid en het is ook nog super makkelijk te maken.

​Ingrediënten zalf eczeem

​• 5 eetlepels sesamolie
• 1 eetlepel kokosolie
• 1 eetlepel neem olie
Bijenwas ½ -1 of 2 theelepel (afhankelijk van hoe dun of dik, je de zalf wilt hebben).

Doe de bijenwas in een pan op een laag vuurtje. Zodra de bijenwas is gesmolten, doe dan de neem olie, sesamolie en kokosolie in de pan. Goed roeren en het mengsel in een glazen potje of aluminium blikje doen. Laat het mengsel afkoelen bij kamertemperatuur totdat het gestold is.

Gebruik het zo vaak als je wilt op de huid.  Sommige mensen kunnen heel gevoelig zijn voor neem olie. Test de zalf voor gebruik en breng een beetje hiervan op de huid om te kijken of je er allergisch voor bent. Let ook op dat neem olie heel sterk kan zijn als het onverdund op de huid wordt geplaatst.

Bron:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19134433
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=azadirachta+indica+anti-inflammatory&cmd=DetailsSearch