fbpx
yoga oefeningen tegen langdurig zitten

yoga oefeningen tegen langdurig zitten

​Helpt Yoga oefeningen tegen langdurig zitten? Het lijkt erop dat te lang ‘zitten’ net zo slecht is als roken, in termen van negatieve effecten op de gezondheid.

Dat is een vrij gedurfde uitspraak als je de dodelijke gevolgen van roken overweegt.Helaas brengen veel Nederlanders een groot deel van de dag zittend door. Heb je een kantoorbaan, dan zit je waarschijnlijk ten minste 6 uur per dag om daarna lekker na een dag hard werken op de bank te ‘hangen’. Het gevolg is dat we wel 9 tot 12 uur per dag zittend doorbrengen.

Tel daarbij op 8-uur slapen en je staat slechts enkele uren per dag. Vrij opzienbarend als je er goed over nadenkt.

​Waarom je beter niet langdurig kan zitten

​Het hebben van een kantoorbaan kan fijn zijn, maar er zitten nadelen aan vast.Futloos raken is een van de gevolgen. De risico’s blijken echter groter dan dat.

Aangetoond is dat langdurig zitten de kans op longkanker verhoogt met maar liefst 54 procent, baarmoederkanker met maar liefst 66 procent en darmkanker met 30 procent. (1)

En wat te denken van de andere gezondheidsproblemen zoals obesitas, hart-en vaatziekten, diabetes om maar een paar van de andere negatieve effecten veroorzaakt door eindeloze zitten te noemen.

Zitten verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, zoals pijn op de borst (angina pectoris) of een hartaanval zelfs met 125 procent. (2)

Een andere studie, gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine, bleek dat elk uur dat je zit om tv te kijken, te gamen of gewoon niets doen, na de leeftijd van 25, je levensverwachting met maar liefst 22 minuten verlaagt. (3)

Mensen die langdurig zitten hebben een grotere kans om eerder dood te gaan dan mensen die maar een paar uur per dag zitten.

​Maar ik beweeg regelmatig en eet gezond

​Een half uurtje bewegen per dag is toch voldoende?Het slechte nieuws is dat een half uur beweging per dag, lang zitten op een stoel niet compenseert. Deze theorie blijkt achterhaald te zijn.

Uit onderzoek blijkt dat te veel zitten riskant is voor je gezondheid, zelfs als je regelmatig beweegt en gezond eet. (4)

Mark Tremblay, onderzoeker van het kinderziekenhuis in Oost-Ontario in Canada, stelt dat zitten een half uur lichaamsbeweging vijf keer per week geen garantie is tegen chronische ziektes.”

Volgens Dr. James Levine, auteur van Get Up !: Why Your Chair Is Killing You and What You Can Do About It, zegt dat regelmatige lichaamsbeweging alleen je niet zal beschermen tegen de negatieve effecten die worden veroorzaakt door langdurig zitten.Volgens hem, heb je te lang gezeten, als je een uur hebt gezeten.

Hij adviseert, net als Tremblay mensen met kantoorbanen om regelmatig op te staan, bijvoorbeeld als ze aan de telefoon zijn.

​Waarom Yoga wel helpt tegen lang zitten

​Een artikel van CNN (2015) beschrijft het belang van yoga als je langdurig zit en hoe je met yoga de schadelijke effecten voor de gezondheid door langdurig zitten kan voorkomen.

Door de yogaoefeningen te doen, krijg je een natuurlijke zithouding die beter voor je is.

Onderzoek toont aan dat regelmatige yoga eigenlijk de effecten van zitten kan tegengaan.S tudies tonen aan dat yoga de risico op kanker kan verlagen. (5)

Het kan ook helpen bij het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid, met inbegrip van het verlagen van de bloeddruk, volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Diabetologie & Metabool Syndroom. (6)

En natuurlijk, voor mensen die de hele dag zitten, is yoga is geweldig tegen stress, onderrug problemen en pijn in het algemeen. Met deze yoga houdingen kan je gezondheidsklachten als gevolg van langdurig zitten voorkomen.

Door deze yoga oefeningen krijg je een meer natuurlijke, maar wel actieve rechte zithouding die beter is voor je gezondheid.

Hier zijn de beste 6 yoga-oefeningen die je hierbij helpen

1. De berghouding
Deze houding is een van de eenvoudigste en meest effectieve yoga-oefeningen en moet de houding zijn die je doet tijdens het begin en eind van elke yoga sessie. Het strekt niet alleen je rug, maar ook je benen. Deze houding is zeer geschikt voor als je langdurig gebogen zit achter je toetsenbord.

De berg pose is de basis voor alle staande houdingen en kan je algehele houding en stabiliteit sterk verbeteren. Het wordt ook gebruikt om de borst en rug te openen.

2. Cobra houding
Als je veel tijd gebogen zit achter de computer, is dit een geweldige pose om je onderrug te rekken en het vermindert de pijn in de rug. Het helpt ook om je te versterken van de voornaamste spieren.

3. Naar beneden kijkende hond
De naar ‘ beneden kijkende hond’ is een van de meest bekende yoga houdingen. Het is een staande houding en milde inversie die kracht opbouwt, terwijl je het hele lichaam strekt.

4. Boog houding (Dhanurasana)
Dit is een prachtige pose voor je nek. Het ontspant je nek spieren en verbetert de houdingen, hoewel het een moeilijke houding kan zijn als je het voor het eerst doet.

5. Sphinx houding (Salamba bhujangasana)
De sfinx Pose is vrij eenvoudig en het helpt bij het verlengen van je wervelkolom en het verminderen van pijn in de onderrug.

Ook aan yoga doen? Investeer in een goede yoga mat.

Bron
– James A. Levine, Get Up! Why Your Chair is Killing You and What You Can Do About It, 2014 Palgrave Macmillan Trade
– Dr. Joan Vernikos, Sitting Kills, Moving Heals: How Everyday Movement Will Prevent Pain, Illness, and Early Death — and Exercise Alone Won’t, 2011 Quill Driver Books
– Dr Stacy Clemes, Senior Lecturer in Human Biology, Loughborough University. Setting the Scene – How Much Time Do We Sit? Changing Patterns of Sedentary Behaviour.
– TNO, Trendonderzoek Bewegen en Gezondheid, 2013.
https://www.tno.nl/media/1992/lang_zitten_tno_gl_l_13_07_1573n.pdf
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/09/28/dangers-prolonged-sitting.aspx