fbpx
yoga oefeningen beter slapen

Yoga oefeningen beter slapen

Als je een van de miljoenen mensen ben, die moeite hebben om in slaap te vallen of in slaap te blijven, weet je wat de waarde is van een goede nachtrust.

Het frustrerende van slecht slapen is, dat hoe langer je ‘s nachts wakker ligt te verlangen dat je in slaap kan vallen, hoe moeilijker het is om in slaap te vallen. Gelukkig zijn er simpele manieren om deze moeilijke slapeloze nachten tegen te gaan. Zoals enkele yoga oefeningen om beter te slapen.

De voordelen van yoga voor het slapen gaan

Slaap problemen ontstaan vaak, omdat we een druk leven hebben en we geven ons zelf niet genoeg tijd om de druk te verminderen. Yoga is een manier om het zenuwstelsel tot rust te brengen. Het helpt je bij het verschuiven van een staat van stress naar één van rust en kalmte.

Zachte, herstellende yoga oefeningen hebben bewezen een positieve invloed te hebben op het slapen.

Deze yoga oefeningen:
• kalmeren de geest.
• ontspannen het lichaam.
• en zullen je leiden naar een goede nachtrust
Je wordt verfrist wakker, klaar om de wereld over te nemen.

Hier zijn 4 yoga oefeningen om beter te slapen

Deze korte yogasessie van tien minuten laten je focussen op je ademhaling of mantra’s. Het maakt je hoofd leeg zodat je volledig zen tussen de lakens kan glijden.

1. Surya Namaskar met mantra’s
De unieke combinatie van fysieke oefeningen en focussen op de mantra’s kalmeert de geest en het lichaam. Dit bevordert de slaap en je zal er langer door slapen. Lees hier meer over surya namaskar met mantra’s.

Ook simpele rekkende oefeningen die zelfs de meest onervaren sporter kan uitvoeren, kunnen je ook helpen om beter te slapen. Enkele hiervan zijn:

2. Lijkenhouding (savasana)
In deze yogahouding imiteer je een lijk voor volledige ontspanning. Het kan je de ervaring van de laatste rustplaats opleveren. Dit wordt gedaan door de spieren te ontspannen.

Als je het goed doet ervaar je een zwaar gevoel in het hele lichaam. Hierdoor lijkt het alsof je los staat van je lichaam. Alsof het lichaam slaapt en dat je daar op een bizarre wijze van bewust bent. Je geest wordt kalm en gedachten verstillen. Je spieren ontspannen door eraan te denken is moeilijker dan het lijkt. Maar er is een makkelijk trucje hiervoor bedacht.

3. Zit in kleermakerszit (Sukasana)
Zit met gekruiste benen in kleermakerszit (Sukasana). Sukhasana is elke voor jou comfortabele positie met gekruiste benen. Als je eenmaal comfortabel zit, is Sukhasana een goede houding voor meditatie of pranayama praktijk.

Sluit de ogen en breng je aandacht naar je ademhaling.
Zit tussen 5-15 minuten. Probeer niet te blijven stilstaan bij de gebeurtenissen van de dag, maar in plaats daarvan neem je gedachten waar en laat ze vrij, alsof je een toevallige waarnemer bent.

Het helpt om de geest tot rust te brengen. Wanneer de geest rustig is, is de reactie op stressvolle gebeurtenissen effectiever. Bedachtzaamheid wordt makkelijker.

4. Kindhouding (Balasana)
De houding lijkt op een foetushouding en er wordt gezegd dat het fysieke, mentale en emotionele troost biedt. Het is een rustgevende en herstellende houding. De vorm van deze houding dwingt je om patronen van je ademhaling waar te nemen.

Het is een zeer eenvoudige houding, maar het vereist geduld. Het geeft je de mogelijkheid om je over te geven aan een staat van niets doen.

Wist je dat er ook kruiden zijn die je kunnen helpen om te slapen?

Adaptogene kruiden zijn kruiden die je helpen te ontspannen, zoals:
Hop 
– St. Janskruid 
Ashwagandha 
Kamille
–  Tulsi 
Aziatische waternavel 
– Lavendel 
– Brhami 

Wat te doen na de oefeningen?

Probeer ’s avonds minder TV te kijken en beperk luide en stimulerende muziek. In plaats daarvan dim de lichten, kies rustgevende muziek. Beperk het gebruik van stimulerende middelen, zoals cafeïne en suikers. Deze hebben het potentieel om je wakker te houden.

Na afloop van de oefeningen, houd verbinding met de meditatieve staat en rust die je hebt ervaren tijdens de oefeningen. Stap in bed en vertrouw erop dat je snel beter zal slapen. Slaap lekker.

Bron:
https://www.verywell.com/easy-pose-sukhasana-3567124
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/spiritueel/134687-yogahoudingen-savasana-lijkhouding.html
http://www.cnyhealingarts.com/2010/11/08/the-health-benefits-of-balasana-childs-pose/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Balasana
Photo by uwenna