fbpx
yoga als levensstijl

Yoga als levensstijl

Yoga als levensstijl of de ‘yoga-manier’ is uitgegroeid tot een populaire manier van leven.
Waarom kiezen velen voor yoga als lifestyle?

De kracht van yoga ligt in de eenvoud, flexibiliteit en diversiteit. Yoga is geen religie, maar kan toch worden beoefend in harmonie met elke religie.

Het maakt niet uit of je een druk, actief of sedentair levensstijl hebt. Sedentair leven uit zich in weinig beweging, zoals zitten, computeren, tv kijken of gamen. Yoga als levensstijl kan met gemak aangepast en samengevoegd worden in elke levensstijl.

Wat is yoga als lifestyle?

Maar waar gaat een yoga als lifestyle over?
Een typische yoga enthousiasteling doet lichaamshoudingen, ademhalingsoefeningen, heeft zijn eigen yogamat en accessoires, draagt een yoga T-shirt en kan gebruik maken van biologisch voedsel.

Maar yoga is meer dan dit. Veel mensen denken dat yoga het beoefenen is van gymnastische hoogstandjes. Yoga is een systematische methode om de harmonie van lichaam, mind en ziel te bereiken.
Het is niet alleen het doen van fysieke oefeningen, maar is voor vele mensen ook een levensstijl en een bron van spiritualiteit.

De verenigde Naties (VN) hebben 21 juni uitgeroepen tot Internationale Yoga dag. Dit voorstel, gedaan door de Indiase premier in de Verenigde Naties in september 2014, werd in zeer korte tijd mede ondersteund door een overweldigend aantal van 177 lidlanden van de VN, waaronder landen als Amerika, Engeland, Frankrijk, Rusland, China en Brazilië.

In december van datzelfde jaar is zijn voorstel bij consensus aangenomen door alle 193 leden van de Verenigde Naties. Het aannemen van een voorstel bij consensus is het meest krachtige signaal dat een verenigde wereld gemeenschap kan uitsturen voor het bevorderen van internationale waarden en standaarden.

Met de aanname van een Internationale Dag voor Yoga is ook het belang erkend voor de waarde van deze eeuwenoude traditionele discipline van 5000 jaar geleden. Op internationale Yoga dag worden wereldwijd activiteiten ontplooid, die positief dienen bij te dragen aan het individu, de samenleving en een betere wereld.

Yoga is veel meer dan alleen maar een kwestie van de gezondheid. Yoga is een levensstijl, het ligt in het hart van alle aspecten van het leven.

Het kan bijdragen aan het milieu, omdat ze er vanuit gaat dat de aarde zelf heilig is en respect verdient.
Het heeft ook iets te zeggen over het bevorderen van een eenvoudigere manier van leven en een hogere manier van denken.

Voor het individu leidt yoga tot het ontwikkelen van meer begrip en een meer humane opstelling naar de medemens toe.

Hoe begin ik?

Wil je starten met yoga als levensstijl? Begin met het doen van yoga. Denk aan deelname aan een yoga les.
Naast het beoefenen van de houdingen, kan een yogaleraar tijdens de les ook instructies geven over ademhalingsoefeningen (pranayama), meditatie of de leraar geeft een inspirerende lezing. De verscheidenheid en de hoeveelheid hiervan zal afhangen van de individuele leraar en de yoga-stijl waarin hij of zij is opgeleid.

Meestal zal een yogales bij een sportschool meer gericht zijn op de puur fysieke voordelen van yoga, terwijl een yogales op een yoga-centrum meer de spirituele kant kan verdiepen.

Sommige mensen vinden dat de fysieke oefening van yoga een toegangspoort wordt tot een spirituele exploratie, terwijl anderen gewoon genieten van een heerlijke low-impact workout die ze een goed gevoel geven.
Wat je neiging ook is, zoek een yoga les die bij jouw stijl past.

Hoe vaak?

Om de echte voordelen van yoga te ervaren, kan je het onderdeel maken van je dagelijkse activiteiten. Het nemen van een 2 weken durende yoga cursus zal je niet helpen, tenzij het deel uitmaakt van je levensstijl.

Het is beter elke dag gedurende 5 – 30 minuten yoga te doen, in plaats van uren aan yoga te doen gedurende enkele weken en het vervolgens te vergeten.

Yoga thuis

Wat als je weinig tijd hebt om yoga lessen te volgen? Dan hoef je toch niet op de bank te blijven zitten. Hoewel yoga lessen van een yogaleraar het beste is, kun je ook met een goede yoga online cursus starten voor beginners.

Hoe?

• Begin elke dag thuis met oefeningen. Deze sessies kunnen variëren van 5 minuten tot een uur. Hou vol, want het zal bijdragen aan je fysieke stabiliteit en persoonlijke groei.
• Kies een geschikte tijd en plek.
• Als je thuis yoga doet, kun je zelf je tempo bepalen.
• Kies vijf favoriete houdingen die je een fijn gevoel geven of doe 2-5 rondes surya namaskar.
• Maar het belangrijkste is wees consequent.
• Als je serieus bent over yoga, koop een yogamat van goede kwaliteit. Let erop dat de mat een goede grip heeft, licht en draagbaar is.
• Als je yoga kleding koopt, kies liever voor strak in plaats van loszittende kleding. Boven alles, je moet je comfortabel voelen om erin te bewegen.

Bron:
https://yogainternational.com/article/view/the-beginners-guide-to-home-yoga-practice
http://www.yogajournal.com/article/teach/teaching-the-spiritual-essence-of-yoga-with-integrity/
http://www.huffingtonpost.com/cameron-alborzian/yoga-spirituality-_b_3660245.html
Dagblad Suriname d.d. 18/19 juni 2016