fbpx
winderigheid tegengaan tips oorzaken

Winderigheid tegengaan oorzaken tips

Moet je winderigheid tegengaan? Af en toe een wind laten is een normale lichamelijke functie. Het is niets om je zorgen over te maken. Het is normaal.

We doen het allemaal.
Het probleem is als je veel winden laat en het zijn stinkende scheten. Wat nog erger is, is wanneer je ergens bent en je moet het vasthouden. Dit veroorzaakt een opgeblazen gevoel, maagklachten en andere problemen die echt niet goed zijn.

Veel stinkende winden laten is een echt probleem. Dit is ongelooflijk giftig voor het lichaam. Kan je je voorstellen wat dat spul binnenin je aan het brouwen is.

Overmatige stinkende winderigheid is eigenlijk slechts een symptoom van een probleem met de spijsvertering en eliminatie.

Een goed werkend spijsverteringsvuur (agni) is super belangrijk, want als je spijsverteringsvuur niet goed functioneert (te heet, te koud, te variabel), kan het gemakkelijk onbalans in je lichaam en geest veroorzaken. In feite wordt er in Ayurveda gezegd dat 90% van alle ziekten wordt veroorzaakt door agni.

Problemen die vaak alleen maar erger worden en beginnen met het beïnvloeden van je algehele gezondheid en welzijn, wat leidt tot een gebrek aan energie, prikkelbaarheid, vermoeidheid en zelfs ernstige ziekte.

Opgeblazen buik en winderigheid?

Een opgezwollen buik en winderigheid gaan meestal samen, omdat wanneer een bepaalde hoeveelheid wind wordt vastgehouden in de darm, dit leidt tot een gezwollen buik en winderigheid.

Net als bij winden laten is de uitzetting van de buik gerelateerd aan het volume van het gas in de darm en is afhankelijk van de motorische activiteit in de darmen.

Oorzaken van winderigheid

De meeste mensen laten ongeveer veertien keer per dag een wind. Als je een probleem hebt met overmatige winderigheid, weet je dat dit veel vaker voorkomt dan 14 keer.

De belangrijkste oorzaken van overtollige winderigheid zijn:
• Het doorslikken van overtollige lucht als gevolg van:
– overhaast eten of drinken
– kauwgom eten
– het drinken van koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank of bier.
– en zelfs angst en stress.

• Chemische reacties die betrokken zijn bij de spijsvertering.

• Grote bacteriële fermentatie van onverteerd voedsel, met name bepaalde onverteerbare koolhydraten, vezels en eiwitten in de dikke darm.
Stinkende scheten zijn meestal de oorzaak van winden die worden geproduceerd door bacteriën in de darm tijdens fermentatie van niet-geabsorbeerde voedselresten die in de dikke darm arriveren.
Ook sommige voedingsmiddelen die het lichaam niet volledig kan absorberen. Dit betekent dat ze naar de dikke darm gaan zonder eerst volledig te zijn verteerd. De dikke darm bevat een grote hoeveelheid bacteriën die vervolgens het voedsel afbreken en gassen vrijgeven. De opbouw van dit gas veroorzaakt winderigheid.

• Obstipatie verlengt het fermentatieproces van voedingsmiddelen in het spijsverteringsstelsel, waardoor de interne gasproductie toeneemt.

• Er zijn bepaalde voedingsmiddelen (wind verhogende voedingsmiddelen) die wind produceren in het lichaam en moeten worden vermeden om verdere opeenhopingen te voorkomen. Vooral vata mensen of mensen met een teveel van de vata dosha hebben moeite deze voedingsmiddelen te verteren.

Hoe weet je of winderigheid iets is waar je je echt zorgen over moet maken?

Er zijn geen langetermijngevolgen voor het niet behandelen van flatulentie. Als de winderigheid te wijten is aan een probleem met voedselintolerantie of spijsvertering, kan het probleem erger worden. Er kunnen ook andere symptomen optreden.

In sommige gevallen kan langdurige overmatige winderigheid leiden tot andere problemen, zoals sociaal ongemak en veranderingen in eetgewoonten. Als het je levensstijl veel beïnvloedt, kan dit ook je humeur beïnvloeden. Het is belangrijk om een gezond dieet te volgen en je arts te raadplegen als het probleem je leven negatief gaat beïnvloeden.

Controleer of je andere waarschuwingssignalen ervaart en tegelijkertijd veel (stinkende) winden laat. Als dat het geval is, let dan op andere symptomen, waaronder:
• Zwakte of vermoeidheid
• Huiduitslag, acne, eczeem of netelroos
• Tekenen van allergieën, zoals waterige ogen, jeukende keel
• Constipatie of diarree
• Bloed in je urine of ontlasting
• Pijn rond je lymfeklieren, lies, keel of oksels
• Veranderingen in lichaamstemperatuur, gewicht, slaap en menstruatiecyclus

Waarom stinken scheten?

De meeste mensen zouden verrast zijn om te horen dat de overgrote meerderheid van de winden bestaat uit vijf verschillende gassen:
– waterstof
– stikstof
– koolstofdioxide
– methaan
– en zuurstof
Deze gassen zijn allemaal vrijwel geurloos. Volgens sommige schattingen maken deze ongeveer 99% uit van je winden. Methaan en waterstof zijn eigenlijk beide ontvlambare gassen.

Waarom ruiken scheten dan zo slecht?
Het laten van scheten is pas echt gênant als je winden stinken.
De vreselijke geur in je winderigheid is te wijten aan de aanwezigheid van zwavelhoudende verbindingen zoals:

Waterstofsulfide: dit is het bestanddeel van een scheet dat gewoonlijk naar rotte eieren ruikt. Niet alleen ruikt het onaangenaam, het is ook ontvlambaar en giftig. Het menselijk lichaam maakt een deel van zijn eigen waterstofsulfide, maar interessant genoeg wordt het ook in de omgeving geproduceerd in zaken als moerassen en rioleringssystemen.Over het algemeen geldt hoe zwakker je spijsvertering, hoe groter de kans dat waterstofsulfide zich ophoopt in de dikke darm.

– Methanethiol: dit komt van nature voor in het menselijk lichaam, meestal in het bloed en de hersenen. Methanethiol heeft een sterke geur vergelijkbaar met kruisbloemige groenten, inclusief broccoli of kool. Deze zelfde stof draagt ook bij aan andere soorten lichaamsgeuren, waaronder slechte adem.

– Dimethylsulfide: hier is nog een chemische verbinding die bijdraagt aan de geur van groenten. Dit is verantwoordelijk voor de geur die ontstaat als je bijvoorbeeld spruitjes kookt. Het is aanwezig in voedingsmiddelen en ontstaat door de vorming van bepaalde bacteriën.

Slechts een zeer klein percentage (ongeveer 1 procent) veroorzaakt de kenmerkende vieze geur van scheten. De reden voor de stinkende geur van scheten in het algemeen komt neer op de hoeveelheid zwavelhoudende gassen. Deze worden geproduceerd door bacteriën in de darm en bepaalde voedingsmiddelen, met name die rijk aan zwavel zijn.

Andere voedingsmiddelen zoals bonen bevatten veel koolhydraten die we niet goed kunnen verteren, maar die de bacteriën in de dunne darm zeer goed voeden, waardoor er veel winderigheid ontstaat, maar meestal met minder stinkende resultaten.

In nog andere gevallen kan een bepaald type voedsel voor sommige mensen (de vata mensen of mensen bij wie de vata dosha is gestegen) een groot probleem zijn en veel winderigheid veroorzaken, terwijl anderen (de pitta mensen of kapha mensen) deze wind verhogende voedingsmiddelen de hele dag door zonder problemen kunnen eten of drinken.

Hoe winderigheid voorkomen

Als je merkt dat je herhaaldelijk met stinkende winden te maken hebt, is het eerste wat je moet doen je dieet aanpakken. Het kan zijn dat je problemen hebt met het afbreken van bepaald voedsel of een ophoping van zwavel, bacteriën of gist.

De neiging van voedingsmiddelen om overmatig gas te veroorzaken, verschilt aanzienlijk van persoon tot persoon. Volgens ayurveda zijn de wind producerende voedingsmiddelen de grootste triggers.

Enkele voedingsmiddelen die de meeste wind produceren zijn:

Bonen:
Ze zijn berucht om het veroorzaken van winden. Dat komt omdat ze een soort koolhydraat bevatten, polysacchariden genaamd, die gemakkelijk fermenteren zodra ze de darm binnendringen. De bacteriën die in je darm voorkomen, gedijen van deze koolhydraten, die fermentatie en een toename van winden veroorzaken.

Bonen bevatten nogal wat vezels, die, hoewel ze over het algemeen als gunstig worden beschouwd, voor sommige mensen gastro-intestinale problemen kunnen veroorzaken. Er is echter een groter probleem als je bonen eet, raffinose.

Bonen van alle vormen zijn bijzonder hoog in bepaalde onverteerbare koolhydraten bekend als oligosacchariden. Raffinose is de meest voorkomende en de ergste hiervan.

Raffinose kan niet in de dunne darm worden afgebroken omdat mensen het alfa-galactosidase-enzym missen dat nodig is om het af te breken. Het passeert je maag-darmkanaal volledig onverteerd.

Zodra het de dikke darm bereikt, gedijen de bacteriën daar en fermenteren raffinose tot grote hoeveelheden waterstof, methaan en andere gassen.

Dit proces van het afbreken van de oplosbare vezel produceert ook grote hoeveelheden waterstof, stikstof en kooldioxidegas. Dit verhoogt allemaal de winderigheid.

Gelukkig hoef je bonen en peulvruchten niet allemaal te vermijden. Je kan ze ‘s nachts laten weken voordat je ze gaat koken. Dit maat ze beter verteerbaar (hetzelfde geldt voor noten, die qua koolhydratengehalte vergelijkbaar zijn).

Erwten
Net als bonen bevatten erwten hoge niveaus van zowel onverteerbare oligosacchariden als vezels, waarvan bekend is dat ze een opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaken.

Kikkererwten, vaak gebruikt in recepten uit India en het Midden-Oosten, kunnen problemen geven en de moeite waard om te vermijden als je de volgende dag een belangrijke afspraak hebt.

Het interessante aan erwten, bonen en andere peulvruchten, is dat ze vaak grote hoeveelheden darmgas veroorzaken, maar in het algemeen geen bijzonder agressieve geur.

Als je problemen hebt met overmatig gas maar het stinkt niet dan zijn de bonen of erwten bijna zeker de boosdoener.

Aan de andere kant, als offensieve winderigheid het probleem is in plaats van het volume van gas, dan ligt het waarschijnlijk aan een van de hoge zwavelrijke groenten of eiwitten.

Zwavelhoudende groenten
Groenten van de Brassica (of de hoornbloemige) familie hebben de neiging om meer winden te produceren dan andere groenten, omdat ze een hogere vezelwaarde, bepaalde soorten koolhydraten en zwavel bevatten.

Deze zijn kool, spruitjes, broccoli, bloemkool en boerenkool. Ze produceren minder wind als je ze kookt in plaats van rauw eet, maar zelfs dan kunnen ze nog steeds problematisch zijn.

Broccoli
Broccoli is een uiterst gezonde plant waarvan is aangetoond dat het vol zit met antikankermiddelen en de moeite waard is om te eten. Zoals de meeste kruisbloemige groenten is broccoli echter ook rijk aan zwavelverbindingen en dit is waar gasproblemen kunnen beginnen.

Een dieet rijk aan zwavel kan leiden tot winderigheid met een hoger percentage waterstofsulfide, de klassieke rotte geur van eieren.

Waterstofsulfide is zo krachtig dat zelfs een zeer kleine hoeveelheid kan resulteren in stinkende winderigheid. Langzaam eten en broccoli goed kauwen kan helpen bij de spijsvertering en het verminderen van de hoeveelheid die de lagere darm bereikt waar zich gas producerende bacteriën bevinden.

Sommige onderzoeken hebben ook aangetoond dat het nemen van geconcentreerde probiotica, ook zeer effectief is tegen darmgist, het kan helpen het niveau van waterstofsulfide in je lichaam te verlagen door de darmomgeving te verbeteren.

Broccoli bevat ook een behoorlijke hoeveelheid vezels en raffinose, die ongetwijfeld bijdragen aan de reputatie van stinkende winden. Een kleine hoeveelheden broccoli zou geen probleem mogen zijn als je spijsvertering efficiënt werkt.

Kool
Kool is een andere groente met een hoog zwavelgehalte, zoals broccoli, dat stinkend gas kan produceren, vooral wanneer het in grote hoeveelheden wordt gegeten.

Behalve waterstofsulfide is een andere verbinding op basis van zwavel die in je lichaam voorkomt als je kool eet, methylmercaptan. Het heeft een kenmerkende rotte koolgeur en slechts de kleinste concentratie in je winden kan gemakkelijk worden geroken.

Hoewel het een zeer voedzame groente is, is kool eigenlijk nog gezonder wanneer het wordt gefermenteerd als zuurkool. In deze vorm wordt het voor verteerd door gunstige bacteriën en is er veel minder kans op wind problemen.

Bloemkool
Hoewel het meestal niet zo erg is als broccoli of kool, is bloemkool nog steeds een kruisbloemige groente met zowel zwavelverbindingen als oligosachariden.

Als je de volgende dag na een maaltijd met veel bloemkool problemen hebt met een opgeblazen gevoel en winderigheid, is dit de waarschijnlijke boosdoener.

Pepermuntthee kan het darmgas sterk verminderen en verfrist ook de adem en zelfs lichaamsgeur na het eten van kruisbloemige groenten zoals bloemkool.

Spruiten
Nauw verwant aan kool, zijn spruitjes vrij berucht om het produceren van gas. Ze bevatten zowel raffinose als een hoog zwavelgehalte, maar de manier waarop we deze specifieke groente eten, kan ook gedeeltelijk onze schuld zijn.

Zoals kool, bloemkool en broccoli zijn kleinere hoeveelheden spruitjes erg goed voor je en zouden geen problemen mogen veroorzaken voor een goed functionerend spijsverteringsstelsel.

Een kopje venkelthee is een van de meest effectieve kruiden middel tegen en opgeblazen gevoel en darmkrampen, ongeacht welk voedsel het probleem veroorzaakt.

Zuivel:
De lactosesuiker in melk is een bekend voorbeeld van stinkende winden. Mensen die gevoelig zijn voor lactose hebben meestal veel winderigheid, vaak ook stinkende, wanneer ze te veel zuivelproducten gebruiken. Lactose-gevoeligheid is een veel vaker voorkomend probleem dan veel mensen zich realiseren.

Lactose-intolerantie is wereldwijd een algemeen probleem met de spijsvertering, hoewel veel mensen zich er mogelijk niet van bewust zijn dat ze voedsel dat melk, kaas, yoghurt of sporen van zuivel bevat, niet goed kunnen verteren.

Melk en melkproducten bevatten hoge concentraties van de disacharidenlactose (galactose en glucose gekoppeld door een bèta-galactosideband), die moeilijk te verteren kunnen zijn.

Voor sommige mensen veroorzaakt lactose-intolerantie naast flatulentie ook merkbare tekenen van indigestie, maar voor sommige zijn de effecten milder, zodat ze onbehandeld en onopgelost kunnen blijven.

Waarom veroorzaakt melk stinkende scheten?
Wanneer je lichaam niet genoeg van het lactase-enzym in je dunne darm produceert, gaat lactose in het voedsel dat je eet of de producten die je drinkt zoals melk onverteerd naar je dikke darm.

Bepaalde bacteriën in je dikke darm zijn dol op melksuiker en gaan snel aan het werk om het te vergisten. Dit proces creëert veel gas en, vanwege de hoge proteïnegehalte in melk, ruiken deze winden sterker dan die geproduceerd door de fermentatie van de raffinose in bonen.

Deze extra gassen in het gastro-intestinale systeem kunnen allerlei problemen en ongemakken veroorzaken, van een opgeblazen gevoel en darmkrampen en spasmen tot diarree wanneer de druk van de winden de waterabsorptie in de dikke darm verstoort, en natuurlijk overmatige winderigheid.

Dit proces gebeurt meestal vrij snel en sommige mensen kunnen een opgeblazen gevoel en flatulentie ervaren na het drinken van melk binnen 15 tot 20 minuten. Als ze symptomen krijgen, zullen de meeste mensen ze meestal binnen een uur na het drinken van melk ervaren als ze gevoelig zijn voor lactose.

Je zal je waarschijnlijk afvragen, als lactose zo’n voor de hand liggende oorzaak is van een opgeblazen gevoel en winderigheid en het gebeurt zo snel, waarom zijn melkproducten en andere bronnen van lactose dan nog steeds zo populair?

Het is waarschijnlijk dat veel mensen een kleine hoeveelheid melk kunnen verdragen. Misschien de hoeveelheid die ze ’s morgens bij hun ontbijtgranen (hoewel kokosmelk een betere keuze is).

Maar dan, als hun voorraad aan lactase-enzymen is uitgeput, hebben andere bronnen van lactose (kaas, eiwitpoeders etc), de potentie om gastro-intestinale problemen te veroorzaken.

Eiwitten
Stinkende zwavelgassen ontstaan als de goede bacteriën in je darmen –ook wel darmflora genoemd– eiwitten afbreken die deels uit zwavelhoudende aminozuren (cysteïne en/of methionine) bestaan.

Deze zwavelhoudende eiwit-bouwstenen zitten in bijna alle eiwitrijke voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen waarin relatief veel zwavelhoudende eiwitten zitten, zijn: eieren, zuivel, vis, vlees, bonen, peulvruchten.

Terwijl het verkrijgen van voldoende eiwitten in je dieet erg belangrijk is voor een optimale gezondheid, kan het niet goed verteren van het eiwitrijk voedsel dat je eet, op vele manieren problemen veroorzaken

Het is een wijdverspreid, maar zelden behandeld probleem en het is van vitaal belang om de potentiële gevaren van slechte eiwitvertering te begrijpen.

Het belang van proteïne

Eiwitrijk voedsel, zoals eieren, vis, vlees, noten, zaden, bonen en zuivelproducten, zijn geconcentreerde bronnen van essentiële aminozuren – de bouwstenen van je lichaam.

Het is eigenlijk moeilijk om het belang van eiwitten voor goede gezondheid en ziektepreventie te overschatten.
Eiwitten bouwen je spieren, organen, botten, huid en haar op. Alle enzymen en neurotransmitters zijn gemaakt van eiwitten, evenals het DNA en RNA in het hart van elke cel in je lichaam.

Het effectief afbreken van dit eiwit, in zijn individuele aminozuren tijdens de spijsvertering, is essentieel voor zowel het voorkomen van gastro-intestinale problemen als het behouden van je algehele gezondheid en welzijn.

Smerig ruikende winden zijn de minste van de problemen die veroorzaakt worden door een slechte vertering.

Verrotting is het proces waarbij onverteerde eiwitten door bacteriën in je darm worden afgebroken.

Gevaarlijke bijproducten van intestinale verrotting omvatten waterstofsulfide (het zogenaamde rotte eierengas), mercaptanen (meer van een rottende koollucht), inflammatoire leukotriënen, ammonias, aminen zoals cadaverine en putrescine, en een hele reeks andere toxische, allergene en potentieel carcinogene stoffen.

Wanneer je dikke darm vol zit met niet-verteerd voedsel, kan dit vele gezondheidsproblemen geven. Ayurveda noemt dit onverteerd voedsel Ama (een bijzondere gifstof).
De binnenkant van je darmen kan ook beschadigd raken, onverteerde eiwitten vrijmaken in de bloedbaan en ravage aanrichten in je hele lichaam.

Afgezien van slecht ruikende winderigheid, buikpijn en afwisselende constipatie en diarree, zijn andere, meer ernstige gezondheidskwesties en ziekten geassocieerd met slechte eiwitvertering.

Minerale tekorten komen ook veel vaker voor, zelfs als je goed eet, omdat je lichaam geen voedingstoffen kan opnemen, als je spijsvertering niet optimaal werkt.

In de ayurveda wordt een zwakke spijsvertering beschouwd als de belangrijkste oorzaak van ziekten. Als de spijsvertering niet goed werkt, onstaat er ama (gifstofen) in het lichaam. Zowel de vertering van voedsel, de opname van voedingsstoffen en de uitscheiding van afvalstoffen zijn hierbij belangrijk.

Eiwitten verteren
Het is duidelijk dat het erg belangrijk is om je proteïne goed te verteren.
De eerste stap, die de meesten van ons al van kinds af aan zijn verteld, maar toch wordt verwaarloosd, is om je eten goed te kauwen.

Alle voedingsmiddelen, vooral vlees, moeten heel goed worden gekauwd om ze in kleinere stukjes fijn te malen. Zorg ervoor dat je de tijd neemt en geniet van wat je eet voordat je elke hap doorslikt.

Kauwen signaleert je maag om zoutzuur te produceren. Pepsine, een protease-enzym, wordt geactiveerd in je maag om de proteïne-peptidebindingen te splitsen en ze verder af te breken. Dit gebeurt niet zonder dat het maagzuur eerst in voldoende hoeveelheden en bij een voldoende lage pH vrijkomt om de afbraak van eiwitten te beginnen.

Zonder voldoende maagzuur, zal er niet genoeg pepsine zijn om dit te laten plaatsvinden.

De voornaamste taak van maagzuur is om eiwitten af te breken tot het punt waar de enzymen hun werk kunnen doen.

Alhoewel, het juiste kauwen als de juiste enzymen belangrijk zijn, is het belangrijkste probleem bij een slechte eiwitvertering meestal een zwakke, onregelmatige spijsverteringsvuur (agni).

Zwakke spijsvertering
Wanneer het de spijsverteringsvuur zwak is, hebben maaltijden met een hoog proteïnegehalte de neiging om als een steen in je maag te zitten gedurende lange perioden. Na een maaltijd zal je je waarschijnlijk moe en zwaar voelen.

Als je dit gevoel regelmatig ervaart, is een zwakke spijsvertering waarschijnlijk de oorzaak.

Extreem slecht ruikende winderigheid is ook een veelvoorkomend teken van eiwitrotting in de lagere darm als gevolg van een zwakke spijsvertering. Dit soort slecht gas heeft meestal niet veel volume, maar het maakt het meer dan goed met zijn vreselijke geur.

Beschouw zowel dat zware gevoel in de maag na een maaltijd als het stinkende gas de volgende dag als een vroege waarschuwingssignaal van spijsverteringsproblemen waarvoor moet worden gezorgd voordat het vele gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Door onvoldoende maagzuur, worden de eiwitten opgenomen als complexere structuren. Deze malabsorptie kan leiden tot immunologische stress en tot het ontstaan van allergieën. Slecht verteerde eiwitten scheppen op hun beurt eveneens een klimaat waarin kwaadaardige bacteriën in de darmen de overhand krijgen. Sommige van deze bacteriën produceren toxinen, die door het lichaam worden opgenomen.

De gezondheidsvoordelen van een goede vertering zijn aanzienlijk. Veel mensen geven aan dat ze zich vitaal en energieker voelen, zodra ze hun spijsvertering verbeteren.

Chemisch voedsel
Bewerkte voedingsmiddelen bevatten ook veel synthetische ingrediënten zoals kunstmatige zoetstoffen, conserveermiddelen of kleuren die bestand zijn tegen het spijsverteringsstelsel. Hoe natuurlijker en ongeraffineerd een voedingsmiddel of bron van olie of vet is, hoe gemakkelijker het zou moeten zijn om goed te verteren zonder overmatige winden te veroorzaken.

Winderigheid tegengaan

Tips tegen winderigheid en een opgeblazen gevoel:

Windverlagende voedingsmiddelen
Vata mensen of mensen met een teveel aan vata in hun lichaam, zullen bijzonder gevoelig zijn voor groenten met hoge niveaus van oligosacchariden, fructanen of zwavelverbindingen. Mogelijk moeten ze dit soort voedingsmiddelen sterk verminderen of zelfs tijdelijk elimineren om gastro-intestinale problemen te voorkomen.

Begin langzaam met wind verhogende voedingsmiddelen weer te gebruiken, als je spijsvertering weer optimaal werkt. Het is over het algemeen het beste om langzaam van start te gaan als je deze wind verhogende producten toe gaat voegen aan je dieet.

Vervang ze door wind verlagende groenten en vruchten. Deze groenten veroorzaken niet vaak wind en je zou ervan kunnen genieten zonder de volgende dag een opgeblazen gevoel en overmatige winderigheid te ervaren.

Het vata-dieet kan nuttig zijn om vast te stellen welk specifiek voedsel het meest problematisch is als je gastro-intestinale stoornissen hebt.

Niet geweekte bonen en peulvruchten zullen vaak wind veroorzaken vanwege hun zeer hoge raffinose-gehalte.

Verbeter de darmomgeving met probiotica
Winderigheid kan je ook verhelpen door je darmomgeving te verbeteren met probiotica.

Een opgeblazen gevoel, buikpijn en stinkende winderigheid kunnen symptomatisch zijn voor een onevenwichtige darmflora. De bacteriën in je spijsverteringskanaal kunnen ongelooflijk heilzaam zijn voor je gezondheid, of zeer destructief zijn.

Slechte bacteriën, en gisten zoals candida, kunnen op lange termijn veel meer ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken dan alleen winderigheid, dus het is erg belangrijk om je darmmilieu in balans te houden.

Probiotica helpt het ecologisch evenwicht in de darmen te herstellen en te onderhouden.

Als je antibiotica hebt gebruikt, die gunstige darmbacteriën kunnen vernietigen, is vooral het nemen van een goed probioticum noodzakelijk.

Venkel
Venkel (deze) is mijn eerste keuze tegen winderigheid. Het is ongelooflijk effectief en begint heel snel te werken. Kauw langzaam een kleine hoeveelheid venkelzaadjes direct na eten om winderigheid te verhelpen. Of kook het in een kopje water gedurende 5 minuten en dan langzaam drinken ongeveer 45 minuten na een maaltijd. Het is ook handig om wat venkelzaadjes bij je te hebben als je uit eten gaat voor het geval dat je een schotel wind verhogende voedingsmiddelen gaat eten.

Karwijzaad
Winderigheid na eten kan je verhelpen door karwijzaad en zwarte zaden: karwijzaad en zwarte zaden helpen enorm bij indigestie, krampen, opgeblazen gevoel en winderigheid. Voeg een theelepel karwijzaad of zwarte zaden toe aan een kop kokend water en laat het 10 minuten intrekken. Zeef de zaden en drink het 20 minuten voordat je eet voor de beste resultaten. Als alternatief kan je ook kauwen op gekookte zaden of ze toevoegen aan je eten.

Appel azijn
ACV is zeen zeer krachtige reiniger, maar ook een van de beste voedingsmiddelen voor de spijsvertering. Je krijgt bijna onmiddellijk verlichting van indigestie en gas door een eetlepel biologische ACV in een glas warm gefilterd water te mengen en langzaam te drinken.

Pepermunt
Er zijn drie manieren om pepermunt als middel tegen winderigheid te gebruiken. De eerste is om wat verse bladeren toe te voegen aan een kop of een pot met kokend water.
Laat het enkele minuten intrekken en drink het langzaam twee tot drie keer per dag. Als alternatief kan je ook pepermuntcapsules nemen.

Kaneel
Het goede aan kaneel is dat het je meteen verlichting biedt bij gasproblemen. Warm een kopje sojamelk en voeg een theelepel kaneel toe. Als de thee enigszins is afgekoeld voeg een theelepel honing.

Kardemom
Kardemom is een populair keuken kruid dat je kan gebruiken bij het koken of kauwen op de peulen om een opgezwollen gevoel en gas problemen te verlichten. Als alternatief kun je wat toevoegen aan je gemberthee (ze gaan heel goed samen).

Asafoetida
Asafoetida is erg goed voor je spijsvertering. Het wordt regelmatig gebruikt in de Indiase keuken, omdat het een sterk middel is tegen winderigheid dat zeker het proberen waard is. Asafoetida stinkt wel, maar het is de moeite waard.

Knoflook
De verhittingseigenschappen in knoflook zijn vergelijkbaar met die in kurkuma. Het is bekend dat knoflook het spijsverteringsvuur stimuleert en het helpt om wind en een opgeblazen gevoel te verminderen. Gebruik zoveel mogelijk verse knoflook in je kookkunsten en voeg wat gemalen knoflook toe aan een van je andere theeën voor extra voordeel.

Probiotica
Een probiotisch supplement van goede kwaliteit, kan helpen bij een goede spijsvertering. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat probiotica niet alleen een hele reeks ziektes kan helpen voorkomen, ze helpen ook om je darm in topconditie te houden. Dit is uiterst belangrijk omdat een correcte werking van de darmen snel afvalstoffen verwijdert en de opbouw van stinkende gassen en ontlasting tegengaat. Probiotica in Paardenbloemwortel lees hier meer over.

Geactiveerde koolstoftabletten
Als je winden echt stinken, dan zal het nemen van geactiveerde kooltabletten dit oplossen. Geactiveerde koolstoftabletten absorberen niet alleen overtollige lucht in het spijsverteringskanaal, het absorbeert ook de toxines die de vieze geur veroorzaken.

Water
Zelfs als je niet besluit om appelciderazijn of kruidenthee te gebruiken, is het toch belangrijk dat je 45 minuten voor elke maaltijd een glas water drinkt.

Uitdroging kan het vermogen van je lichaam om maagzuur te produceren beperken, dus zorg ervoor dat je water drinkt.

Het zorgt er ook voor dat je waarschijnlijk minder zal drinken tijdens of direct na een maaltijd. Dit is belangrijk omdat je maagzuur dan niet wordt verdund.

Je spijsvertering maakt spijsverteringsenzymen aan om voeding af te breken, zodat we alle voedingsstoffen kunnen opnemen. Zodra we iets drinken vlak voor, tijdens of direct na de maaltijd, zal het de enzymen verdunnen en het lichaam moet harder werken om voeding af te breken.

Ontspanning
Het werkt ook goed als je de tijd neemt om te eten. Dit geeft je niet alleen meer tijd om je maaltijd goed te kauwen, het zorgt er ook voor dat je eten goed wordt verteerd. Daarna is het ten zeerste aan te bevelen om ten minste 10 minuten te ontspannen.

Verbetering van je algehele spijsvertering zal enkele verrassende voordelen voor de gezondheid hebben, behalve het voorkomen van darmproblemen zoals krampen, een opgeblazen gevoel en overmatige winderigheid.

Deze voordelen zijn meer energie en mentale focus, stralende huid en haar, minder kans op veel ernstige ziekten en meer welzijn.

Bron:
https://www.thoughtco.com/chemical-composition-of-farts-608409
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1774596/
https://www.womenshealthmag.com/health/fart-health-signs
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22104320
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK44619/
https://www.everydayhealth.com/hs/gas-and-bloating/why-healthy-diet-may-cause-gas/