fbpx
werking gember afvallen

Werking gember afvallen

Hoe je gember en gemberthee kan gebruiken om af te vallen. Misschien ken je gember (Zingiber officinale) als de pittige smaakmaker in de indiase keuken. Maar wist je dat het nuttig kan zijn om af te vallen?

Deze bescheiden wortel bevat gingerols, een groep verschillende soorten harsen met krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Volgens Ayurveda kan het eten en drinken van gemberwortel helpen om je gewicht onder controle te houden en onderzoek heeft dit ook bevestigd.

Dus als je op zoek bent naar een eenvoudige aanvulling op je voeding voor gewichtsverlies, lees wat gember voor je kan doen:

6 voordelen om gember te gebruiken om af te vallen

Kan helpen met spijsverteringsproblemen
Dit scherpe kruid wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde als hulpmiddel bij het stimuleren van de spijsvertering.

Het is belangrijk om je spijsvertering goed te laten werken om af te vallen. Een slechte spijsvertering zorgt ervoor dat je niet alle voedingsstoffen uit je eten zal opnemen.

We weten allemaal wat de gevolgen zijn van tekorten aan voedingsstoffen en Zingiber officinale kan ervoor zorgen dat je de maximale voordelen haalt uit elke voedingsstof die je lichaam binnenkomt.

Verhoogt het metabolisme
Zingiber officinale verhoogt het metabolisme van je lichaam. Een hoger metabolisme helpt je lichaam om meer calorieën te verbranden.

Een studie gepubliceerd in Metabolism in 2012 toonde aan dat gember een thermogeen effect heeft door het thermisch effect van voedsel te verbeteren en gevoelens van verzadiging te bevorderen.

Thermogeen voedsel betekent dat het de temperatuur van het lichaam verhoogt en het metabolisme en de verbranding van calorieën helpt stimuleren. In het thermogenese-proces verbrandt het lichaam calorieën om voedsel te gebruiken dat je zojuist hebt gegeten, waardoor die calorieën worden omgezet in warmte.

Het International Journal of Obesity vermeldt dat het consumeren van voedsel met een thermogeen effect mogelijk een hulpmiddel kan zijn voor gewichtsverlies en gewichtsonderhoud omdat ze het energieverbruik, de vetoxidatie kunnen verhogen en de afname van de stofwisseling kunnen voorkomen die optreedt tijdens gewichtsverlies (studie)

Gember dezelfde invloed als een populaire afslankmedicijn?
Een andere studie die in de European Review for Medical and Pharmacological Sciences werd gepubliceerd, toonde aan dat suppletie met gember een gelijke invloed had op het gewichtsverlies van de rat als een populaire afslankmedicijn, Orlistat.

Bovendien veroorzaakte de gember opmerkelijke verbeteringen aan het cholesterolgehalte in het bloed (studie).

Verlaagt de bloedsuikerspiegel
Zingiber officinale verlaagt de bloedsuikerspiegel na het eten van sommige soorten koolhydraten. Pieken in de bloedsuikerspiegel kunnen schadelijk zijn voor je gewichtsverlies.

In een studie gepubliceerd in het Journal of the Science and Food of Agriculture in 2014, toonden onderzoekers aan dat te zware ratten die gingerol kregen na een suppletieperiode van 30 dagen, gewicht kwijt raakten.  (studie)

Er waren ook verbeteringen te zin in de bloedsuikerspiegel en leptine niveaus van de ratten.

Geen honger na de maaltijd
Leptine zorgt ervoor dat er een gevoel van verzadiging optreedt zodat je stopt met eten. Het geeft een seintje naar je hersenen dat er genoeg brandstof in het lichaam is. Je voelt je voldaan na het eten van een maaltijd.

Volgens recent onderzoek kan het drinken van gemberthee tijdens het eten je vol gevoel geven. Ze ontdekten ook dat het de verbrande calorieën tijdens het eten kon helpen verhogen. Gember geeft je het gevoel dat je vol zit, waardoor je geen zin meer hebt in eten.

Stress en overgewicht
Volgens een artikel in het Biological and Pharmaceutical Bulletin van 2004 onderdrukt gember de cortisolproductie.

Cortisol is een belangrijk hormoon dat onder meer een rol speelt bij de juiste werking van het glucosemetabolisme, de regulering van de bloeddruk, het vrijkomen van insuline voor het op peil houden van de bloedglucose, bij het immuunsysteem en bij ontstekingsreacties.

Stressfactoren leiden tot hogere cortisolwaarden in je bloed. Daarom wordt cortisol ook wel een stresshormoon genoemd.

Cortisol heeft een directe invloed op de opslag van vet en op gewichtstoename bij mensen die onder zware druk staan. De concentratie van cortisol in je weefsel wordt geregeld door een specifiek enzym dat inactief cortison omzet in actief cortisol.

Studies hebben aangetoond dat verhoogde cortisolspiegels kunnen bijdragen tot hongergevoel, een hunkering naar voedsel met een hoog gehalte aan koolhydraten en gewichtstoename.

Gember consumeren kan helpen om het interne evenwicht weer op peil te brengen. (studie)

Hoe gebruik je deze gemberwortel?

Er zijn veel manieren om gember te gebruiken. Als je de genezende krachten van Zingiber officinalewilt gebruiken om af te vallen, dan is dit wat je kan doen.

Voor het eten:

Kauw op een plakje gember
Kauw voor het eten op een dun plakje gemberwortel. Dit zal helpen bij het reguleren van het metabolisme, het stimuleren van de spijsvertering, het verminderen van de cortisolproductie en het verhogen van de energie.

Met citroensap
Je kunt ook een klein stukje gember raspen en een scheutje citroensap en een scheutje zout toevoegen, en dan de ingrediënten mengen. Het eten van een paar kleine snuifjes van dit mengsel voor het eten van je maaltijden, helpt de eetlust onder controle te houden en de spijsvertering te bevorderen.

Gember water drinken
Dit is een gemakkelijke manier om deze wortel te consumeren voor gewichtsverlies. Neem een half glas water en voeg er gemalen gember- of gemberpoeder aan toe (wat je ook hebt). Meng het volledig en drink het op een lege maag voor betere resultaten.

Voor een lekkere smaak voeg aan het gemberwater toe: honing, citroen, zeezout en kruiden zoals mint. Het wordt dan een krachtiger middel tegen gewichtsverlies.

Gemberwater is ook een natuurlijke detoxdrank. Je kan dit water maximaal drie keer per dag drinken. Overdrijf het gebruik hiervan niet omdat het je spijsvertering zal verstoren.

Tijdens het koken
Gebruik gember als een kruid in je keuken. Gelukkig heeft gember een heerlijk smaak die niet “gemaskeerd” hoeft te worden.
Neem bijvoorbeeld je favoriete soeprecept, voeg vers geraspte gember toe en drink het op. Is het niet eenvoudig?

Gember thee
Een andere geweldige manier om meer gember te gebruiken, is door een heerlijke en energieke thee te maken van de gemberwortel. Drink gemberthee twee of drie keer per dag om er het beste uit te halen. Het is lekker en helemaal niet moeilijk om het te maken.

Bereiding
– Doe 2 cm. geraspte verse gemberwortel (of 1 theelepel gemberpoeder) in een pot met kokend water.
– Kook het water 5 minuten.

Zeef de wortel van de thee. Voeg desgewenst een theelepel rauwe honing en een scheutje citroensap toe, nadat de thee is afgekoeld. Honing en citroen hebben hun eigen gezondheidsvoordelen die de potentie van deze prachtige thee kunnen vergroten.

Gember poeder

Als je niet houdt van de smaak, overweeg dan om het in capsules te nemen. Je krijgt veel van dezelfde voordelen als van de verse wortel.

Je kan het ook in poedervorm gebruiken om af te vallen. Neem het in met water of honing. Meng gewoon een halve lepel gemberpoeder in een half kopje water en voeg er een lepel honing aan toe en drink het als een gemberdrankje.

Droge, poedervormige gember kan vele maanden bewaard worden als je het doet in een  luchtdichte glazen container op een koele, donkere plaats.

Verse gemberwortel is langer houdbaar door het in de koelkast te bewaren voor maximaal drie weken.

Let op:
Er bestaat zoiets als ‘te veel van het goede’, dus voeg geen gember toe aan alles wat je eet of drinkt.