fbpx

Weegbree geneeskracht

Weegbree is een kruid dat ik letterlijk niet wil missen. Het groeit in overvloed, dus ik gebruik het vers tijdens de warme seizoenen . Ik maak er een kruidenzalf van voor het kalmeren van insectenbeten, uitslag en brandwonden en het werkt fantastisch.

Weegbree voordelen

Weegbreebladeren

De bladeren vormen een rozet en zijn het belangrijkste onderdeel dat wordt gebruikt voor medicinale doeleinden.

Ze zijn eetbaar, hoewel die van Plantago major groter zijn en meer worden gebruikt voor culinaire doeleinden.

Deze specifieke soort Weegbree Plantago-lanceolata wordt veel gebruikt in kruidentheeën en –remedies is een zeer effectief hoestmiddel is.

weegbree rozet

Weegbree plukken

Je hebt weegbree eerder gezien.  Je komt het overal tegen en het wordt door de meeste mensen als onkruid beschouwd, maar val alsjeblieft niet in die groep. Deze plant is een van de belangrijkste medicamenten die de mens kent en het groeit letterlijk overal.

Het is zoveel meer dan “gewoon een onkruid!”

Hoe gebruik je Weegbree?

Maar goed, we moeten heroverwegen wat we beschouwen als “onkruid.”

Weegbree is
• samentrekkend,
• antimicrobieel,
• ontstekingsremmend
• en anti-histamine.

Weegbree: het pleister van de natuur

Weegbreebladeren zijn kalmerend bij uitwendige ontstekingen:

Huiduitslag
Eczeem
Psoriasis
Brandwonden
Spataderen

Weegbree is een van onze meest veelzijdige medicinale planten. Het helpt bij vele soorten wonden, neemt de zwelling en de angel uit een verscheidenheid aan insectenbeten en kan zelfs worden gebruikt voor droge hoest en slijmvliesontsteking.

Een kompres van de bladeren gemaakt door er op te kauwen en vervolgens op een wond, uitslag of insectenbeet aan te brengen, is uiterst effectief in het helpen genezen van het getroffen gebied. Het is ook een veelgebruikt ingrediënt in zalven en is een van mijn favoriete ingrediënten in mijn  recept voor kruidenzalven.

Het blad op een wond aanbrengen is zeer nuttig bij het genezen van kleine snijwonden en schaafwonden. Je kunt zelfs een klein beetje weegbree-kompres onder het blad direct op het pijngebied toevoegen om het genezingsproces te bevorderen.

Weegbree voor seizoensallergieën

Weegbree kruid kan ook intern worden genomen om een overmatige histamine reactie op seizoensgebonden allergieën te moduleren. Een weegbree tinctuur werkt goed voor het kalmeren van overdreven reactieve weefsels die symptomen veroorzaken zoals een loopneus, jeukende en lopende ogen, niezen, of dramatische reacties op bugbites

Hoe weegbree gebruiken:

Je kan verse weegbree gebruiken in een thee of jonge bladeren in salades worden gebruikt.

Voor steken en beten, maak een kompres van verse weegbreeblad en bentonietklei met water om een pasta te vormen. Het zal de pijn onmiddellijk wegnemen wanneer het op de beet of steek wordt geplaatst.

Een infusie of sterke thee van weegbreeblad (gedroogd of vers) die op zonnebrand wordt gesprayd, koelt het brandproces af en verlicht de pijn. Dit zal ook helpen om huiduitslag  te verzachten. Om een nog sterkere remedie te maken, doe weegbree blad (vers of gedroogd) een paar weken in appelazijn en daarna zeven.  Het zal de jeuk, verbranding en pijn op de huid heel snel verminderen.

OPMERKING: Weegbree wordt over het algemeen als een veilig kruid beschouwd, maar zoals altijd, moet u uw arts raadplegen voordat u hem gebruikt als u een medische aandoening heeft.