fbpx
Wat is een chutney?

Wat is een vruchten chutney?

Een vruchten chutney, een combinatie van ….. vruchten en kruiden.

Een chutney is een traditioneel onderdeel van een ayurvedische maaltijd. Ze zijn meestal combinaties van specerijen en vruchten.

Ze voegen veel smaak toe aan bijna elk gerecht en het helpt om een meer gevarieerd smaakprofiel te krijgen.

Het woord chutney is afgeleid van het Sanskriet woord chatni, wat betekent dat het vermalen is.
Oorspronkelijk werden de ingrediënten met de hand gemalen in een smakelijke pasta met mortel en stamper.

Waarom vruchten chytneys gebruiken volgens Ayurveda?

• Ayurveda beveelt alle zes smaken aan in elke hoofdmaaltijd.

Een chutney helpt bij het toevoegen van een aantal smaakjes aan je eten.
Volgens ayurveda zijn er 6 smaken: zoet, zuur, zout, scherp, bitter, en wrang.

Sommige van de smaken zijn voedend (zoet), anderen reinigen het lichaam (bitter, wrang) en anderen zijn goed om de spijsvertering te stimuleren (scherp, zuur en zoutig).

Alle zes smaken toevoegen aan je hoofdmaaltijd helpt je tevreden te voelen en het vermindert het hunkeren naar zoetigheden en junkfood.

• Alle smaken bij onze voeding helpt om de sijsvertering te stimuleren of te koelen.
In het westen voegen de meeste sauzen veel smaak toe, maar ze zorgen ook dat het spijsverteringsvuur wordt gedoofd. Denk aan jam, ketchup en mayonaise om een paar op te noemen.

Is het spijsverteringsvuur gedoofd, dan wordt er Ama (gifstof) gecreëerd. Het kan allerlei kwalen veroorzaken. Wil je weten of je ama hebt? Ama is bijvoorbeeld te zien als de witte, beslagen laag op je tong.

Soorten chutneys

De authentieke soort bevat veel pittige ingrediënten, zoals pepers. Behalve de hele pittige varianten zijn er ook hele milde of zoete soorten.

Gebruik de pittige soort bij milde gerechten. Zoete chutneys balanceren pittig gerechten.

Ook kunnen de chutneys gemaakt worden van gekookt fruit of vers fruit dat in een mixer met kruiden is gemengd.

Of de chutney is gekookt of vers, het helpt om het spijsverteringsvuur (agni) te stimuleren en ondersteunt de spijsvertering.

Serveer het in een kleine kom of direct op het bord met andere voedingsmiddelen.

Waarom een vruchten chutney gebruiken?

Volgens Ayurveda is fruit een van de meest pure voedingsmiddelen die we kunnen eten. Vruchten verbeteren ojas, het beste bijproduct van de spijsvertering.
Fruit bevat vitaminen C en A (natuurlijke antioxidanten) die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen.

Hoeveel chutney heb ik nodig?

Slechts een theelepel of twee is genoeg om extra smaken toe te voegen aan de maaltijd.

Hoe lang is een chutney houdbaar?

De gekookte soort kunnen gedurende meerdere weken in de koelkast worden bewaard. De verse variant is minder lang houdbaar. Het smaakt het lekkerst wanneer het meteen wordt gegeten.

Welke vruchten kunnen worden gebruikt?

De meeste vruchten kunnen worden gebruikt voor het maken van chutneys, waaronder:
Mango, tomaat, appel, kokos, citroen of gedroogde vruchten zoals dadels, pruimen en rozijnen.

Aan de gepureerde fruit worden kruiden toegevoegd zoals: gember, mosterdzaad, komijn en knoflook, peper, zout, suiker. Er bestaan speciale chutney massala’s.

Recept Appel Chutney

Ingrediënten

• 1 kg zure appels
• 500g uien
• 2 teentjes knoflook
• 1 tl gember 
• 1/2 theelepel Cayenne 
• 1/2 theelepel  asafoetida 
• 1/2 theelepel venkelzaad 
• 50 ml azijn
• 250 g bruine suiker
• 1½ theelepel zout

Bereiding
• Snijd de appels en uien. Hak de knoflook fijn.
• Plaats de appel, ui, knoflook, gember, cayenne peper in een grote, brede pan. Roer de azijn, suiker en zout erdoor. Roer het mengsel op een matig vuur totdat alle suiker is opgelost.
• Nadat de suiker is opgelost, breng aan de kook, zet het vuur lager en laat de chutney een uur sudderen, waarbij je af en toe roert.
• De chutney is klaar als je een houten lepel over de bodem van de pan schraapt en de chutney niet terugvloeit in de opening.

Schep de chutney voorzichtig in schone jampotten en sluit deze af terwijl deze heet is. Bewaar op een koele, donkere plaats.