fbpx
Ayurvedische detox thee

Wat is een ayurvedische detox thee

​Waarom een Ayurvedische detox thee drinken? Simpele, kleine, gezonde gewoonten die je elke dag of regelmatig uitvoert, kunnen na verloop van tijd beter werken dan het doen van een overdreven reiniging voor slechts een korte periode.

Deze thee is voor mij uitgegroeid tot een belangrijk ritueel en niet alleen vanwege zijn reinigende eigenschappen, maar ook omdat het lekker is.

Wat zal een Ayurvedische detox thee voor je doen?

​Je hebt vast wel gehoord van ‘Je bent wat je eet’, maar Ayurveda zegt ‘Je bent wat je verteert’. Alles wat we binnen krijgen moet verteert worden.

Niet alleen voedsel, maar ook alle prikkels die we via onze zintuigen binnenkrijgen moeten verteerd worden. Sheila Patal M.D. formuleert het als volgt: ‘Volgens Ayurveda hangt onze gezondheid en welzijn af van ons vermogen om alles wat we uit onze omgeving opnemen, te verteren.

Dit omvat niet alleen materiële stoffen zoals eten en drinken, maar ook onze ervaringen, emoties en de indrukken die we opnemen via onze zintuigen, namelijk onze ogen, oren, neus, tong en huid’.

​Agni helpt je bij het verteren

​Agni is het Sanskriet woord voor spijsvertering vuur. Als Agni goed werkt, breekt het voedsel in kleine stukken, het neemt voedingsstoffen op die nuttig zijn en de rest verlaat het lichaam.

Bij een zwakke agni zal:  

• Een deel van het voedsel wordt opgenomen door het lichaam
• en een ander deel scheiden we uit.
• Maar de rest zal half verteerd achter blijven in het lichaam. Het circuleert als afvalstoffen door het lichaam, ook wel ama genoemd.

Ama is te zien als de witte, stinkende, plakkerige substantie op je tong.

​Heb je ook die vieze witte laag op je tong?

​Stimuleer je agni met het drinken van de ayurvedische detox thee. Het is een combinatie van groene thee, venkelzaad, kurkuma, cayenne en gember.

Groene thee vervang ik soms met witte thee of ik varieer de thee met andere detox kruiden.

Recept Ayurvedische detox thee

​Ingrediënten:
2 kopjes water
1 eetlepel gember 
1-2 theelepels kurkuma 
1-2 theelepels venkelzaad 
1/4 theelepel cayenne 
1 zakje groene of witte thee

Bereiding:
• Kook het water.
• Doe de kruiden erbij.
• Laat het 5 – 10 minuten intrekken.
• Zeven en drink de ayurvedische detox thee gedurende de hele dag.