fbpx
Wat is Ayurveda

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een 5.000 jaar oud systeem van natuurlijke genezing dat de tand des tijds heeft doorstaan. Afkomstig uit de Vedische cultuur van India, wordt het door velen beschouwd als de oudste genezende wetenschap die er is.

Ayurveda is al duizenden jaren het enige medische systeem in sommige landelijke delen van India. Onder de heerschappij van de Britten werd Ayurveda ondermijnd in de overtuiging dat de westerse geneeskunde effectiever was.
De armen bleven de beproefde inheemse behandelingen gebruiken voor hun kwalen en Ayurveda overleefde tot 1947 ondergronds. Dit is het moment waarop India een vrije natie werd en de Ayurveda volledige erkenning kreeg als medisch systeem.

Hoewel mensen die in India wonen, eeuwenlang hebben vertrouwd op traditionele ayurvedische praktijken, heeft Ayurveda een grote wereldwijde heropleving en wordt het vandaag nog steeds effectief toegepast, omdat complementaire en alternatieve gezondheidspraktijken steeds populairder zijn geworden over de hele wereld. Ook in de westerse wereld heeft deze traditie aan populariteit gewonnen.

De Ayurvedische geneeswijze is zelfs door de Wereld Gezondheids Organisatie (World Health Organisation, WHO) officieel erkend als een wetenschappelijke geneeskunde (zie: Document WOH/EDM/TRM/2002.1).

Het woord komt uit het Sanskriet en betekent kennis (veda) van het leven (ayur).
Ayurveda is gebaseerd op principes die betrekking hebben op het leven in harmonie met de natuur.

Het staat voor het genezen van het lichaam en de geest. Het is een van de meest holistische medische systemen van de wereld. Volgens de Ayurvedische filosofie is het vergeten van onze ware aard de oorspronkelijke oorzaak van ziekte.

Waarom een holistische benadering?

Ayurveda gaat ervan uit dat de mens uit meerdere delen bestaat: de geest, het lichaam en de ziel. Als we optimaal willen functioneren, moet elk van deze delen met elkaar verbonden zijn.
Als een van deze delen uit balans is, verstoort dat alle delen en dat resulteert in allerlei kwalen. Ayurveda richt zich op het creëren van een balans tussen genoemde delen.

In tegenstelling tot andere medische systemen waar het probleem de belangrijkste focus is, heeft Ayurveda als doel om heelheid van het individu te behandelen.
Bijvoorbeeld, als een persoon eczeem heeft, kunnen crèmes en zalven met corticosteroïden helpen de symptomen te verlichten. Maar wat als de eczeem werd veroorzaakt door stress, of als gevolg van slechte voeding.

Of als je slaapproblemen hebt, kunnen slaappillen helpen. Tegen constipatie gebruik je laxeermiddelen. Deze middelen geven een (tijdelijke oplossing), maar bieden geen oplossing voor de oorzaak van het probleem.
Je lichaam geeft door middel van de symptomen aan dat er iets mis is. Je bent uit balans en je zou je gedrag moeten veranderen, andere eetgewoonten, meer beweging of meditatie. Met snelwerkende medicijnen wordt dat over het hoofd gezien.

In harmonie met de natuur

Onze gezondheid wordt beïnvloed door onze omgeving (interne en externe).
We leven in een complexe wereld waar we voortdurend worden blootgesteld aan veranderingen. Veranderingen in het weer, levensstijl, voeding, werk, financiële status, emoties en relaties, kunnen makkelijk de balans tussen geest, lichaam en ziel negatief beïnvloeden.

In onze moderne maatschappij zijn we vergeten volgens de ritme van de natuur te leven.We gebruiken schadelijke stoffen in onze voeding, cosmetica, huidverzorgingsproducten,we worden blootgesteld aan stress, we overleven met weinig slaap, eten onderweg een snelle ongezonde hap en ontspannen door te staren voor de televisie, drinken alcohol, roken sigaretten of gebruiken slaappillen.

Over de omgeving gesproken, Ayurveda erkent het belang van het milieu voor je gezondheid: in de Ayurveda maakt alles deel uit van hetzelfde bewustzijn. Hoe kunnen we echt gezond zijn als het milieu door ontwikkeling wordt aangetast, bossen op grote schaal worden gekapt en
landbouwmethoden worden toegepast die het leven van levende wezens niet respecteren?

Het voedsel dat we eten is vaak verpakt, gekoeld en opgewarmd tot het zeer weinig vitale kracht bevat. Je immuunsysteem werkt op topcapaciteit als je brandstof waardeloos is. Immuniteit, bekend als vyadhishamatva, is het startpunt voor een goede gezondheid.

Ayurvedische behandelingen

Onze gezondheid wordt beïnvloed door onze omgeving (wat we zien, horen, voelen en meemaken), hoe we op veranderingen reageren, onze levensstijl, emotionele toestand, de mensen om ons heen.
Genezing treedt op wanneer we leren leven in harmonie met onze omgeving.

Ayurveda houdt daarbij rekening met alle kanten van het leven. Dit uit zich in een holistische benadering van behandelingen zoals:
• Proeven: Voeding/Kruiden voorgeschreven volgens de zes smaken.
• Voelen: Massage (Abhyanga), yoga, lichaamsbeweging en ademhalingstherapie.
• Ruiken: Aromatherapie.
• Zien: Kleuren therapie.
• Horen: Muziektherapie, mantra meditatie.
• Spiritual: Meditatie.

Ayurveda helpt je te leren welke soort voedsel, kleuren, aroma’s, geluiden en aanraking een staat van balans en harmonie in je lichaam en geest zullen creëren. Wanneer lichaam en geest in harmonie zijn, wordt de normale fysiologie hersteld en vindt genezing plaats.

Ayurveda types: We zijn allemaal uniek

Ayurveda begrijpt dat elke persoon uniek is en als gevolg daarvan is het pad van elke persoon naar een optimale gezondheid uniek.

Elk individu heeft zijn eigen persoonlijkheid, stijl, lichamelijke of mentale gesteldheid die hem van anderen onderscheidt. Dit komt door de dosha’s (= combinatie van 5 elementen).

Onze omgeving, zowel de zichtbare als de onzichtbare, bestaat uit vijf elementen. Deze elementen zijn water, vuur, aarde, ruimte en ether.
Vat deze elementen niet letterlijk op, maar let op de kwaliteiten die ze hebben.
Omdat alles bestaat uit deze vijf elementen, komen deze elementen (de kwaliteit waar de elementen voor staan) ook voor in jou.
Combinaties van deze elementen, worden de dosha’s genoemd. Het zijn deze dosha’s (vijf elementen) die jou uiterlijke, emotionele en mentale eigenschappen bepalen.

De drie dosha’s zijn vata, pitta en kapha.
Vata beheerst de fysiologie van beweging in het lichaam.
Pitta beheerst de fysiologie van het metabolisme.
Kapha beheerst de fysiologie van de structuur.

Elke persoon heeft alle drie deze dosha’s met zich mee. De balans van deze drie dosha’s op het moment van conceptie definieert wat Ayurveda iemands constitutie of ‘prakruti’ noemt. Deze dosha’s fluctueren ook in overeenstemming met hoe we ons leven leiden en als ze toenemen of afnemen veroorzaken ze verschillende condities in lichaam en geest. Dit wordt “vikruti” genoemd.

De algemene overtuiging is dat ziekte en lijden het gevolg zijn van een onevenwichtigheid in de drie dosha’s.

Volgens de Ayurvedische geneeskunde is iedereen uniek in termen van zijn of haar individuele balans tussen deze drie energie (of persoonlijkheid) typen. Iedereen heeft wat vata, pitta en kapha naar zijn persoonlijkheid, maar meestal zijn een of twee van de dosha’s dominanter in een bepaalde persoon – en dit bepaalt uiteindelijk lichaamstype, eetlust, energieniveaus, stemmingen en tendensen.

Elke dosha heeft zowel fysieke als emotionele eigenschappen, dus gebruiken Ayurvedische beoefenaars de drie dosha’s om algemene kenmerken van iemands lichaamstype en persoonlijkheid te beschrijven.

In tegenstelling tot de algemene benadering, die voor een ieder gelden van de westerse medische behandeling die niet de enorme diversiteit van patiënten aanpakt, houdt Ayurveda rekening met individualiteit bij het voorschrijven van holistische behandelingen.

Zoals het Centrum voor Reumatische Ziekten in Prune, India, het beschreef: “Elke creatie inclusief een mens is een model van het universum. In dit model bepalen de basale materie en de dynamische krachten (Dosha) van de natuur gezondheid en ziekte, en de medicinale waarde van elke stof (plant en mineraal).

De Ayurvedische praktijken (voornamelijk die van voeding, levensstijl en de Panchkarama) zijn gericht op het handhaven van het dosha-evenwicht; de therapie is aangepast aan de constitutie van het individu (bekend als Prakruti). “

Het primaire doel van de Ayurvedische geneeskunde is om mensen te helpen een lang, gezond en evenwichtig leven te leiden zonder de noodzaak van geneesmiddelen op recept, ingewikkelde operaties of het lijden onder pijnlijke omstandigheden.

De drie dosha´s:
Vata (Wind type) bestaat uit de elementen lucht en ether = beweging en activiteit.
Je bent dun, slank en komt moeilijk aan.
Je bent creatief, idealistisch, energiek en neemt graag risico’s.
Als je uit balans bent dan ervaar je nervositeit, angst, vermoeidheid en depressie. Lichamelijke tekenen van onbalans zijn, constipatie, winderigheid, opgeblazen gevoel.

Pitta (Vuur type) bestaat uit de elementen vuur en water = warmte, eetlust en spijsvertering.
Je hebt een normaal postuur.
Je bent doelgericht, analytisch, besluitvaardig en soms competitief van aard. Pitta’s zijn de natuurlijke leiders.
Als je uit balans bent dan ben je prikkelbaar, rusteloos en ongeduldig. Lichamelijke tekenen van onbalans zijn, overmatig transpireren, je bent vatbaar voor ontstekingen, acne, brandend maagzuur.

Kapha (Aarde type) wordt gekenmerkt door de elementen aarde en water = water en andere lichaamsvloeistoffen.
Je bent zwaar en valt moeilijk af.
Je bent ontspannen, rustig en zachtaardig, aanhankelijk.
Als je uit balans bent, ben je lui, traag, bezitterig en je slaapt veel. Lichamelijke tekenen van onbalans zijn, overgewicht, cellulitis en verstopping.

We beschikken over een combinatie van alle drie dosha’s in verschillende mate. De meesten van ons hebben een primaire dominante dosha, een tweede minder sterke dosha en een derde zwakke dosha.

Als geen mens hetzelfde is, waarom zou een ieder hetzelfde algemeen advies moeten krijgen.
Je bent uniek en Ayurveda biedt jou specifieke tips hoe je lichamelijk en emotioneel gezond kan blijven.

Zodra je weet wat jou dominante dosha is, ben je in staat om voedsel, activiteiten, leefstijl en behandelingen te kiezen die voor jou geschikt zijn.

Door te helpen de drie dosha’s in balans te brengen – niet één type te laten overheersen en een ander te negeren , wordt het naar verwachting gemakkelijker om met stress om te gaan, een gezond dieet te volgen, om te gaan met verandering en relaties te onderhouden.

Beweging

Onze lichamen zijn ontworpen voor fysieke activiteit. Meer dan 5.000 jaar geleden schreef de Ayurvedische arts Charaka: “Van lichaamsbeweging krijg je lichtheid, een vermogen om te werken, vastberadenheid, verdraagzaamheid van moeilijkheden, eliminatie van onzuiverheden en stimulatie van de spijsvertering.”

Regelmatige lichaamsbeweging is een krachtig middel dat je kan doen om gezond te blijven, stress te verlichten en het verouderingsproces te keren.

Om je lichaam zo lang mogelijk in topconditie te houden, moet je het regelmatig bewegen, maar dit betekent niet dat het een marteling voor je moet zijn. In de Ayurvedische visie is beweging niet bedoeld om je te laten uitputten.

Het geheim is het vinden van een aantal fysieke activiteiten die je het leukst vindt en die geschikt zijn voor je geest-lichaamstype (dosha), zodat het geen klus is om regelmatig te oefenen.

Welke beweging is geschikt voor jou?

  • Als je een kapha type (aarde/water) mens ben dan is het beste om te zweten. Kaphas zijn de meest trage van de drie dosha’s. Van beweging zal je je energiek en levend voelen.

Kapha’s hebben de neiging lui te zijn, zodat ze gemakkelijk in een sleur kunnen komen en daar kunnen blijven. Het is niet gemakkelijk om een kapha te laten bewegen, maar met goede muziek of samen met een vriend, zal je het fijn vinden.

Je hebt het waarschijnlijk al geraden, maar cardio is het beste voor kapha. Als je een tijdje niet hebt geoefend, kan je beginnen met stevig wandelen, te beginnen met 10 minuten. Het moeilijkste voor kapha is om ermee door te gaan, maar dit is precies wat ze nodig hebben.

Kaphas, ook al doe je 10 minuten per dag aan hardlopen in je buurt, dat is geweldig. Je zal je binnen een mum van tijd fantastisch voelen.

  • De enthousiaste Vata-types barsten van de energie, maar raken snel uitgeput. Zij moeten het rustig aan doen.

De beste oefeningen voor jou zijn yoga, lopen, fietsen en dansen. Deze activiteiten helpen Vata Dosha’s om de broodnodige kracht, balans en lenigheid te ontwikkelen, zolang ze het niet overdrijven.

Het kiezen van oefeningen die geschikt zijn voor je geest-lichaamstype geeft je de grootste voordelen en plezier. Als je moeite moet doen om  een trainingsprogramma te volgen omwille van je gezondheid, maar er niet van geniet, zal je het snel opgeven.

Afstemmen op de natuurlijke ritmes

Twee van de belangrijkste aspecten van het herstellen van het evenwicht in Ayurveda is afstemmen op de natuurlijke ritmes van je lichaam en ook je levensstijl in overeenstemming brengen met de natuur en de cyclische patronen.

Dit omvat het in een rij zetten van je activiteitenniveau, voedselkeuze, slaap, etc met het tijdstip van de dag, seizoenen en voor vrouwen zelfs hun menstruatiecycli. Ayurveda kan op deze manier helpen om stress te verlichten en een gezond circadiaans ritme te herstellen, wat voordelen biedt voor alles van je hormonen tot eetlust.

Ayurveda legt grote nadruk op de effecten van de verschillende seizoenen. Verschillende dosha’s of attributen komen op verschillende tijdstippen van de dag voor en tijdens de seizoenen veroorzaken deze fysiologische veranderingen in je lichaam.

Ayurveda begrijpt dat bewegen met de tijd en het klimaat een pijler is van een goede gezondheid, omdat je een microkosmos bent van wat er in je omgeving aan de hand is.

Detox ayurveda: Gifstoffen in je lichaam

Om de balans tussen geest, lichaam en ziel te herstellen, onderschrijft Ayurveda een eenvoudig proces in het elimineren van giftstoffen uit het lichaam. Gifstoffen worden door onze cellen en weefsels opgenomen en belasten lichaam en geest.
Maar hoe ontstaan gifstoffen in je lichaam:
1. Niet eten en handelen volgens je unieke constitutie (dosha).
2. Bewerkt voedsel met schadelijke E nummers eten en schadelijke stoffen in cosmetica gebruiken.
3. Slecht werkende spijsvertering. Lees waarom een goedwerkende spijsvertering belangrijk is bij het detoxen.
4. Negatieve gedachten en emotionele druk

Basisprincipes van de ayurvedische geneeskunde die de moeite waard zijn om te onthouden

• Wij zijn één met het universum. We zijn allemaal gemaakt van dezelfde vijf grove natuurlijke elementen: ruimte, lucht, vuur, water en aarde.
• Er is een diepe verbinding tussen het zelf en de omgeving (de natuur).
• We blijven gezond als we het evenwicht bewaren en op een effectieve en gezonde manier omgaan met onze omgeving.
• Ons evenwicht wordt vaak verstoord door onze levensstijl. Keuzes over voeding, beweging, beroep en relaties kunnen allemaal fysieke, emotionele of spirituele onevenwichtigheden creëren. Deze onbalans veroorzaakt een gebrek aan harmonie en maakt ons vatbaarder voor ziekten.
• Wij zijn verantwoordelijk voor hun keuzes en acties. We kunnen een goede gezondheid bereiken en behouden als we evenwichtige keuzes maken die connectiviteit en harmonie bevorderen.

De oorzaak van de ziekte

Een van de belangrijkste voordelen van Ayurveda en wat het onderscheidt van de westerse geneeskunde, is dat het rekening houdt met bio-individualiteit en de volledige verbinding tussen lichaam en geest van de patiënt.

In plaats van symptomen met medicijnen te behandelen en de onderliggende problemen te negeren, kijkt de Ayurvedische geneeskunde naar de oorzaak van de ziekte en hoe deze gerelateerd is aan iemands gedachten, overtuigingen en levensstijl.

Wat vooral interessant is voor onderzoekers die traditionele helende symptomen zoals ayurveda bestuderen, is de kracht van de geest en zijn verbinding met het lichaam.

Sinds verschillende studies hebben erkend dat overtuigingen zeker het vermogen hebben om iemands gezondheid te veranderen, zelfs na controle voor placebo’s, beginnen nieuwe gezondheidsmodellen zich meer te richten op het opnemen van de geest en zijn interactie met het lichaam als een primaire hefboom van het genezen van ziekten.

Agni (spijverteringsvuur)

Ayurveda schrijft 80% van alle ziekten toe aan onevenwichtigheden in het spijsverteringsstelsel en daarom wordt er veel aandacht besteed aan het onderhoud ervan.

Het spijsverteringssysteem is ook ons systeem om te ontgiftigen. Vijfduizend jaar geleden vonden Ayurvedische experts het belangrijk om in een niet-toxische wereld een van de meest geavanceerde ontgiftingsprogramma’s ter wereld te ontwerpen, Panchakarma.

Tegenwoordig, met spijsvertering-compromitterende stress en milieu-toxiciteit op een historisch hoog niveau, is het resetten van de spijsvertering en regelmatige ontgifting belangrijker dan ooit.

• Een goede spijsvertering staat gelijk aan een goede gezondheid. Heb je een goedwerkende spijsvertering, dan wordt voeding omgezet in voedingsstoffen en restproducten worden volledig uitgescheiden.

Bij een slecht werkende spijsvertering zal de voeding die niet volledig is verteerd achter blijven in het lichaam. Deze stof wordt ama genoemd. Het is een bijzonder gifstof en is toxisch voor het lichaam. Je kan het herkennen als een dikke, vieze laag die op je tong achterblijft. Met deze detox tips kan je ama voorkomen.

• Enkele andere detox tips:
Neti pot. Ben je allergische voor stof, pollen, vervuilde lucht of vaak verkouden?
Probeer op regelmatige basis je neus te spoelen met zout door middel van een neti pot.
– Een tongschraper. Met een tongschraper schraap je makkelijk de ama op je tong weg.
– Droog borstelen
– Oil pulling
– Vermijd het gebruik van schadelijke e nummers in voeding
– Gebruik liever geen schadelijk stoffen in cosmetica. Maak eenvoudig zelf huidverzorgingsproducten.

Wetenschap en Ayurveda

Volgens een rapport van 2015, gepubliceerd door University of Maryland Medical Center, kan de Ayurvedische geneeskunde helpen bij de behandeling van inflammatoire, hormonale, spijsverterings- en auto-immuunziekten, waaronder:

Ziekte van Alzheimer
Angst of depressie
Astma
Kanker
zwakzinnigheid
Dysmenorroe (pijnlijke menstruatie)
Herpes
Hoge bloeddruk of cholesterol
Ziekte van Parkinson
Perimenopausale problemen
Premenstrueel syndroom (PMS) en krampen

Leven volgens de ritme van de natuur tegen obesitas, diabetes
Volgens Ayurveda is een levensstijl in ritme met de cycli van de natuur de basis voor optimale gezondheid, spiritualiteit en een lang leven. Tegenwoordig is dit een opwindende nieuwe tak van de wetenschap waarvan wordt voorspeld dat deze de westerse geneeskunde radicaal zal veranderen, ook wel ‘Circadian Medicine’ genoemd.

Van belang is om te weten welke activiteiten je circadiane ritmes kunnen verstoren en hoe je deze kan veranderen om de potentiële risico’s van een ongezonde levensstijl te compenseren.

Het Scientific American magazine, stelde dat de circadiaanse geneeskunde een revolutie zou teweegbrengen in de geneeskunde zoals we die nu kennen. Drie Amerikaanse onderzoekers hebben de Nobelprijs gewonnen voor hun onderzoek naar circadiaanse geneeskunde.

Alle oude medische systemen zoals de Ayurveda en de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn gebaseerd op een diepgaande studie van diëten en levensstijlen in overeenstemming met de dagelijkse, maandelijkse en seizoenscycli van de natuur.

Het is geweldig om de academische opwinding te zien rondom de potentiële voordelen die de mens kan opdoen door simpelweg een levensstijl te leven die synchroon loopt met de circadiaanse ritmes.

Onderzoekers en oude medische systemen zoals Ayurveda hebben al lang biologische klokken beschreven, maar de Nobelprijswinnende onderzoekers begrijpen nu precies hoe ze werken.

Wat zijn circadiaanse ritmes?
Dagelijkse ritme, biologische klok, interne klok, het zijn allemaal benamingen voor hetzelfde principe. Onze interne klok die het natuurlijke dag en nachtritme volgt: het zogenaamde circadiaans ritme.

Ayurveda erkent al duizenden jaren het belang van het circadiaans ritme. Dit ritme kan zeer veel aspecten van je welzijn beïnvloeden. Je slaap waakritme, hormoonafgifte, bloeddruk, lichaamstemperatuur en andere belangrijke lichamelijke functies worden allemaal geregeld door het circadiaanse ritme.

Door de 24-uurs levensstijl leven we vaak niet meer volgens de ritme van de natuur.
We zijn verleerd om naar deze ritmes van de natuur te luisteren. We gaan te laat naar bed, eten op een laat tijdstip of vlak voordat we gaan slapen. Na verloop van tijd verstoort dit je energiebalans, kan slaapstoornissen veroorzaken en wordt geassocieerd met andere stoornissen, zoals obesitas, depressie en diabetes.

Al lang voordat deze wetenschappelijke studies werden uitgevoerd, sprak Ayurveda over deze ritmes. Door middel van leefstijl en dieetadviezen geeft ayurveda vele praktische handvatten om de circadiaanse ritmes weer in balans te brengen.

Helpt tegen stress en angst

Stress kan komen van elke situatie of gedachte die je gefrustreerd, boos of angstig maakt. Wat stressvol is voor iemand is niet noodzakelijk stressvol voor een ander.

• In het algemeen zullen vata-individuen waarschijnlijk vata-verergerde stressreacties ontwikkelen, zoals angst of angst, zelfs fobieën of angstneurose.
• Pitta-individuen zullen tijdens stressvolle situaties meestal op stress reageren in de vorm van woede. Ze kunnen ook last hebben van hypertensie, maagzweer, colitis ulcerosa en andere pitta-aandoeningen.
• Kapha-individuen onder stress ontwikkelen een trage metabolisme en zelfs een verhoogde bloedsuikerspiegel, leidend tot een prediabetic conditie en overgewicht.

Omdat stress te maken heeft met bijna elk aspect van de algehele gezondheid, gebruikt ayurveda een aantal verschillende technieken om angst- en depressiesymptomen op een natuurlijke manier te behandelen, cortisol te verlagen en de hormonen in evenwicht te brengen.

Dit kan meditatie omvatten, yoga, ademhalingsoefeningen, kruidenbehandelingen en huidborstelen.

Yoga en meditatie kunnen meer doen dan je alleen maar helpen om je ontspannen te voelen in het moment. Een nieuwe wetenschappelijke beoordeling suggereert dat deze en andere mindfulness-oefeningen stressgerelateerde veranderingen in genen die verband houden met een slechte gezondheid en depressie daadwerkelijk kunnen omkeren.

In het nieuwe artikel, gepubliceerd in Frontiers in Immunology, analyseerden Britse onderzoekers de bevindingen van 18 eerder gepubliceerde onderzoeken – waarbij in totaal 846 mensen betrokken waren – over de biologische effecten van meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen, Qi Gong en Tai Chi. Samen stellen de auteurs dat de studies aantonen dat deze lichaamsbewegingen de expressie van genen en genetische routes die ontstekingen bevorderen lijken te onderdrukken.

Ontsteking kan tijdelijk het immuunsysteem versterken en kan beschermend zijn tegen infectie en letsel, schrijven de auteurs. Maar in de huidige maatschappij, waarin stress voornamelijk psychologisch is, kan de ontstekingsreactie van het lichaam chronisch worden en zowel de fysieke als mentale gezondheid schaden.

Onderzoekers ontdekten dat mensen die deze activiteiten regelmatig deden minder tekenen van ontsteking hadden, waaronder een afname van hun productie van inflammatoire eiwitten. Dit signaleert “de omkering van de moleculaire signatuur van de effecten van chronische stress”, schreven ze, wat kan leiden tot een verminderd risico op aan ontstekingen gerelateerde ziekten en aandoeningen.

Dr. Benson van de universiteit van Harvard ontdekte al in de jaren zeventig dat je door te mediteren de ‘vecht-vlucht’ reactie kunt neutraliseren. Tijdens het mediteren komt de ademhaling tot rust, nemen spierspanningen af en merk je dat de geest minder gejaagd of ongeduldig wordt.

Pranayama, een reeks van verschillende gerichte ademhalingsoefeningen, helpt ook zenuwen te kalmeren en resulteert in betere energie, een goede nachtrust en een verbeterde hormonale functie.

Een studie gepubliceerd in 2005 in het tijdschrift Cardiology in Review suggereerde dat de Ayurvedische beoefening van yoga kan helpen angst te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren, waardoor het een nuttige praktijk wordt voor mensen met hartziekten en hypertensie.

Reumatoïde artritis
In de jaren zeventig voerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een studie uit in samenwerking met de Ayurvedic Trust om de effectiviteit van Ayurvedische behandelingen bij patiënten met reumatoïde artritis te testen. Uit de studie bleek dat dergelijke behandelingen zowel veilig als effectief waren en symptomatische verlichting van artritis zonder schadelijke bijwerkingen veroorzaakten.

In een studie gepubliceerd in 2013 in het Journal of Alternative and Complementary Medicine, heeft Dr. Bala Manyam, een emeritus neuroloog en professor aan de Southern Illinois University School of Medicine de principes van de Ayurvedische geneeskunde gebruikt om populaties te identificeren die mogelijk een hoger risico hebben op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson. De studie toonde aan dat de incidentie van de ziekte van Parkinson het hoogst was in die met een vata prakruti (diegenen van wie de dominante dosha vata is).

Dergelijke onderzoeken kunnen niet alleen nuttig zijn bij het identificeren van kwetsbare populaties voor ziekten, maar ook bij het vertragen van het begin van symptomen en het vertragen van de progressie van de ziekte, volgens Dr. Bala Manyam. In het geval van patiënten met de ziekte van Parkinson, kunnen personen met een vata prakruti hun dieet veranderen of Ayurvedische behandelingen zoeken die hun dosha’s in balans houden, zei Manyam.

Verstoringen in een van de drie grote dosha’s worden aangepakt door een reeks Ayurvedische behandelingen, waaronder kruidenremedies, dieetbeperkingen, yoga, massage, meditatie en ademhalingsoefeningen genaamd pranayama, volgens de Universiteit van Maryland Medical Center.

Helpt bij gewichtsverlies
Hoewel afvallen niet noodzakelijk het primaire doel is, kan de Ayurvedische geneeskunde iemand helpen overtollig gewicht op een natuurlijke manier af te werpen met behulp van een gezond dieet en stressvermindering.

Vanuit een Ayurvedisch perspectief is de toestand van overgewicht nauw verbonden met een overmaat aan kapha, een element (aangeduid als een dosha) dat glad, olieachtig, zwaar, langzaam en stabiel is.

Een Ayurvedisch plan voor gewichtsverlies probeert daarom de dosha kapha te verlagen door middel van aanpassingen aan iemands dieet, naast het aanmoedigen van andere gezonde routines.

Een onderzoek uit 2009, uitgevoerd door het NutriHealth Systems Center in New Delhi, India, vond dat het aanpassen van iemands dieet dat rekening houdt met de individuele voedselvoorkeuren en -behoeften deelnemers hielp effectief af te vallen. Dit komt waarschijnlijk omdat Ayurveda van mening is dat een dieet evenwichtig, praktisch en gemakkelijk te volgen moet zijn.

Ayurveda voeding: Bevordert een nutriënt-rijk dieet dat rijk is aan antioxidanten
Ayurvedische geneeskunde bevordert een voornamelijk plantaardig dieet gevuld met een verscheidenheid aan echt, ongeraffineerd en natuurlijk voedsel (sattva voeding). Hoewel het dieet van elk persoon afhankelijk is van het lichaamstype en de behoeften, bevatten de Ayurvedische diëten voor de drie verschillende dosha-soorten allemaal verschillende verse kruiden, specerijen, thee, groenten, gezonde vetten en eiwitten.

Algemene voedingsrichtlijnen van Ayurveda benadrukken het consumeren van vers, warm en licht verteerbaar voedsel. Ayurveda-beoefenaars houden bijvoorbeeld rekening met sociale, geografische en klimatologische variabelen bij het voorschrijven van een dieet om de dosha’s in balans te brengen.

Detoxen
Voelt u zich wel eens vermoeid, moeite om je te concentreren, niet helder kunnen denken, maar kan je niet goed aangeven wat er precies mis is? Of misschien is het een specifiekere aandoening die je kwaliteit van leven verstoort.

Van oudsher wordt binnen de Ayurveda aan interne reiniging gedaan, tegenwoordig vaker detox genoemd.

Panchakarma is een van de zeer speciale en unieke geschenken die Ayurveda te bieden heeft. Het is een zeer geavanceerde benadering van zuiverings- en verjongingstherapie die gedurende duizenden jaren is verfijnd en ontwikkeld voor de behandeling van ziekten en het bereiken van een lang leven.

Het belangrijkste aspect van deze aanpak is de aanwezigheid van zowel zuiverings- als verjongingsfasen.

Panchakarma is een serie ontgiftende, balancerende en voedende therapieën die gedurende een reeks van 3, 5, 7 of meer dagen worden uitgevoerd. Panchakarma is niet alleen een detox-programma. Dit is slechts een bijkomend voordeel. Het is een transformatie in bewustzijn en het vervangen van stress door stilte.

Van Panchakarma is aangetoond dat het:
• Verlaagt het cholesterol door de toxische lipideperoxideniveaus te verlagen
• Verlaagt de snelheid van bloedplaatjes klontering en dus lymfatische congestie
• Vermindert 14 belangrijke giftige en kankerverwekkende chemicaliën uit lichaamsweefsels, waaronder zware metalen, pesticiden en andere gevaarlijke chemische stoffen uit de omgeving
• Verhoogt de goede HDL-cholesterol
• Lagere diastolische bloeddruk
• Vermindert de vrije radicalen, die de belangrijkste oorzaak zijn van alle ziekten, kanker en overlijden
• Vermindert de aanzienlijk lichamelijke klachten, geïrriteerdheid, lichamelijke belasting en psychische remming, evenals een grotere emotionele stabiliteit.
• Vermindert angst en ouder worden.

Een bron van onderzoek voor degenen die geïnteresseerd zijn in de wetenschap en werkzaamheid van Ayurveda: www.hindawi.com/journals/ecam, www.oxfordjournals.org, pubmed.

Conclusie

Ayurveda is een Vedische wetenschap dat is ontworpen om de waarheid van je leven te ontdekken. Letterlijk betekent veda de waarheid, en ayus betekent leven.

Hoewel Ayurveda over het algemeen wordt gezien als een systeem van medicijnen voor het lichaam, zijn alle Vedische wetenschappen – inclusief yoga – gericht op een diepere waarheid. Deze wetenschappen zijn ontworpen om evenwicht, harmonie en stilte te brengen in de mentale, fysieke en emotionele lichamen zodat we beter toegerust kunnen zijn om te handelen vanuit onze waarheid, in plaats van beschermende patronen die de geest onophoudelijk op het scherm projecteert.

Ayurveda gelooft dat de geest ons overtuigd heeft dat we moeten handelen, een show moeten opvoeren om goedgekeurd of geaccepteerd te worden. Bedenk eens hoeveel energie en spanning er nodig is om je zorgen te maken over wat anderen van je vinden.

Als je Ayurveda overweegt:
• Raadpleeg eerst je arts.
• Ayurveda vult conventionele zorg aan, maar vervangt het niet.
• Voordat je probeert je zelf te behandelen met Ayurvedische producten en kruiden, raadpleeg eerst een arts.
• Zorg ervoor dat de arts op de hoogte is van alle medicijnen die je gebruikt.

Bron:
http://www.webmd.com/balance/guide/ayurvedic-treatments
https://www.takingcharge.csh.umn.edu/where-ayurveda-come-from
https://nccih.nih.gov/health/ayurveda/introduction.htm#hed1
http://www.umm.edu/health/medical/altmed/treatment/ayurveda
https://draxe.com/ayurvedic-medicine/
https://www.banyanbotanicals.com/info/ayurvedic-living/learning-ayurveda/intro-to-ayurveda/
http://www.thelivingcentre.com/cms/body/ayurvedic-herbal-medicineoldest-system-of-natural-healing-in-the-world
http://www.ayurvedacollege.com/college/what-is-ayurveda
http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/Ayurvedic+medicine
Vasant Lad, The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies, (New York: Three Rivers Press 1998), 259
http://time.com/4822302/yoga-meditation-genes-stress/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699273/