fbpx
wasnoten tegen muggen

Wasnoten tegen muggen

​Wasnoten kan je op vele manieren gebruiken. Het wordt gebruikt als natuurlijk schoonmaakmiddel voor de was of je kan je gezicht ermee reinigingen. Maar het wordt ook gebruikt tegen muggen.

Als je in de tropen bent geweest, weet je dat muskieten een zorg voor de natuurliefhebber kan zijn. Je kan geprikt worden, wakker worden van gezoem van de muggen. Ze kunnen ook ziekten verspreiden zoals malaria of knokkelkoorts.

Je zou eens een natuurlijke muggenspray kunnen proberen, die snel werkt, eenvoudig te maken is en goedkoop is,  als je geen behoefte hebt om jezelf bloot te stellen aan insectenbeten of schadelijke chemicaliën die voorkomen in de meeste insecten werende middelen.

​Waarom wasnoten tegen muggen?

​Wasnoten of zeepnoten bevatten van nature insecten werende eigenschappen. Het is een stof met anti-parasitaire en immuniserende werking, die schadelijk is tegen insecten. De zeepnotenboom produceert saponinen als afweermechanisme tegen vraat.

De insectenwerende eigenschappen van de wasnoot kan een belangrijk wapen zijn in de strijd tegen de Aedes aegypti, de mug die ziekten zoals gele koorts, knokkelkoorts en chikungunya verspreidt.

Deze ziekten zijn een groot probleem in tropische gebieden, en dat is waar de zeepnotenboom het beste groeit.

De resultaten van het onderzoek tonen de sterke insecten werende eigenschappen van waterig extract van de noten van de wasnoot, vanwege zijn vermogen om alle ontwikkelingsstadia van drie belangrijke vector muggensoorten te verstoren:

In a subsequent study, the aqueous extract of soapnut was found to exhibit 100% mortality of eggs (within 96 h), all the four larval instars, and pupae (24 h) of the three mosquito species tested at the effective concentrations of 2.5 to 4.5 mg dry weight per milliliter.

Antimosquito activity of aqueous kernel extract of soapnut Sapindus emarginatus: Impact on various developmental stages of three vector mosquito species and nontarget aquatic insects

In deze studie werden de esterasen en fosfatasen onderzocht in de ontwikkelingsstadia van de A aegypti mug. Esterasen spelen een rol bij de voortplanting, vertering en metabolisme van hormoon in larven. Fosfatasen zijn belangrijk voor diverse fysiologische processen zoals cellulaire metabolisme en de activiteit van genen.

Er was significante afname in de activiteit van acetylcholinestarase en betacarboxylestarase-enzymen in het larvenstadium van de mug.

Zijn wasnoten dus effectief tegen muggen?

​Dat is afhankelijk van de soort mug waar je mee te maken hebt. Er zijn wereldwijd ongeveer 3.000 soorten muggen. Verschillende soorten muskieten zijn specifiek voor verschillende gebieden. Een manier om te bepalen of wasnoten werkt als een natuurlijke muggenspray is om het gewoon uit te proberen.

Wat heb je nodig? Vloeibare wasnoten zeep. Lees hier hoe je vloeibare zeep eenvoudig zelf kan maken. Omdat er verschillende muggensoorten zijn, kan je hieraan een mix van etherische oliën toevoegen.

Voeg bijvoorbeeld 2-3 druppels citronella etherische olie aan de vloeistof toe. Doe de vloeistof in een sprayflesje en spray de vloeistof lichtjes op de huid en laat het drogen.

Wasnoten kan je ook gebruiken om shampoo te maken.

Bron:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sapindushttp://www.downtoearth.org.in/news/soapnut-a-mosquito-repellent-33188
http://www.researchgate.net/profile/Arunagirinathan_Koodalingam/publications
Photo by treegrow