fbpx
niem bladeren

Waarom Niem bladeren gebruiken

Het gebruik en de voordelen van Neembladeren.

Veel mensen hebben gehoord van Neemolie, maar weinigen zijn zich bewust van de verbazingwekkende en gevarieerde geneeskrachtige eigenschappen van neem bladeren.

In India is de situatie anders. Ayurvedische geneeskunde heeft altijd vertrouwd op het blad.
Meer dan 75% van de Ayurvedische remedies bevatten neem, meestal in de vorm van het blad en soms de schors en zelden de Neemolie.

De voordelen van Niem bladeren

Vanwege de vele helende en beschermende eigenschappen, wordt de neemboom in India liefdevol aangeduid als ‘vriend en beschermer’ en ‘wonder boom’.

Het blad is het deel van de Niemboom dat het meest is onderzocht. De meerderheid van de wetenschappelijke studies werd gedaan op de bladeren of Neem blad extracten.

Aangetoond is dat het niem blad de volgende eigenschappen bezit: anti-inflammatoire, antihyperglykemische, antimalaria, antifungale, antibacteriële, antivirale, antioxidante, anti mutagene en anti-carcinogene eigenschappen.”

Als je op de site van PubMed (een dienst van de National Institutes of Health) een zoekopdracht voor neemblad of bladeren invoert, zie je veel studies die zijn gepubliceerd.

Misschien zijn de wetenschappelijke bewoordingen lastig te lezen, maar enkele woorden die opvallen zijn: Gingivitis, zweren, koorts, maagklachten, wormen, hoofdluis, diabetes, tumorcellen, immuunrespons, tumorcellen, HIV, huidaandoeningen, etc.

Het klinkt magisch, al die geneeskrachtige eigenschappen, maar neem is geen wondemiddel dat alles gewoon oplost als je er genoeg van gebruikt. Als je het verstandig gebruikt kan het wel helpen. Lees hier meer over waarom kruiden niet helpen.

Zijn Neem bladeren veilig om in te nemen?

Neemolie is gemaakt van de Neemzaden. Om Neem olie intern te gebruiken moet je heel voorzichtig zijn. Je hebt speciale kennis hiervoor nodig. Neem liever geen neem olie in.

Maar hoe zit het met de Neem bladeren? Kan je die dan wel veilig innemen?

Ja. Niem bladeren worden beschouwd als veilig om het intern te gebruiken als je die op regelmatige of dagelijkse basis intern gebruikt. In duizenden jaren van traditioneel medicinaal gebruik, en tientallen jaren van wetenschappelijke studies, hebben verse of gedroogde neem bladeren nog geen bijwerkingen vertoont.

Maar verschillende mensen kunnen verschillend reageren op voedsel en kruiden. Als je neem voor het eerst gebruikt, kijk wat er gebeurt. Je zou de eerste persoon kunnen zijn met een Neem allergie.

Als je Neem gebruikt, overdrijf het niet. En als je een ernstige aandoening heb, raadpleeg altijd een arts.

Gebruik het ook niet als je zwanger probeert te worden of zwanger bent, of borstvoeding geeft. Intern gebruik van neem blad kan interfereren met de conceptie en zwangerschap.

Maar Neembladeren zijn bitter! De bittere smaak van de bladeren komt uit een serie van complexe verbindingen genaamd “limonoids.”

De belangrijkste bio-actieve verbinding in Neem is azadirachtinebevattende. Andere verbindingen zijn gedunin nimbin (anti-inflammatoire, antipyretische), nimbidin (antibacteriële), nimbidol (anti-malariamiddelen, antipyretische), quercentin, salannun en natrium nimbinate (spermicide).

In plaats van Neembladeren kan je ook Neempoeder gebruiken. Neempoeder is gedroogd blad van de Neem boom.

Hoe gebruik ik neem bladeren?

Neem thee.
– Kauw op verse neem bladeren.
– Gebruik het tegen haaruitval.
– Gebruik het als Neem shampoo.
– Maak een natuurlijke Neem tandpasta of Neem tandpoeder.
– Maak een Neem masker tegen acne, eczeem, psoriasis, schurft.