fbpx
Waarom detoxen met Ayurveda?

Waarom detoxen met Ayurveda?

​“Detox” heeft de zweem van een trendy modewoord, maar in werkelijkheid is het een functie die ons lichaam, (wanneer in balans), natuurlijk en regelmatig uitvoert.

Volgens Ayurveda, is het doel om de natuurlijke neiging van het lichaam voor het reinigen, te optimaliseren. Want dit is de veiligste manier dat je geen gifstoffen in je lichaam opslaat.

​Panchakarma, het ayurvedische detox plan

​We zijn allemaal mensen. We nemen af en toe (of vaker) deel aan de uitspattingen die het leven te bieden heeft. Ook ik kan mijn leven niet voorstellen zonder mijn favoriete koekjes en chips.

Een uitgebreid diep en intens reinigingsproces uit de Ayurveda is Panchakarma. Deze reinigingskuur is voor ieder persoon anders. Een vuur (pitta) persoon krijgt een ander programma dan een vata (koud) persoon.

Speciaal voor jou wordt een programma ontwikkeld door een ayurvedische arts. Deze intense detox wordt meestal een keer in het jaar gedaan.

Panchakarma is een beproefde reeks van ontgiftende, balancerende en voedende therapieën uitgevoerd over een reeks van 3, 5, 7 of meer dagen.

Panchakarma is niet alleen een detox-programma. Dit is slechts een bijkomend voordeel. Het is een transformatie in bewustzijn en het vervangen van stress met stilte.

Het is een zeldzame kans om het lichaam te ontspannen en de mind tot rust te brengen.Het eindresultaat van de Panchakarma proces is een versterkte zelfbewustzijn.

In feite was deze intensieve detox oorspronkelijk voorbehouden aan de royalty, om ervoor te zorgen dat in ieder geval de leiders helderheid van geest hadden en van daaruit de beste beslissingen te kunnen maken.

Waarom dagelijks detoxen?

​Behalve een korte en intense detox, kan je ook alvast beginnen met een dagelijkse detox. Dagelijks detoxen is belangrijk omdat je lichaam dagelijks gifstoffen te verwerken heeft.

​6 Voordelen dagelijks detoxen

​• De minder gezonde producten die we eten. – Denk aan de schadelijke E-nummers in voeding

.• De omgevingsfactoren waar we weinig controle op hebben. – Vervuiling van de lucht die we ademen.– En dan is er ‘elektromagnetisch veld’ vervuiling van alle moderne technologie, zoals computers en mobile telefoons. Lees hier waarom je een Himalaya zoutlamp hier goed voor zou kunnen gebruiken.

• De minder gezonde producten die wij op ons lichaam zetten.– de cosmetica, lichaams- en haarverzorgingsproducten. (schadelijke stoffen in cosmetica).

• Stress en slechte kwaliteit van de slaap

.• Een bijzondere gifstof in je lichaam: Ama

Welke stappen kan je nemen om dagelijks te detoxen?

​Begin elke dag met deze eenvoudige stappen om je lichaam en mind te detoxen.

1. Tong schrapen.
Veel mensen hebben een vieze, witte laag op hun tong. Deze laag wordt ook wel Ama genoemd in de Ayurveda. Met een tongschraper reinig je snel je vieze tong van dit bijzondere gif. Je krijgt er ook een betere adem van. Lees hier ook hoe deze Ama op je tong terecht is gekomen.

2. Oil Pulling
Ja, het klinkt grappig. Olie trekken is een oud Ayurvedisch gebruik, waarbij pure oliën worden gebruikt om je keel, tandvlees en tanden te reinigen. Wist je dat je mond een broedplaats is voor bacteriën. Lees hier meer over de voordelen van oil pulling.

3. Neti pot
Helpt bij het verwijderen van pollen en andere allergenen in de neusholte. Om de neusholte te reinigen wordt een zoutoplossing in de neus gegoten. Het is misschien raar, maar als je het regelmatig gebruikt, is het een van de beste remedies tegen allergie. Lees hier hoe je een neti pot het best kan gebruiken.

4. Yoga, pranayama en meditatie
Deze zijn mijn favoriete ochtend rituelen . Dit kan zo simpel zijn als:
• een paar rondes zonnegroet (surya namaskar).
• diepe ademhaling of kapalbhati (of een andere pranayama techniek waar je mee vertrouwd bent).
• gevolgd door een paar momenten van het stilleggen van de geest. Kies een meditatie die voor jou het beste werkt.

5. Doe een dagelijkse zelf-massage met warme olie. (Abhyanga)
Dit is een geweldige manier om jezelf te behandelen en te ontspannen. In een Ayurvedische detox, dient een zelf-massage om opgebouwde toxines makkelijker te verwijderen. De warme olie kalmeert ook het zenuwstelsel.

6. Drink een detox thee.
Drink een paar koppen detox thee gedurende de dag. Gebruik ingrediënten zoals, gember, neem, kurkuma , cayenne. Lees hier hoe je Gember thee en Neem thee kan maken.

7. Eet schoon.
Vermijd geraffineerde suikers, verwerkte voedingsmiddelen, alcohol, cafeïne en niet-biologische fruit en groenten.

Nog meer detoxen:
​• Kitchari detox gerecht
Droog borstelen
Shirodhara hoofdmassage
Ghee
Koperen beker detox
• Pranayama (ademhalen)
Yoga
Meditatie
Detox bad.

Photo by dMap Travel Guide