fbpx
ayurvedische olie

Waarom een ayurvedische olie gebruiken?

​Het gebruik van Ayurvedische olie is al duizenden jaren een onderdeel van Ayurveda. Oliën worden traditioneel gebruikt in ayurvedische genezing op diverse manieren, waaronder:

    Face oil: Het voeden van het gezicht met olie heeft vele voordelen.

•    Oil cleansing (gezichtsreiniger): Verwijder je make-up zonder chemicaliën van je gezicht.  •    Oliën van het lichaam (Abhyanga): Het oliën van het lichaam wordt in Ayurveda ‘snehana’ genoemd. Sneha betekent olie, maar ook vriendelijkheid, tederheid en liefde.

•    Oil pulling: Het trekken van oliën verwijdert gifstoffen uit de mondholte.

•    Basti: het heeft als doel de dikke darm schoon te maken en te ontgiften met olie.

•    Nasya: Het is een van de 5 panchakarma technieken (ayurvedische ontgiftings therapieën). Het is de toepassing van ayurvedische olie in de neus.

Drie soorten oliën

​•    Basis olie uit een natuurlijke bron (zoals neemolie, sesamolie, kokosolie, zonnebloemolie, moringaolie ).

•    Kruiden olie. De kruiden worden verhit in de basis olie door middel van een vuurtje, oven of de zon. De actieve bestanddelen van de kruiden gaan over in de olie. Deze oliën zijn geen ayurvedische oliën.

•    Ayurvedische olie.

Wat is een traditionele ayurvedische olie

​Elke ayurvedische olie bevat een basisolie waarin een aantal ayurvedische kruiden zijn afgekookt. Als basisolie wordt meestal sesamolie, kokosolie of zonnebloemolie gebruikt.

Hoe wordt deze olie gemaakt?

1 deel kruiden wordt gemengd met 4 delen olie en 16 delen water. Dit mengsel wordt 4 tot 8 uur op een laag vuur verwarmd. Tijdens dit proces gaan de helende eigenschappen van de kruiden over op de voedende eigenschappen van de olie.

De olie is klaar, zodra al het water uit het mengsel is verdampt. De oliën worden gemaakt van een kruid of van meerdere kruiden. De verkregen helende olie wordt ‘taila’ genoemd. Taila of til betekent gewoon ‘olie’.

Lees hier hoe je bijvoorbeeld van amla een ayurvedische olie kan maken.

Waarom een ayurvedische olie gebruiken?

​Het maken van deze olie is een langdurig proces, maar het resultaat is geweldig.Het bijzondere aan een ayurvedische olie in tegenstelling tot kruiden oliën, is dat de olie zowel de vet oplosbare fyto-nutrienten als de wateroplosbare actieve fyto-nutriënten van de kruiden bevat.

Deze olie is daarom super helend, omdat het beide componenten bevat. Het is kalmerend, verzachtend, vochtig en smerend.

Het woord voor olie in het sanskrit, is sneha, wat ook liefde betekent. Het heeft daarom een bijzondere plaats in de ayurvedische traditie als de ultieme verzorger en drager van de liefde. De ayurvedische olie zendt deze kwaliteiten diep in de weefsels van het lichaam.

Deze olie bevat geen conserveermiddel of chemisch parfum. Het product is 100% natuurlijk.

Ook interessant

Fenegriek olie.
Neem bladeren olie.
Ashwagandha olie.
Aloë vera olie.
Hibiscus olie.