fbpx
Ayurvedische huidverzorging

3 redenen waarom ayurvedische huidverzorging werkt

​Ayurveda heeft een oplossing voor natuurlijke huidverzorging die de tand des tijds heeft doorstaan. Indiase vrouwen gebruiken al duizenden jaren speciale kruiden, planten, wortels voor de huidverzorging.

In de westerse samenleving vind je schoonheid in een flesje met chemicaliën. Ayurveda heeft een heel andere benadering van huidverzorging. Ayurveda gelooft dat ‘schoonheid van binnenuit komt’.

Schoonheid is het resultaat van de balans tussen je lichaam, geest en mind …… en die schoonheid straalt.

De Ayurvedische huidverzorging bestaat 5000 jaar en deze holistische benadering wordt steeds populairder in de wereld. Veel wellness centra in het Westen en spa’s bieden tegenwoordig ayurvedische schoonheidsbehandelingen aan.

​3 redenen om te kiezen voor Ayurvedische huidverzorging

​1.   Het is 100% natuurlijk

Een Ayurvedische benadering van huidverzorging is niet afhankelijk van snelle chemische oplossingen.

We willen allemaal een mooie, stralende huid en gebruiken daarom chemische huidverzorgingsproducten. Vaak weten we niet dat ze juist meer schade aanrichten dan dat ze huidproblemen verhelpen.

Dat komt door de schadelijke ingrediënten die in deze ​cosmetica voorkomen. Wist je dat bepaalde zeep, shampoo, dag- en nachtcrèmes ervoor zorgen dat je huid sneller verouderd. Ook verstoren ze de hormoonhuishouding met als bijwerking gewichtstoename en vorming van cellulitis.

De huid absorbeert wat je erop smeert, daarom zijn de ayurvedische behandelingen van de huid voedend.  Zie huidverzorgingsproducten als voedsel. Wat je niet kan eten, moet je liever niet gebruiken op de huid.

2.   Gezond van binnen, is gezond aan de buitenkant

Ayurveda behandelt huidaandoeningen bij de wortel. Het gaat ervan uit dat een mooie huid afhankelijk is van je interne balans.

Ben je van binnen gezond, dan zal dat ook aan de buitenkant te zien zijn. Acne, eczeem, jeuk, droge huid zijn allemaal tekenen dat er van binnen iets aan de hand is. Onze huid is de spiegel van onze innerlijke gezondheid.

Stress, verkeerde voeding, weinig lichaamsbeweging, het gebruik van schadelijke ingrediënten, hebben een negatieve invloed op het lichaam en dat zie je ook aan de buitenkant.

Als we ons bezig houden met ons uiterlijk, dan ontkomen we er niet aan om ook te letten op onze interne gezondheid. Wen jezelf een dagelijkse interne schoonheidsbehandeling aan, met aangepaste voeding, kruiden, yoga, ademhalingsoefeningen om in evenwicht te komen.

Enkele algemene richtlijnen voor jou interne schoonheidsbehandeling

​Voeding

In het algemeen adviseert Ayurveda ongeraffineerd en vers voedsel, groente en fruit. (Sattva dieet). Vermijd gefrituurd voedsel, bewerkt voedsel dat schadelijke ingrediënten / E nummers, bevat, veel zout, suiker en rood vlees. Zij kunnen leiden tot huidproblemen.

Sporten

Sporten is gezond, want het bevordert het zweten. Zweten stelt het lichaam in staat om gifstoffen te verwijderen. Sporten verbetert de bloedsomloop en kalmeert de geest.

Meditatie, Yoga, pranayama (ademhalingsoefeningen)In het boek ‘Ayurveda, Asian Secrets of Wellness, Beauty and Balance’, merkt Kim Inglis op dat een mooi gezicht en lichaam haar grootste potentieel niet kan bereiken, als de geest en ziel niet ook ontspannen en voldaan zijn.

In India benadrukken ayurvedische artsen het belang van een leven in balans, waar lichaam, geest en ziel in gezonde harmonie met elkaar samenwerken Dit kan bereikt worden met meditatie, yoga, pranayama.

Olie massage

Als we ouder worden kan de vata dosha (de energie die verantwoordelijk is voor beweging), toenemen waardoor het lichaam uitdroogt. Een overmaat aan vata veroorzaakt vroegtijdige veroudering.

Een van de beste middelen om vata te balanceren is een volledige lichaamsmassage en dagelijkse oliemassage (Abhyanga) voedt de huid en brengt het lichaam tot rust. Het versterkt de bloedsomloop, het immuunsysteem en verwijdert onzuiverheden van de huid.

Kies voor biologische ongeraffineerde sesamolie  amandelolie, kokosolie of ghee. 

Detox je lichaam

We worden dagelijks blootgesteld aan vele schadelijke stoffen, die voorkomen in cosmetica, luchtverfrissers en zelfs in ons eten.  Ook een zwakke of te sterke spijsvertering creëert gifstoffen in het lichaam.

Gifstoffen hopen zich op in weefsels, waaronder in de huid. In de huid kan deze zich manifesteren als onevenwichtigheden zoals acne en ontsteking.

Om een mooie, gezonde huid te krijgen moeten de gifstoffen uit je lichaam verwijderd worden.

Met deze detox tips kun je eenvoudig je lichaam ontgiften.

3.   Jou huid is uniek

​De huid van ieder persoon is uniek en draagt een dominante dosha. Jou dosha bepaalt jou huidtype.

Voeding en je levensstijl kunnen je dosha ondersteunen of juist verergeren.Een dosha onbalans veroorzaakt huidaandoeningen zoals acne, droge huid, eczeem, vettigheid, hyper-pigmentatie en rimpels.

In de Ayurvedische huidverzorging worden kruiden en oliën gekozen die bij de individuele constitutie passen om de dosha die uit balans is weer in evenwicht te brengen.

Bepaal met de Ayurvedische test welk type (dosha) je bent en stel hiermee de ayurvedische behandelingen op af.

Als je weet wat jouw dosha is, kan je stappen ondernemen om huidproblemen te voorkomen voordat ze zelfs beginnen.

​Wat is jouw type huid?

Vatahuid

In balans: Zachte huid met verfijnde poriën, een bleke kleur of olijfkleurig.

Uit balans: Een vatahuid heeft de neiging dun en droog te zijn. In ernstige gevallen kan de huid jeuken, barsten en schilferen.

Zet de onbalans zich voort, dan kan vata onbalans leiden tot vroegtijdige rimpelvorming van de huid. Van alle dosha’s, zijn de vata mensen het meest gevoelig voor tekenen van veroudering.

In tegenstelling tot de andere huidtypen, houdt de vata huid het minst vocht vast, waardoor het sneller uitdroogt en veroudert.

Om de vatahuid te hydrateren en te verjongen kies je:

•    Voedende/ Hydraterende oliën zoals sesamolie, amandelolie of ghee.

•    Voedingsmiddelen die voor de vata-type geschikt zijn.  Kies een vata dieet.

•    Kruiden die krachtige antioxidanten beschikken (o.a. kurkuma), die verjongen (o.a. amla, die de spijsvertering bevorderen (o.a. gember en die de overtollige mentale activiteit van vata’s verminderen (o.a .ashwaganda).

•    Wat moet je vermijden: wat vata uit balans brengt.

Pittahuid

In balans: De huid is helder, rossige wangen , met een gemiddelde porie grootte en soms sproeten.

Uit balans: Gevoelige en geïrriteerde huid, veel sproeten op de huid. Pitta huidaandoeningen onderscheiden zich door roodheid, zwelling, en infectie.

Een pita huid verbrandt makkelijk, de huid is gevoeliger voor blootstelling aan de zon. De huid moet koel blijven. Een Pitta onbalans kan leiden tot huiduitslag, acne, eczeem en andere inflammatoire huidaandoeningen zoals psoriasis.

Om de pitta huid te kalmeren kies je:

•    Pitta’s zijn het tegenovergestelde van vata’s wat betreft de temperatuur. Pitta’s zijn vuur types en moeten afkoelen. De Pittahuid wordt verergerd door het eten van gekruid voedsel.

Pepers en hete kruiden kunnen ze het best met mate gebruiken. De hitte in kruidig voedsel wakkert het vuur in pitta verder aan. ​Een pitta persoon kan beter pitta voeding eten.

•     Oliën zoals kokosolie, neemolie en ghee zijn geschikt voor pitta’s.

•     Kruiden die krachtige anti-inflammatoire eigen schappen bezitten (o.a.  kurkuma, brahmi, triphala, neem), die koud zijn in temperatuur en antoxidanten bezitten (o.a. amla), die gifstoffen verwijderen, die bloedzuiverend zijn (neem), die zorgen voor ontspanning (o.a.ashwaganda).

•    Wat te vermijden: Wat pitta uit balans brengt.

Kaphahuid

In balans: een natuurlijke mooie huid. De huid is zacht en glad. De kaphahuid vertoont niet snel rimpels.

Uit balans:  Overmatige vet uitscheiding met vuil leidt tot verstopping van de huid poriën. De kapha huid heeft de neiging om gifstoffen te accumuleren. Dit maakt de huid vatbaar voor grote poriën en huiduitslag, zoals zwarte mee eters en acne.

Om de kapha huid te ontgiften kies je voor:

•    Omdat kapha mensen de traagste stofwisseling hebben vergeleken met de twee andere dosha’s, gebruiken ze liever kruidig voedsel, precies het tegenovergestelde van pitta huidtypes.

Kruidig voedsel is heet en het helpt bij het stimuleren van de spijsvertering. Lees hier waarom een goed werkend spijsvertering helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam.

•    De Kapha huid heeft kruiden nodig die helpen bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam en kruiden die de spijsvertering stimuleren. Enkele kruiden voor de kapha: gember, kamillehop, paardenbloem.

•    Neem olie is geschikt voor de kaphahuid, vanwege zijn bloedzuiverende, antibacteriële eigenschappen.

•     Kapha huidtypes kunnen beter met mate zware, vette en zoete voedingsmiddelen eten. ​Kapha mensen kunnen liever kapha voeding eten.

•    Wat te vermijden: Wat  kapha uit balans brengt.

Ayurvedische huidverzorging met natuurlijke ingrediënten

​Een combinatie van interne en externe Ayurvedische remedies is nodig om de huid te ondersteunen. En omdat ongeveer 60% van wat je smeert op de huid, in het lichaam terecht komt, kun je beter kiezen voor natuurlijke ingrediënten.

Ayurveda gaat ervan uit dat wat je niet kan eten, ook niet op de huid terecht hoort. Ayurvedische huidverzorging is eetbaar en afgeleid van de meest voedzame kruiden en oliën.

Kruiden zoals neem, tulsi, kurkuma, sandelhout en amla worden opgenomen in maskers en  crèmes. Sesamolie, neem olie en kokosolie zijn veelgebruikte oliën in de Ayurvedische huidverzorging.

Kruiden en oliën moeten geschikt zijn voor jou constitutie. Het is geen kwestie van welk kruid of welke olie beter is dan de andere, maar welk kruid of welke olie bij jou past.

Om zo veel onnodige chemicaliën te vermijden, kunnen we gewoon onze eigen versies maken van huidverzorgingsproducten.

Zelf  Ayurvedische huidverzorgingsproducten maken is:

• Niet alleen gezonder
• Maar ook effectiever.
• Bovendien is het leuk om te doen.
• En je weet welke ingrediënten in je producten zitten.