fbpx
voedselcombinatie

Voedselcombinatie volgens Ayurveda

​Wist je dat volgens Ayurveda, zelfs twee gezonde voedingsmiddelen, wanneer ze samen worden gegeten, ongezond kunnen worden?

Veel mensen schrijven hun allergieën, huiduitslag of spijsverteringsproblemen toe aan bepaalde voedingsmiddelen, maar in werkelijkheid is het de combinatie is van bepaalde voedingsmiddelen die problemen veroorzaken.

Wat is voedselcombinatie?

Voedselcombinatie is een benadering van eten, waarbij voeding die verschillend worden verteerd, liever apart wordt gegeten.

Voor velen is het concept van voedsel combinatie, helemaal nieuw en wat vreemd. Maar volgens Ayurveda is het een essentieel onderdeel van het begrijpen hoe je goed moet eten.

Het ayurvedische perspectief is dat elk voedsel een eigen combinatie van smaken en energie heeft en een bijbehorend effect op zowel het spijsverteringsstelsel als op het lichaam als geheel. In principe zou niemand bepaalde voedingsmiddelen samen eten als ze wisten hoe schadelijk het is voor het lichaam.

Waarom is de juiste voedselcombinatie belangrijk?

​Het combineren van voedingsmiddelen met radicale andere energetica kan het spijsverteringskanaal overweldigen en kan indigestie, fermentatie, gas, opgeblazen gevoel en vorming van toxines veroorzaken.

Terwijl de korte termijn effecten binnen een dag of twee zijn opgelost, kan het langdurig combineren van slechte voedsel combinatie leiden tot ernstige problemen zoals:

• slechte adem
• droge huid
• uitslag
• chronische ontsteking
• slechte slaap
• weinig energie
• chronische spijsverteringsproblemen

De meeste mensen verliezen vanzelf gewicht, hebben meer energie, slapen goed als ze eenmaal beginnen met het volgen van eenvoudige combinatieregels.

​Hier zijn enkele populaire items, die een grote uitdaging zijn voor je lichaam

​In de moderne wereld zijn we gewend aan het eten van een aantal voedingsmiddelen die meestal niet goed samen verteren.

1. Eet geen vers fruit in combinatie met andere voeding

We eten fruit vaak met andere voedingsmiddelen. We doen het steeds fout, meerdere maaltijden per dag, zeven dagen per week.

Hoe?

• We gebruiken aardbeien, sinaasappelsap bij onze ontbijtgranen met melk.
• Bananen smoothie met melk.
• Frambozen op een ijsje en pannenkoeken.
• Kaas en appelhapjes.
• Fruit met yoghurt.
• Vruchtensappen bij de maaltijden.
• Fruitsalades met room na de maaltijd.
• Eten van fruit na de maaltijd.

Denk er over na, wanneer we fruit of fruitsap gebruiken, combineren we het bijna altijd met andere voedingsmiddelen, met name zwaardere voedingsmiddelen zoals zuivelproducten en granen.

Vanuit een ayurvedisch perspectief wordt vers fruit als zeer licht beschouwd. Het verteert makkelijker dan andere voedingsmiddelen. Wanneer het met (of na) zwaardere voedingsmiddelen wordt gegeten, blijft het in de maag liggen, zolang het zwaarste voedsel nodig heeft om te verteren.

Als gevolg daarvan blijft het over het algemeen te lang in de maag en begint het te fermenteren (denk aan een emmer met rijp fruit in de zon).

In Ayurveda wordt deze gefermenteerde rommel aangeduid als Ama (een bijzondere gifstof). Ama is te zien als de vieze, witte laag op je tong. (lees hier hoe je de tong kan schrapen).

Dit vochtige, zure afval verzamelt zich in ons spijsverteringskanaal, waar het onze spijsvertering kan beïnvloeden, waardoor de absorptie van voedingsstoffen wordt belemmerd en mogelijk kan bijdragen tot voedsel allergie en ontsteking van de ingewanden.

​Hier zijn enkele populaire combinaties van fruit

Bananen en melk

Ayurveda noemt deze combinatie als een van de zwaarste. Deze combinatie vormt een uitdaging om samen te verteren, omdat hun kwaliteiten zo verschillend zijn. Bananen zijn verwarmd, terwijl melk koelt.

Dat alleen al is problematisch. Voorts worden bananen zuur als ze afbreken. Zo moet ons spijsverteringsbrand tegelijkertijd een zure stof en melk verwerken.

Heb je ooit een citroen toegevoegd aan melk? Wat er gebeurt met deze combinatie in het spijsverteringskanaal is niet veel anders. Wanneer de bananen en melk samen worden gegeten, kunnen hun tegenstrijdige kwaliteiten de balans van de darmflora verstoren, wat resulteert in de vorming van toxinen.

Deze combinatie veroorzaakt ook vaak congestie, verkoudheid, hoesten, allergieën en uitslag. Een soortgelijke situatie komt voor wanneer we zure vruchten met melk combineren.

Meloen en ham.
Meloenen. Meer dan de meeste andere vruchten, moeten meloenen alleen of helemaal niet gegeten worden. Dezelfde regel geldt voor vruchten met een hoog suikergehalte.

Over het algemeen heeft het de voorkeur om vruchten apart van eiwitten of zetmeel te eten, vooral als je op zoek bent naar het verkrijgen van energie door fruit.

Ontbijtgranen met melk en sinaasappelsap
De zuren in sinaasappelsap of ander zuur fruit vernietigen de enzymen die de ontbijtgranen (zetmeel) moeten verteren. Het zure sap kan melk in een zware slijmvormende substantie omzetten.

Yoghurt met fruit.
Volgens Avyurveda kan de combinatie van fruit met yoghurt het ‘spijsverteringsvuur’ blussen, toxinen produceren en verstopte sinussen, verkoudheid, hoesten en allergieën teweeg brengen.

Fruit en Groente smoothie
Volgens Ayurveda is een combinatie van fruit met groente ook slecht. Veel mensen eten hun fruit als onderdeel van een groene smoothie.

De smoothie wordt gemaakt van een combinatie van zoete vruchten met groene bladgroenten. Vanuit een ayurvedisch perspectief, zullen deze smoothies leiden tot spijsverteringproblemen en de productie van ama.

Fruit na een maaltijd.
Natuur hygiënisten weten al lang dat fruit niet goed met andere voedingsmiddelen combineert. De reden is dat fruit eenvoudige suikers bevat. Het is licht verteerbaar, waardoor de voedingsstoffen snel worden opgenomen.

Fruit blijft niet lang in de maag. Andere voedingsmiddelen, die rijk zijn aan vet, eiwit en zetmeel, blijven langer in de maag, omdat ze veel tijd (meerdere uren) nodig hebben om afgebroken te worden.Als je na een maaltijd fruit eet, zal de fruitsuiker te lang in de maag blijven en gaan gisten of fermenteren.

Fruit eten na de maaltijd, is dus helemaal niet zo gezond.Dus onthoud: Eet vers fruit apart van andere voedingsmiddelen.

​Hoe zit het met gedroogd fruit?

​Let op dat deze voedselcombinatieregel alleen van toepassing is op vers fruit.

Gedroogd fruit heeft andere kwaliteiten. Omdat het vocht is verwijderd, is het een zwaarder voedsel geworden dat beter combineert met andere voedingsmiddelen, waaronder graan en zuivel.

Dus het is goed om gedroogde kokosnoot toe te voegen aan een vegetarische curry.

Vruchten chutneys en jam hebben ook verschillende kwaliteiten dan vers fruit en kunnen in kleine hoeveelheden gebruikt worden bij de maaltijden. Maar vers fruit (en vruchtensap) moet altijd apart gegeten worden.

​2. Granen

​Lasagne of Gegrilde Kaasbrood. Een combinatie van dierlijke eiwit (zoals vlees en zuivel) en granen (rijst, tarwe, gerst brood, couscous) belemmert de spijsvertering van zetmeel (granen).

Eiwit en zetmeel hebben verschillende enzymen en verschillende zuurgraden nodig om te verteren. Als je ze samen eet, moet je lichaam een keuze maken om eiwitten te verteren, maar niet zetmeel.

​3. Dierlijke eiwitten

​Kaas en vleesomelet.

In het algemeen worden eiwitten / eiwitcombinaties niet aanbevolen. Een enkel geconcentreerd eiwit per maaltijd is makkelijker te verteren en zal niet zoveel energie nodig hebben. Kies liever voor een vegetarische omelet.

​Conclusie

​Al deze regels kunnen overweldigend, zelfs ingewikkeld voelen. Maar de redenering achter de juiste combinatie is zinvol. Uiteindelijk, creëert een onjuiste combinatie van voedsel ama, een giftige stof die vaak de wortel is van onbalans en ziekte.

Als je langer dan 2 weken de combinatieregels volgt, zal je spijsvertering efficiënter en sterker zijn. Het verlangen naar zoetigheden zal verminderen, je zal meer energie hebben en een plattere buik krijgen.

Bron:
The effect of fruit in different forms on energy intake and satiety at a mealLad, Usha and Dr. Vasant Lad.
Ayurvedic Cooking for Self-Healing. 2nd ed. Albuquerque: The Ayurvedic Press, 2006. Print. 45-48.Lad, Vasant.
The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies. New York: Three Rivers Press, 1998. Print. 101.Vagbhata. Ashtanga Hrdayam. Trans. Prof. K.R. Srikantha Murthy. Varanasi: Chowkhamba Krishnadas