fbpx
Vlierbessensap

Vlierbessen voordelen

Vlierbessen spelen een belangrijke rol bij het opbouwen en behouden van de immuniteit om je gezond de winter door te komen. Het helpt tegen keelpijn, verkoudheid en bij koorts bij een griep.

Vlierbessen zitten boordevol antivirale en ontstekingsremmende bestanddelen waaronder antioxidant vitamine C, anthocyanines, lignanen en flavonoïden.

Antivirale werking

Deze verbindingen geven vlierbessen hun krachtige immuunmodulerende effecten. Onderzoek heeft aangetoond dat deze eenvoudige plant 10 stammen van het griepvirus kan deactiveren en de hersteltijd kan versnellen.

Een interessant onderzoek bij mensen met vroege griepsymptomen toonde bijvoorbeeld aan dat na gebruik van vlierbessenextract 20% significante verbetering binnen 24 uur, 70% binnen 48 uur en 90% een volledige genezing na drie dagen rapporteerde. Patiënten die de placebo ontvingen, hadden zes dagen nodig voor herstel.

Onderzoekers constateerden ook dat de patiënten die het gebruikten ook hogere niveaus van antilichamen tegen het griepvirus hadden. Bovendien kunnen vlierbessen om een andere reden beter zijn dan griepprikken: 50% van de mensen die de vaccins krijgen, meldt bijwerkingen. (Mumcuoglu 1995, Zakay-Rones 1995)

Vlierbessensiroop

Nog meer voordelen:

Het heeft dus een antivirale werking, maar wist je dat de vlierbes nog meer gezonde eigenschappen heeft? Het is namelijk goed voor je bloedvaten, omdat het (LDL) cholesterol verlagend is.

Vlierbessen zijn rijk aan antioxidanten. Antioxidanten zijn natuurlijke bestanddelen van voedingsmiddelen. Waaronder sommige vitamines, fenolzuren en flavonoïden, die in staat zijn om deze reactieve moleculen te verwijderen. Onderzoek wijst uit dat voedingsmiddelen met veel antioxidanten kunnen bijdragen aan het voorkomen van chronische ziekten.

De bloemen, vruchten en bladeren van de vlierbes zijn uitstekende bronnen van antioxidanten. Anthocyanen die in de bessen zijn te vinden hebben bijvoorbeeld 3,5 maal de antioxiderende werking van vitamine E.

Wat zijn vlierbessen?

Vlierbes verwijst naar verschillende variëteiten van de Sambucus boom , een bloeiende plant behorende tot de familie Adoxaceae.

Het meest voorkomende soort is Sambucus nigra , ook bekend als de Europese vlierbes of zwarte vlier. Deze struik komt oorspronkelijk uit Europa maar ook in veel andere delen van de wereld op grote schaal geteeld

Vlierbessensiroop

Vlierbessensiroop of vlierbessensap

Als een siroop helpt de zachte, zoete en verzachtende werking van het karmozijnrood bessen sap de geïrriteerde slijmvliezen en irriterende hoest te kalmeren.

Waarom Vlierbessensiroop

Deze paarse magie kalmeert je keel. Het is geschikt voor een ieder ouder dan 2 jaar.

Elk jaar wanneer de winter nadert, gebruik ik de beste kruidenremedies tijdens de koude wintermaanden. Het is een goede voorbereiding om jezelf sterk en gezond te houden tijdens het koude seizoen.

Er is een breed scala aan kruiden die geschikt zijn  om de winter door te komen,  maar een van mijn favoriete, beproefde keuzes voor algemene immuunondersteuning zijn de vlierbessen.

En hoewel er veel manieren zijn om van de gezonde voordelen van vlierbessen te genieten, is een van de meest geliefde kruidenmiddel de  vlierbessensiroop.

De vlierbessensiroop is een krachtige kruidenmiddel om een normaal, gezond functioneren van je immuunsysteem te ondersteunen.

Dit maakt vlierbessen een uitstekende plantaardige bondgenoot om veerkracht te bevorderen in tijden waarin de systemen van ons lichaam bijzonder gestrest zijn (denk aan de wintervakanties)

Dus waarom siroop?
Er zijn een aantal redenen dat deze bessen, die op veel manieren kunnen worden bereid, zo vaak worden genoten in siroopvorm. Een van de redenen is bruikbaarheid. De meeste traditionele vlierbessenstropen worden gemaakt met een goede portie rauwe honing. Honing werkt als een natuurlijk conserveermiddel voor je bessen.

De andere reden dat veel mensen kiezen voor vlierbessensiroop?
De smaak! De smaak van vlierbessen schittert echt met een beetje zoetheid, daarom worden variaties van vlierbessensiroop gebruikt omdat het zo lekker is. Je kan het gebruiken voor je pannenkoeken, havermout of desserts.

Vlierbessensiroop recept

Ingrediënten

• 2 kopjes gedroogde  vlierbessen
• 4 kopjes koud water
• 2-3 theel.  gemberwortel
• 1  kaneelstokje
• 1 kop rauwe honing

Bereiding

• Doe de  bessen en kruiden met het water in een pan en breng aan de kook.
• Zet het vuur lager en laat kruiden 30 tot 40 minuten pruttelen.
• Haal van het vuur en laat 1 uur trekken.
• Zeef het mengsel.
• Zodra de vloeistof is afgekoeld tot net boven kamertemperatuur, voeg je honing toe.

Vlierbessen giftig

Vlierbessen bevatten veel vitamines. De bessen zijn licht giftig: ze bevatten de naar het geslacht genoemde stof sambunigrine, die echter door koken onschadelijk wordt. Van de vruchten wordt vruchtensap sterke drank en jam, gelei, of siroop en bollen. Ook worden de bessen gebruikt voor het verven.

Zowel bloemen als bessen worden gebruikt voor het maken van “wijn”.

Bron
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_vlier
https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/147323000403200205