fbpx

Vlierbessen tinctuur maken

Waarom vlierbessen tinctuur maken?

Snotter, hoest. Ben je verkouden of grieperig?

Vlierbessen kunnen een ongelooflijke helende krachtpatser zijn.
Als vlierbessen inwendig wordt ingenomen, kan het helpen tegen verkoudheden, griep en aandoeningen van de luchtwegen.

vlierbessen tinctuur maken

Er is onderzoek verricht op vlierbessen niet alleen vanwege de eigenschappen voor het immuunsysteem, maar ook vanwege het ontstekingsremmende en antikankerpotentieel.

Naarmate de zomer begint af te nemen, is het tijd om ons immuunsysteem te versterken tegen de koudere helft van het jaar. Vlierbessen tintuur is al een aantal jaren een belangrijk onderdeel in mijn medicijnkastje om de immuniteit te helpen verhogen en verkoudheid en griep te voorkomen.

Zelfgemaakte kruidengeneesmiddelen maken is zo inspirerend. Voor elk project dat ik doe, wil ik uiteindelijk alleen nog meer leren.

Een tinctuur maken is eigenlijk vrij eenvoudig

Dit kruidengeneesmiddel is snel en eenvoudig te maken (zoals alle tincturen) en gaat jaren mee. Je kunt kleine of grote hoeveelheden maken op basis van uw behoeften en de grootte van uw gezin en een betrouwbare kruidengeneesmiddel bij de hand hebben wanneer u maar wilt.

Ik had een hoeveelheid vlierbessen die ik droogde en ik dacht dat dit het perfecte gebruik zou zijn.

vlierbessen tinctuur

Vlierbessen recept

De hoeveelheid gedroogde kruiden en alcohol die je gebruikt, is afhankelijk van de maat potten die je wilt gebruiken voor het maken van tincturen. Ik heb een glazen pot gebruikt van 300 ml. Ik gebruik ongeveer 30 gram droge vlierbessen (min of meer) en één flesje wodka van 750 ml.

Ingrediënten
Droge vlierbessen
vodka
1 pot met deksel

Bereiding
Vul je potten ½ – ¾ vol met de vlierbessen, bedek ze dan volledig met de vodka. Ik had meer vlierbessen, dus het wordt waarschijnlijk een sterkere tinctuur.

Dek het goed af met een deksel en schud zachtjes om ervoor te zorgen dat alle vlierbessen de vodka opnemen. Houd de potten 4-6 weken op een koele en donkere plaats. Controleer ze van tijd tot tijd en schud de pot een beetje. Dit helpt bij het extractieproces. Voeg indien nodig meer alcohol toe om de kruiden te bedekken als verdamping is opgetreden.

Na 4-6 weken zullen de tincturen donker van kleur zijn en klaar om te worden gezeefd. Plaats een stuk kaasdoek in een fijnmazige zeef over een kom of grote pot. Giet de inhoud van de tinctuur uit.

Knijp zoveel mogelijk vloeistof uit de kaasdoek.

Zo eenvoudig is het maken van een tinctuur.

Je kunt ze zo in potten bewaren en het gebruiken op het moment dat voelt dat je verkouden wordt. Je kan het ook in druppelflesjes doen. Het maakt het ook gemakkelijker om de juiste dosis op die manier te krijgen.

Dit is krachtig spul, dus gebruik niet teveel. Zorg ervoor dat je de potten labelt en het is een goed idee om ze ook te dateren.

Vlierbessen staan bekend om hun immuunversterkende eigenschappen. Een andere geweldige manier om ze te gebruiken is in vlierbessensiroop.

Vlierbessen Recepten

Geef je immuunsysteem wat extra liefde zien en ontdek je favoriete manier om van vlierbessen te genieten
Vlierbessen plukken
Vergiste vlierbessen honing
Vlierbessen limonade
Immuunbevorderende vlierbessenthee
Vlierbessenwijn
Vlierbessenjam
Vlierbessensap
Vlierbesseninfusie

Samenvatting tinctuur maken

• Vul je potten 1/2 – 3/4 vol met de gedroogde kruiden, bedek ze dan volledig met de vodka.
• Dek het goed af met een deksel en schud zachtjes om ervoor te zorgen dat alle gedroogde kruiden verzadigd zijn.
• Houd de potten 4-6 weken op een koele en donkere plaats. Controleer ze van tijd tot tijd en schud de pot een beetje heen en weer. Voeg indien nodig meer alcohol toe om de kruiden te bedekken als verdamping is opgetreden.
• Na 4-6 weken zullen de tincturen donker van kleur zijn en klaar om te worden gezeefd. Plaats een stuk kaasdoek in een fijnmazige zeef over een kom of grote pot. Giet de inhoud van de tincturen uit.
• Knijp zoveel mogelijk vloeistof uit de kaasdoek.

Dosering
Volwassenen: ¼- ½ theelepel elk uur tijdens ziekte.
Houdbaarheid: tincturen gaan jaren mee.