Nou, het vlierbessenseizoen is aangebroken. Deze uiterst belangrijke wilde eetbare en medicinale plant, krijgt van juli tot augustus rijpe bessen.
Voor de bessen komen echter de bloemen, die een geweldige traktatie op zichzelf zijn. Laten we vlierbessen en vlierbloesems zoeken.
Hoeveel soorten vlierbessen zijn er?
Er zijn drie soorten vlierbessen.
• De blauwe vlierbes (Sambucus nigra ssp. Cerulea).
• De zwarte vlierbes (Sambucus nigra). Dit is de variëteit waar ik het vandaag over zal hebben.
De eenvoudigste manier om het verschil tussen blauwe en zwarte vlierbessen is, dat de blauwe vlierbes een witte poederachtige laag op de bessen ontwikkelt zodra ze rijp zijn, samen met een meer blauwe tint.
• Rode vlier (Sambucus racemosa) is de derde variëteit en wordt als giftig beschouwd (met uitzondering van gekookte rijpe bessen) en wordt dus bijna net zo vaak gebruikt als de andere twee.
Vlierbloesem
De vlierbloesems bloeien al in de lente tot begin juli. De grote, witte bloemen bedekken deze struikachtige boom.
Zoals bij elke witte, bloemvormige bloem, moet je ervoor zorgen dat het niet de giftige scheerling, Conium maculatum is. Ze zijn gemakkelijk van elkaar te onderscheiden als je eenmaal weet waar je op moet letten, maar doe zeker eerst je onderzoek.
Hoe kan je vlierbloemsem gebruiken?
De vlierbloesems kan je gebruiken om een thee, likeuren, azijn van te maken.
De vlierbloesems zijn niet alleen geweldig om te eten, maar ze zijn ook geweldig voor de huid. Ze helpen de huid te verzachten en zijn vooral goed in producten voor de huidveroudering.
Ik droog de bloemen voor later gebruik. Vergeet niet dat wanneer je de bloemen plukt er minder bessen zullen zijn, dus pluk maar een handvol.
Zwarte bessen
Wanneer de bessen zich beginnen te vormen, zullen de opvallende witte bloemen veranderen in kleine groene bessen.
Zodra de bessen rijp zijn, worden ze bedekt met een wit poeder (als het blauwe vlierbessen zijn).
De bomen zijn nu letterlijk bedekt met de bessen.
Zodra je er een hebt geïdentificeerd, zal je ze overal gaan zien. Het is zo verbazingwekkend dat als iets eenmaal in je brein zit, het die dingen automatisch uitzoekt zonder dat je het zelfs maar probeert.
Ik merk ze overal op, zelfs aan de kant van de snelweg.
Zijn vlierbessen giftig?
Het is belangrijk om te wachten tot de bessen volledig rijp voor gebruik zijn, omdat ze licht toxisch zijn als ze niet rijp zijn. De bladeren en stengels zijn ook giftig en mogen niet worden gegeten.
Bij het verwerken van de vlierbessen moet je er ook op letten dat de pitten en de steeltjes niet in de jam of azijn blijft zitten. Ze bevatten namelijk giftige stoffen. Laat je daardoor niet afschrikken want vlier zit boordevol goede stoffen.
Let er ook op dat de vlier giftig is als hij niet gekookt word. Verwijder de steeltjes als je de bloesem voor beignets gebruikt. Kook altijd de bloesem en de bessen. Gebruik alleen de zwarte rijpe bessen voor het maken van je recepten. Haal de bessen altijd door een zeef voordat je ze gaat gebruiken. De pitten bevatten ook gifstoffen.
Hoe kan je vlierbessen gebruiken?
Vlierbessen hebben veel toepassingen, zowel eetbaar als medicinaal. Ze kunnen zoals de meeste bessen worden gebruikt voor:
• Vlierbessenjam,
• Taarten
• Siropen
• Vlierbessenlimonade
• Honing met infusie
• Vlierbessenwijn
• Vlierbessenmede
Vlierbessen medisch gebruiken
Vlierbessen zijn ook een medicinale krachtpatser, in het bijzonder voor verkoudheid, griep, bronchitis en andere infecties van de bovenste luchtwegen. Voor dit doel worden ze vaak gemaakt als:
• Afkooksel of infusie
• Vlierbessenthee
• Vlierbessenazijn
• Tincturen
• Medicinale siropen
• Glycerite
• Oxymel
Als ik het gevoel heb dat ik verkouden zal worden, is het leuk om deze gedroogde bessen te hebben om er een afkooksel van te maken. Dit jaar ben ik van plan om wat vlierbessensiroop te maken.
De smaak van vlierbessen is zuur.
De energetica: koud en droog
Terwijl men vaak een pil tegen koorts gebruikt, herkennen kruidkundigen veel soorten koorts en gebruiken ze verschillende kruiden op basis van het soort koorts dat iemand heeft.
De vlierbessen zijn erg geschikt voor een persoon die zich warm voelt, geagiteerd of gespannen is en niet zweet. Het drinken van de warme thee moedigt de haarvaten aan zich te openen, en helpt zo overtollige warmte uit het lichaam te verdrijven. Een traditionele thee-remedie tegen koorts die tegenwoordig nog steeds gebruikelijk is, omvat een mix van vlierbloesem, pepermunt en duizendblad.
Hoewel vlierbloesems ideaal zijn voor deze specifieke vorm van koorts, zou ik niet aarzelen om ze te gebruiken in andere koortsachtige situaties van verkoudheid en griep. De hierboven genoemde theemengeling is de favoriete thee van vele mensen om te nemen bij het begin van verkoudheid of griep, om hen te helpen de duur van de ziekte in te korten.