fbpx
venkel zaad thee tegen opeblazen gevoel

Venkelthee opgeblazen gevoel verhelpen

Helpt venkelthee tegen een opgeblazen gevoel? Veel mensen geloven niet dat ze spijsverteringsproblemen hebben, zelfs als ze regelmatig last hebben van winderigheid en een opgeblazen gevoel. Blijkbaar delen ze dit met velen.

We hebben allemaal wel eens problemen met de darmen, winderigheid en een uitgezette maag, maar ze mogen geen deel uitmaken van ons normale spijsverteringsproces. Deze symptomen kunnen ongelooflijk ongemakkelijk zijn. Lees hier meer over de oorzaken en andere tips om dit te verhelpen.

Venkel is een belangrijke smaakmaker in de Indiase keuken. Afgezien van zijn waarde bij het koken als een kruid, wordt het traditioneel al duizenden jaren ingezet als hulpmiddel bij de spijsvertering en het heeft veel voordelen voor de gezondheid.

Enkele voordelen venkel:
• Venkel thee is een mild diureticum en kan helpen overtollig water en gifstoffen uit het lichaam te spoelen.
• Venkelzaden bevatten zeer veel antioxidanten en bieden extra bescherming voor je lichaam tegen cellulaire schade door vrije radicalen.
• De gezondheidsvoordelen van venkelthee omvatten ontstekingsremmende eigenschappen en het kan mensen met gewrichtspijn en artritis ten goede komen.
• Van venkelzaadthee wordt aangenomen dat het op natuurlijke wijze de bloeddruk verlaagt. Hoewel dit over het algemeen een goede zaak is, kan je het eerst bespreken met je arts.

De zaden zijn heel verfrissend. Je kan ze kauwen na een maaltijd of een sterke venkelthee drinken voor hetzelfde effect.

Nog belangrijker is dat venkelthee erg nuttig kan zijn voor je darmen en kan helpen bij het verlichten van problemen zoals opgeblazen gevoel en winderigheid.

In India zijn gedroogde venkelzaden ongelooflijk populair als hulpmiddel voor de spijsvertering en worden al duizenden jaren voor dit doel gebruikt. Een klein deel van de zaden wordt routinematig gekauwd na een maaltijd, beide om de adem op te frissen en de spijsvertering te stimuleren.

Hier zijn enkele van de eigenschappen die je een idee geven over hoe het werkt bij een uitgezette buik en winderigheid.

Voordelen venkelzaad tegen darm problemen

Krampstillend
De zaden zijn rijk aan belangrijke vluchtige olieverbindingen zoals anethol, fenchon en estragol die verantwoordelijk zijn voor de krampstillendee, ontstekingsremmende en antibacteriële / antimicrobiële eigenschappen.

Dit is precies waar venkelthee goed voor is en hoe het kan helpen bij darm problemen zoals een opgeblazen gevoel, prikkelbare darm syndroom en winderigheid.

Deze stoffen hebben anti-spasmodische en ontstekingsremmende eigenschappen die de samengetrokken darmspieren ontspannen en ervoor zorgen dat ingesloten winden het lichaam kunnen verlaten.

Omdat venkel de spijsvertering stimuleert en ervoor zorgt dat de ingesloten gassen gemakkelijker je lichaam verlaten, is er minder kans dat voedingsmiddelen vergisten en verrotten in de dikke darm. Op deze manier kan de thee een zeer effectieve winderigheidsremedie zijn, met name voor die echt stinkende scheten die het gevolg kunnen zijn van onverteerd voedsel dat vast komt te zitten in je dikke darm.

Prikkelbare darmsyndroom (PDS) is een aandoening waarbij de dikke darm betrokken is en die veel mensen treft, vooral vrouwen. Symptomen variëren, maar omvatten vaak buikpijn, opgeblazen gevoel en maagkrampen, problematische stoelgang en overmatige winderigheid.

Kauwen op de zaden kan dit helpen voorkomen door het spijsverteringsproces te verbeteren. Omdat zowel het voedsel dat wordt verteerd en het gas dat hierdoor ontstaat sneller door je spijsverteringsstelsel stromen, is er veel minder kans dat schadelijke verbindingen zich opstapelen.

Stinkende ontlasting en winderigheid
Sommige mensen klagen over een vieze geur in ontlasting en winderigheid. Je kunt van dit probleem afkomen door een kopje venkelthee een paar dagen te drinken.

Hoewel bepaalde voedingsmiddelen, zoals fruit, bonen, kool, lactose, koffie, je gevoel van winderigheid zeker kunnen verhogen, is overmatig en stinkend gas het gevolg van het eten dat onverteerd in de darm terecht komt en daar fermenteert.

Van de vluchtige oliën in de zaden wordt ook gedacht dat ze gal stimuleren voor een betere spijsvertering, waardoor deze problemen worden voorkomen.

Een heerlijk smakende venkelthee, of een halve theelepel verse zaden kauwen, is een eenvoudige manier om veel spijsverteringsproblemen zoals gas, opgeblazen gevoel en krampen te voorkomen of te behandelen. Daarnaast beschermt venkelthee ook de lever en verbetert de leverfunctie.

Reguliere venkelzaadjes of venkelzaadthee zijn zelfs effectief gebleken voor veel mensen met meer ernstige spijsverteringsstoornissen zoals een prikkelbare darmsyndroom.

Hoe kan je venkelzaadjes gebruiken?
• Als thee
• Kauwen na de maaltijd
• Koken

Hoe maak je venkelthee?

De zaden bevatten vluchtige oliën, die een doordringende anijsgeur en een lichtzoete smaak geven aan de venkelzaadthee. De anijszaadsmaak in venkelzaden komt van anethol, een aromatische stof die ook voorkomt in anijs en steranijs. Deze thee is zeer verfrissend.

Bereidingswijze:
• Neem een theelepel venkelzaad. 
• Week de zaadjes gedurende minstens 30 minuten in een kopje warm water.
• Maal de zaden in hetzelfde water dat wordt gebruikt voor het weken van de venkelzaden.
• Kook het water met de gemalen venkelzaad.
• Zeef de vloeistof en geniet van je venkelthee.

• Verwarm het water niet met gemalen venkelzaad omdat het de belangrijkste vluchtige olie in de venkelzaden kan vernietigen. Wanneer water kookt, laat het dan afkoelen tot het comfortabel is om te drinken.

Je kan ook venkelbladeren en -wortels gebruiken voor het bereiden van de venkelthee, maar traditioneel worden venkelzaadjes gebruikt.

Je kan ook een kleine hoeveelheid honing toevoegen in venkelthee. Laat de hete thee eerst afkoelen als je honing wil toevoegen.

Als je het gemak van theezakjes verkiest, werkt venkelthee uit een zakje ook goed voor spijsverteringsproblemen. De meeste mensen genieten ook echt van de smaak.

Kauwen
Als je ooit in een Indiaas restaurant bent geweest, zal je merken dat ze vaak een voorraad venkelzaadjes voor je klaar hebben staan bij de kassa op weg naar buiten.

Kauw op ongeveer 1 theelepel venkelzaad gedurende enkele minuten voordat je het doorslikt. Het kauwproces zal unieke, licht bittere, anijssmaak-sappen vrijgeven die zullen bijdragen tot het verminderen van darm problemen die je ervaart.

Als je op de zaadjes kauwt, zal je waarschijnlijk de smaak van zoethout / anijs herkennen van Indiase gerechten. De smaak is relatief sterk, maar wel lekker.

Om het sterkste effect te krijgen, kan je beter biologische zaadjes kopen, in een luchtdichte container bewaren en binnen zes maanden gebruiken.

Kook ermee
Ik gebruik het vaak in mijn gerechten van zoete gebakjes tot pittige curries. Soms als heel zaad, maar ook als fijn gemalen poeder, afhankelijk van het recept.

Venkel thee bijwerkingen

Er zijn zeer weinig bijwerkingen gemeld van dit kruid. Maar toch, hier zijn een paar gemelde bijwerkingen van venkelthee.

Mensen die allergisch zijn voor wortels of selderij, kunnen venkelthee liever vermijden vanwege de nauwe relatie van de plant met die allergenen.

Bovendien mogen vrouwen die lijden aan borstkanker of die hiervoor worden behandeld, geen venkel consumeren, omdat de oestrogeenachtige effecten een gevaarlijke complicatie kunnen zijn in het geval van die aandoeningen.
Zoals gebruikelijk bij de meeste krachtige kruidenproducten, wordt venkelzaad niet aanbevolen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Raadpleeg eerst je arts als je de thee regelmatig wil drinken.

Een plan om je te helpen om voor altijd je opgeblazen gevoel en stinkende winden kwijt te raken

Als je een stappenplan nodig hebt dat je precies vertelt hoe je je opgeblazen gevoel en stinkende winden kwijt kan raken, bekijk dan onze programma het ´spijsverteringssysteem opgeblazen en stinkende winden´.

Een uitgezette maag is een signaal van je lichaam, dat er meer aan de hand is. Je spijsvertering is waarschijnlijk al langere tijd uit balans. Begin zo snel mogelijk met de tips in dit artikel op te volgen en volg het stap-voor-stap-systeem in het programma ‘opgeblazen en stinkende winden elimineren’.

De resultaten komen snel. In feite zullen de meeste mensen een verbetering op dag 1 opmerken. En na 30 dagen hebben ze geen merkbare symptomen meer.

En je kunt nog steeds eten: Bonen en peulvruchten, wind verhogende groenten en de drankjes waar je van houdt.

Bron:
Ayurvedic Medicine: The Principles of Traditional Practice”, Sebastian Pole
http://en.wikipedia.org/wiki/Fennel
https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-fennel.html
https://www.organicfacts.net/health-benefits/beverage/fennel-tea.html?utm_source=internal&utm_medium=link&utm_campaign=read-next
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/11320-spijsvertering-stoelgangproblemen-natuurlijke-middelen.html