Vata staat voor beweging. De kwaliteiten van vata zijn koud, droog, licht, subtiel, impulsief, veranderlijk, beweeglijk. Deze kwaliteiten komen terug in het uiterlijk en het karakter van de vata persoon.
Vanwege deze kwaliteiten is de vata type (wind persoon) erg aan verandering onderhevig waardoor het makkelijk uit balans kan raken. Het is de dosha die het snelst uit balans raakt.
De bewegelijkheid van vata mensen uit zich in onvoorspelbaarheid, verlangen naar dromen, openheid en gevoeligheid.
Ze hebben een onconventionele benadering van het leven. Ze houden niet van routine. Ze hebben voortdurend de behoefte om van plaats te veranderen.
Vata typen hebben een kort geheugen, ze zijn snel van begrip. Ze geven makkelijk geld uit.
Ze zijn geestig en voeren levendige gesprekken, kunnen inspireren en zorgen voor opwinding. Meestal bezitten ze een enorm potentieel voor het geestelijke leven en zelfontplooiing.
Hun benadering van het leven is onconventioneel en zonder vast patroon. Vata typen inspireren en brengen ideeën aan om iets nieuws te starten. Ze zijn de onderzoekers van het onbekende. Zij zorgen voor beweging, verandering en groei.
Vata mensen zijn angstig. Dit veroorzaakt ongeduld, bezorgdheid, nervositeit, verlegenheid, onzekerheid, gewichtsverlies, slapeloosheid, gevoelig voor de kou, geen beslissingen kunnen nemen, hartkloppingen, bang zijn voor de toekomst wat zorgt voor een rusteloze geest en achterdocht.
Hoe ziet een Vata type eruit?
Vata mensen zijn vaak dun, hebben een stabiel gewicht, ook al eten ze veel. Ze hebben koude handen en voeten, droog haar, dunne lippen, droge ruwe huid en een klein hoofd. Ze hebben een platte borst, diepliggende ogen en ze krijgen vroeg rimpels. Ze transpireren weinig.
Uit balans zijn de lichamelijke problemen van vata typen: ruwe, schilferige huid, gebarsten lippen, hartkloppingen, constipatie, opgeblazen gevoel, boeren, droge ogen, keelpijn, gewichtsverlies, hoge bloeddruk, hoesten en menstruatiestoornissen.
Wat brengt een vata type uit balans
Een vata type raakt sneller uit balans dan de pitta of kapha type. De onbalans kan veroorzaakt worden door:
• Geen routine en structuur.
• Niet eten volgens de eigen constitutie.
• Koud en winderig weer.
• Vermoeidheid.
• Langdurige angst.
• Gebrek aan slaap.
• Vaak reizen
• Vasten.
• Alcohol, roken, drugs, veel snoepen.
Vata is de koning van de dosha’s
Samengesteld uit de helft van de lucht en de helft van de ether, staat vata bekend als de koning, omdat het alles in je lichaam beweegt; alle zenuwimpulsen, de beweging van voedsel in je spijsverteringskanaal, spiersamentrekkingen, hartslagen, enzovoort, zouden zonder vata (=beweging) onmogelijk zijn.
Het belangrijkste wat je moet weten over Vata is dat het de andere dosha’s leidt. Vata gaat meestal eerst uit balans, wat de vroege stadia van de ziekte veroorzaakt.
Meer dan de helft van alle ziekten zijn Vata-stoornissen. Het balanceren van Vata is belangrijk voor iedereen, want als Vata in balans is, zijn Pitta en Kapha over het algemeen ook in balans.
Dat is waarom zoveel van de ayurvedische behandelingen zijn gewijd aan het werken met vata dosha. Aan de andere kant, wanneer het verstoord is, is vata dosha overweldigend belangrijk in de actieve veroorzaking van ziekte.
Vata en stress
Vata dosha heeft de eigenschappen van de wind.
Vata betekent ‘Vayu’ of ” Lucht ‘of’ Beweging ‘. Het is het kenmerk van “vata” om te bewegen. Hoewel we vata nodig hebben om te overleven, kan een teveel aan vata in je lichaam, verstoring in je interne en externe wereld veroorzaken.
Deze vata beweegt zo snel dat we ons niet bewust zijn van deze veranderingen in en om ons heen.
Dergelijke verstoringen leiden uiteindelijk tot mentale onbalans, die sensorische deprivatie of overdaad bevordert, waardoor nieuwe ziekten ontstaan in een steeds toenemende spiraal.
Een voorbeeld hiervan is langdurige, niet-aflatende stress, wanneer je geagiteerd en onrustig wordt.
In de loop van de tijd kan dit ertoe leiden dat je slechte voedingskeuzes maakt in een poging om de gevoelens te pacificeren. Dit kan op zijn beurt je een trage spijsvertering geven, en dan begin je toxines (ama) te verzamelen in je systeem.
Hoe omgaan met stress
De natuurlijke aard van vata is beweging.
“Chale Vate Chalam chittam, Nichale nichalam bhavet”
“Zolang de lucht (adem) beweegt, doet de geest dat ook. Zodra de lucht of adem wordt gecontroleerd of gestabiliseerd, wordt de geest stabiel. “
Kalmeer deze constant bewegende vata (in het lichaam) door de adem te beheersen en het lichaam te bewegen met asana’s (yoga oefeningen). Laat dan alle bewegingen los. Kalmeer het lichaam en de geest met meditatie en yoga.
Je kan nu beginnen door langzaam diep in te ademen en uit te ademen.
Ojas is een Ayurvedisch woord dat verwijst naar onze levensenergie. Vertaald, betekent het ‘kracht’. Stress vermindert ojas aanzienlijk, waardoor het immuunsysteem wordt verzwakt. Wanneer ojas laag is, kan ziekte volgen.
Om ojas aan te vullen, volg je de routine voor je geest / lichaamstype. Sommige voedingsmiddelen zijn vooral goed voor het verhogen van ojas. Meditatie is het beste wat je kunt doen om stress te verlichten en daardoor ojas te laten groeien.
Vata thee kalmeert de zenuwen. Het is heerlijk met een klein beetje honing.
Teveel vata (wind) veroorzaakt:
✓ Constipatie
✓ Opgeblazen buik
✓ Winderigheid
✓ Droogte in de mond
✓ Angst
✓ Behoefte aan warmte
✓ Koude handen en voeten
De vroegste waarschuwingssignalen voor een vata-onbalans zijn problemen in onze dikke darm, inclusief de symptomen die hierboven zijn opgesomd.
De primaire zetel van vata in het lichaam bevindt zich in de dikke darm, waar zijn eigenschappen functioneren om water en mineralen uit ons verteerde voedsel te absorberen en afval uit het lichaam te verwijderen.
Hoewel deze problemen klein lijken, kunnen ze, als ze chronisch worden, op den duur tot ernstiger gezondheidsproblemen leiden. Het is veel gemakkelijker om ze nu aan te pakken, dan te wachten op verdere complicaties
De spijsvertering van de wind persoon
Ayurveda leert dat een goede spijsvertering leidt tot een goede gezondheid en een slechte spijsvertering kan ziekte veroorzaken. Elk geest / lichaamstype verteert een maaltijd anders.
Het is belangrijk om je geest / lichaamstype te begrijpen en hoe het voedsel verteert bij het plannen van je maaltijden.
Vishama agni. Dit type digestie is gerelateerd aan vata dosha en vertoont alle kenmerken ervan. Als dit op jou van toepassing is, is de meest herkenbare eigenschap van je spijsvertering veranderlijkheid:
• Onregelmatigheid is je naam; net als de wind, verander je van de ene naar het andere. Soms verteer je het voedsel goed en soms niet, soms heb je honger en soms niet.
• Gas (winderigheid) is in wezen een probleem van vata (wind), dat een combinatie is van lucht en etherelementen. Je ervaart een opgeblazen gevoel, winderigheid, oprispingen, vooral als je rauw voedsel eet.
• obstipatie.
• Je merkt vaak een gerommel in je darmen.
• Je merkt mogelijk dat je huid en haar droger worden.
• Na enige tijd kan je slaap worden verstoord en kan je tics ontwikkelen en je angstig voelen.
Hoe ga je om met constipatie
Constipatie is tegenwoordig zo gewoon dat veel mensen het normaal vinden. Uren worden doorgebracht achter de computer en slechte eetgewoonten zijn over het algemeen de oorzaak van deze schrijnende situatie.
De dikke darm is de hoofdzetel van vata in het lichaam, dus een goede darmwerking is essentieel om de toxiciteit te voorkomen die optreedt wanneer afval te lang in je dikke darm zit. Deze situatie leidt tot een verlies van eetlust, onvermogen om voedsel te verteren, huidklachten en lethargie.
Als je darmen niet minstens één keer per dag kan ledigen zonder de hulp van koffie of andere stimulerende middelen, en / of je ontlasting droog of hard is, overweeg, is het constipatie.
Om je ‘transittijd’ te controleren, eet wat rode bieten en ga na hoe lang het duurt voor het je lichaam verlaat. Het zou gemiddeld tussen de 16 en 20 uur moeten duren. Als het daar langer blijft zitten, loop je het risico gifstoffen te produceren die ama worden genoemd in Ayurveda.
Vata dosha en slaap
Wanneer mensen lijden aan een gestoorde slaap of slapeloosheid, of zelfs als ze gewoon regelmatig moeten plassen in het midden van de nacht, is de tijd dat ze gewoonlijk wakker worden tussen 2-3 uur. Waarom is dit? De vata dosha is hiervoor verantwoordelijk.
Vanuit een Ayurvedisch perspectief overheersen de dosha’s – Vata, Pitta en Kapha op verschillende momenten in het leven, verschillende seizoenen maar ook verschillende tijden van de dag.
Vata is actief van 14.00 – 18.00 uur en ook van 02.00 – 06.00 uur.
Kapha is de meest voorkomende dosha van 6 AM-10 AM in de ochtend en 6 PM-10 PM ‘s nachts.
Pitta heerst van 10 AM – 2 PM en 10 PM-2 AM.
Deze tijden variëren enigszins, afhankelijk van onze locatie, de tijd van het jaar en wanneer de zonsopgangen en ondergangen plaatsvinden. Dit is echter een goede algemene gids.
Om 2 uur ‘s morgens wordt de atmosfeer vóór zonsopgang heel helder, etherisch, licht en koud. Dit is een tijd van verandering en overgang, wanneer de nacht op het punt staat de dag in te gaan. Dit zijn alle kwaliteiten van het vata-type.
Naarmate vata in het milieu toeneemt, neemt het ook toe in ons lichaam en onze geest. Dientengevolge kan je sommige vata-slaapproblemen ervaren. In deze pre-dageraad wordt vata een beetje lichter en wordt je zenuwstelsel (geregeerd door vata) actiever op dit moment.
Als we een volledige blaas hebben, zal je drang om naar het toilet te gaan (eliminatie wordt geregeld door vata) op dit uur sterker worden, dat in combinatie met je lichtere slaap misschien genoeg is om je wakker te maken.
Als je een Vata-constitutie hebt, of teveel vata (wind) in je lichaam of tijdens een vata-overheersend seizoen (zoals de herfst), zal je zelfs meer geneigd zijn om deze vata-slaappatronen te ervaren en op dit tijdstip wakker worden.
Vata mensen hebben vaak moeite om in slaap te vallen of in slaap te blijven. Hun geest is actief, fantasierijk en rusteloos en ze kunnen ‘s nachts moeilijk in slaap vallen. Ze hebben veel slaap nodig of ze worden slap en verliezen focus.
Je hebt ook meer kans op een drukke of opgewonden geest, dankzij vata, die snel overactief of angstig kan worden, waardoor het in slaap vallen erg moeilijk wordt.
Omdat je een heel lichte slaper bent kan het minste geluid je wakker maken. Je vindt het dan moeilijk om weer in slaap te vallen. Je wordt meestal wakker tussen 2 en 4 uur ‘s morgens – de tijd waarin vata dosha dominant is.
Je hebt de neiging om in bed te liggen en je zorgen te maken over dingen en je hebt een onrustige geest. Je dromen gaan over vliegen, vallen en achtervolgd worden.
Ayurveda raadt de vata persoon aan om op een vaste tijdstip naar bed te gaan, bij voorkeur om 10:00 uur pm. Breng de uren vóór het naar bed gaan met stille activiteit, yoga en meditatie.
Je kan het beste wakker worden bij zonsopgang, tussen 6.00 en 8.00 uur am.
11 tips die wind-mensen vaker zouden moeten doen om geaard en gelukkig te zijn
Gelukkig, wanneer er een overmaat aan bepaalde eigenschappen is, is er altijd een tegengif in Ayurveda. Vata is koud, licht, droog, ruw, mobiel en veranderlijk. Dus het medicijn is warmte, zwaarte, vettigheid, stilte en routine.
Om evenwicht te brengen, moeten diegenen die als overwegend Vata-mensen zijn geclassificeerd, aan de tegenovergestelde kwaliteiten worden blootgesteld.
Hier zijn 11 tips voor de wind mensen om geaard en gelukkig te zijn:
1. Beweeg je langzaam
Vatas voelen zich aangetrokken tot uitersten en oefeningen die uitbarstingen van energie vragen. Jammer genoeg raken ze snel uitgeput, omdat ze niet zoveel uithoudingsvermogen hebben als andere types.
Lopen is een gematigde activiteit die het hele lichaam conditioneert en tegelijkertijd ruimte laat voor de ideeën en creativiteit die het levensbloed van de wind type is. Een trainingsroutine met regelmatige wandelingen van 20 tot 30 minuten en langzame meditatieve lichaamstraining zoals yoga is ideaal voor de wind mensen.
2. Olie op je huid
De huid van de wind persoon is droog en ruw, vooral in de winter. Een Abhyanga, of oliemassage, is een van de meest voedende en aardende oefeningen die Ayurveda een wind persoon te bieden heeft.
De beste oliën voor vata zijn sesam-, olijf-, amandel-, tarwekiemen en wonderolie. Zorg ervoor dat de olie warm is. Een eenvoudige manier om dat te doen, is door de olie in een knijpfles te doen en de fles in een kopje heet water gedurende 10 minuten te plaatsen.
Deze massage gevolgd door een warm bad of douche is ook erg ontspannend en helpt je in slaap te vallen.
3. Schrijf je in voor iets leuks
Kenmerkend voor de wind persoon is onregelmatigheid en veranderlijkheid. Over het algemeen worden ze elke dag op verschillende tijdstippen wakker, eten elke dag op een ander tijdstip en gaan ze ook op verschillende tijdstippen naar bed.
Hoewel het voor hen moeilijk kan zijn, kalmeert een routine hen en raken ze hierdoor ontspannen.
Elke week een wekelijkse yoga- of sportles bijwonen en bezoeken op dezelfde plaats en tijd, kan wonderen doen om een gevoel van continuïteit, stabiliteit en doel te creëren.
4. Vertraag
Vata is de meester van beweging en daarom, wanneer je teveel vata hebt, kan je beweging beter vertragen. Dit kan verschillende dingen betekenen voor elk individu, maar omvat:
• Eet langzaam, ga zitten en eet liever niet onderweg.
• Haal diep adem
• Doe één activiteit tegelijk
• Vermijd overmatig werk
• Vermijd overmatige lichaamsbeweging (vooral intense cardio)
• Vermijd overmatig praten en sociale activiteit
• Vermijd te laat opblijven
5.Draag een warme en zachte trui
Meer dan de andere dosha is warm blijven cruciaal voor de wind mensen die het chronisch koud hebben en die vaak gevoelig en droog zijn.
Als het herfst of winter is, moet je niet alleen een warm jasje hebben, maar ook een hoed, sjaal en handschoenen. Als het buiten koud of winderig is, is het beter om je ledematen samen met het hoofd, de oren en de keel te bedekken. Blijf niet te lang in de kou en zorg voor een comfortabele binnentemperatuur.
6. Neem een warm bad voor het slapengaan.
Een warm bad nemen aan het einde van de dag is een geweldige manier om de vata te verminderen, de bloedsomloop te vergroten en de algemene stress te verminderen. Het toevoegen van een mengsel van gember / baking soda, Epson-zouten of kalmerende etherische oliën zal deze effecten nog meer versterken.
7. Drink vata thee
De wind persoon heeft vaak een zwakke agni (spijsverteringsvuur), vooral als ze veel rauw, droog en koud voedsel eten. vata thee verwarmt en stimuleert de spijsvertering, is goed tegen ama (toxinen).
Het is ook een middel tegen darmgas, wat een ongelukkige eigenschap kan zijn in vata’s leven. Het is ook een geweldig alternatief voor koffie, die zorgt voor winderigheid.
Hoe maak je snel vatathee?
• 1/2 lepel gember
• 1/2 theelepel cayenne
• 2- 5 eetlepels heemst
• 1 lepel tulsi
• 1 lepel astragalus
Doe de kruiden in een pot en giet er heet water over en bedek het met het deksel.
Laat het 10 minuten staan en zeef het mengsel
Voeg honing naar smaak toe.
8. Ashwaghanda
Ashwagandha is vooral gunstig voor Vata-typen, omdat dit kruid het zenuwstelsel kalmeert en de geest helpt te concentreren. Het wordt vaak voorgeschreven voor mensen die klagen over vermoeidheid, moeite hebben zich te concentreren of zich “niet-geaard” voelen: alle symptomen van vata-onbalans.
Ashwagandha bevat veel nuttige medicinale chemicaliën, waaronder withanoliden, (steroïdale lactonen), alkaloïden, choline, vetzuren, aminozuren en een verscheidenheid aan suikers. Hoewel de bladeren en vruchten waardevolle therapeutische eigenschappen hebben, is de wortel van de Ashwagandha-plant het onderdeel dat het meest wordt gebruikt in westerse kruidengeneesmiddelen.
Het heeft een kalmerende werking op lichaam en geest. Dit kruid bevat somniferin, een bitteralkaloïde met een hypnotische werking die het nuttig maakt bij het bevorderen van slaap.
Medische onderzoekers hebben de genezende voordelen van ashwagandha met grote belangstelling bestudeerd en hebben ontdekt dat het:
De stressreactie van het lichaam modificeert
Verbetert het geheugen en het vermogen om te focussen
Vermindert angst en depressie zonder slaperigheid te veroorzaken
9. Nadi Shodhana Pranayama
Ook bekend als “alternatieve neusgatademhaling”, brengt deze eenvoudige yoga-ademhalingstechniek vata weer in balans
10. Sla het ontbijt niet over
Je energieën zijn te veel onderhevig aan schommelingen. Een kom pap gekookt met kruidnagel en kaneel is geweldig voor je en zal je bloedsuikerspiegel gedurende de ochtend stabiel houden.
Op gezette tijden drie gezonde maaltijden per dag eten is cruciaal voor het verminderen van teveel aan vata. Het overslaan van maaltijden zal onvermijdelijk leiden tot angst, weinig energie, uitputting, rusteloze gedachten, slaapstoornissen en andere vata-stoornissen.
11. Warm op met zoete aardappel pannenkoeken
Naarmate de nachten donkerder en kouder worden en ons de diepte van het vata-seizoen ingaan, kan het fijn zijn om je terug te trekken en meer tijd te besteden aan introspectie, mindfulness en genieten..
En, omdat lekkere dingen het donkere seizoen draaglijker maken, is het fijn om een heerlijk ontbijt te hebben.
Deze pannenkoeken zijn geschikt om vata in balans te brengen met specerijen als kaneel en gember. Ze zijn vochtig, zoet en bevredigend. Ik hoop dat je er net zo veel van zal houden als ik.
Zoete aardappel pannenkoeken
ingrediënten:
1/2 kopje puree zoete aardappel
2 eieren
1-2 theelepel gemalen kaneel
1/2 – 1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel asafoetida
1 eetlepel kokosmeel
1/2 theelepel bakpoeder
2 theelepels ghee of kokosolie, om te bakken
Bereiding:
• Pureer de zoete aardappel en voeg vervolgens de eieren, kaneel en vanille toe. Meng goed met een vork.
• Voeg kokosmeel en bakpoeder toe. Verhit intussen de ghee of kokosolie in een pan op middelhoog vuur.
• Als de pan warm is, schep dan kleine pannenkoeken of maak een grote pannenkoek.
• Bak aan de ene kant gedurende ongeveer 5 minuten, tot het bruin is en de pannenkoek voldoende bij elkaar blijft om te keren. Keer om en bak het vervolgens ongeveer 2-3 minuten.
• Serveer met ghee en een snufje geraspte kokosnoot. Deze zijn natuurlijk zoet, als je het zoeter wil, kies dan voor honing.
Je hebt je eigen Ojas lekkernij gemaakt. Geniet ervan.
Bron:
Pole, Sebastian. Ayurvedic Medicine: The Principles of Traditional Practice. Churchill Livingston Elsevier, 2006. 53-54.
Lad, Vasant. The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies.
Ook interessant:
Ayurvedische voeding
Pitta voeding
Kapha voeding