vata recepten

vata recepten

Vandaag gaan we drie vata recepten maken:
• paneer met knapperige korst
• ashwagandha amandel boter
• en mais hamburgers

Paneer met een knapperige korst

Dit verwarmende paneer recept met zijn verwarmende en aardende ingrediënten zoals zwarte peper en gember zal de vata type aarden en geeft ook enige smering aan de droge kwaliteiten van de vata type door het gebruik van ghee.

Ik ben dol op dit recept, want je kunt een paneer eenvoudig omtoveren tot een knapperig en toch vochtig en smaakvol genot, bedekt met een knapperige lijnzaadkorst, die je misschien niet elke dag ziet.

Lijnzaad is ook een uitstekende bron van omega-3 vetzuren die zullen helpen om het droge darmkanaal van vata te smeren.

Waar moeten vata typen op letten bij het eten?

In balans zijn vata mensen creatief en flexibiliteit, maar een dieet met teveel aan voedingsmiddelen die koud van aard zijn of afwezigheid van gezonde vetten kan onevenwichtigheid veroorzaken voor vata mensen en leidt tot:
• droge huid (huidveroudering, rimpels, droge/jeukende handen)
• constipatie
opgeblazen gevoel en winderigheid

Als je een vata type bent, wil je absoluut voedsel kiezen dat warm, vettig, zwaar, zoet en zout is om een gevoel van stabiliteit in je lichaam en geest te brengen. Lees hier meer over in vata voeding.

Deze overheerlijke vata recept voldoet hier allemaal aan:

Verwarmend: door het gebruik van pittige aardende specerijen zoals zwarte peper en gember, die je trage spijsvertering stimuleren.

Vettig: door het gebruik van de heerlijke ghee. Deze voedende gouden olie is licht zoet en smerend voor je droge en koude samenstelling.

Zwaar: het gebruik van paneer zal een zware en aardende kwaliteit bieden, waardoor een gevoel van geaardheid ontstaat en de effecten van piekeren en stress in je leven tot rust komen.

Zoet: door het gebruik van paneer. Het helpt bij het verminderen van vata (wind) die typisch droog en koud is.

Vata recept: Gebakken paneer met lijnzaadkorst

100 gram paneer
2 eetlepels ghee
½ kopje lijnzaadmeel
1 theelepel gember
Snufje zeezout
Zwarte peper, naar smaak

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 ° C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Leg de paneer op de voorbereide bakplaat en vet het goed in met de ghee. Meng het lijnzaadmeel, gember, zout en peper in een kleine kom, schep het mengsel vervolgens over de paneer en druk het voorzichtig naar beneden.
Bak totdat de korst lichtbruin is.
Serveer met naan of kokosrijst

Ashwaganda amandel boter recept

Als je een vata type bent (of als je teveel vata in je lichaam hebt), dan reageer je op stress door nerveus, angstig of onrustig te worden. Probeer dit ashwagandha amandel boter recept tegen stress.

Ashwagandha is een adaptogeen kruid, dat is precies zoals het klinkt: het helpt je om je aan te passen aan de stress. Door de adaptogene werking word je minder vatbaar voor stress.

Je kan ashwagandha amandel boter gebruiken als een ingrediënt in andere gerechten of het als boter op je toast met kaneel en honing.

Ingrediënten:
1 kopje rauwe amandelen (een nacht geweekt)
1 tl ashwagandha-poeder
1 el ghee of kokosolie

Bereiding:
Maal de amandelen fijn in een keukenmachine tot een gladde boter ontstaat.
Voeg het ashwagandha poeder toe aan het einde.
Voeg als laatst de ghee of kokosolie.

Koren hamburgers

Koren hamburgers zijn een overheerlijk voorgerecht dat kan worden geserveerd als een avondmaaltijd. Ze zijn knapperig van buiten en zacht van binnen. Dit is een van die snacks die je zonder saus kunt serveren en ze smaken heerlijk. Ze zijn ook glutenvrij.

Ingrediënten:
2 kopje maïs
1 tl venkelzaadpoeder
1/2 theelepel zeezout
1 theelepel gember
1 eetlepel zwarte peper
1 eetlepel koriander (fijngehakt)
1/4 kopje rijstmeel
Ghee of kokosolie om te bakken

Bereiding:
Maak de mais fijn tot een grove pasta, zonder water toe te voegen.
Doe de pasta in een grote mengkom. Voeg alle kruiden, gember, venkel, koriander, zwarte peper, zout toe, meng het goed.
Voeg rijstmeel toe aan het maismeel en meng het goed. De consistentie moet als een zacht deeg zijn. Voeg zo nodig weinig rijstmeel toe.
Verdeel het deeg in 12 gelijke delen en vorm het in platte hamburgers.
Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. De olie  moet matig heet zijn.
Bak de hamburgers tot ze goudbruin zijn, af en toe draaien. Dit duurt ongeveer 6-7 minuten.