fbpx
vata lunch recept

Vata lunch recept

Wil je ook genieten van een groente vata lunch recept en waar moet je dan opletten als je een vata persoon bent.

Wie zei dat groenten saai en tijdrovend zijn?

Ik ben volledig onder de indruk van de kracht van groenten en word constant verrast door de heerlijke smaken en de schoonheid die deze prachtige grondbewoners bieden.

Als je een vata type bent, kan je beter oppassen welke type groenten je eet, vooral als je spijsvertering zwak is, zullen bepaalde type groenten zorgen voor problemen (zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, droge en rimpelige huid).

Als je een vata type bent is het geen wonder dat je hier eerder last van zal hebben dan bijvoorbeeld een pitta type of kapha type.

Waarom?

Vata’s bestaan uit het element:
Wind: van nature koud, licht, droog, dynamisch en steeds veranderend.

Je kan dan beter groenten eten met de tegenovergestelde kwaliteiten. In dit recept kies ik daarom voor courgette, omdat deze waterrijke groente de droge aard van vata balanceert.

Voor gevoelige vata’s die typisch verergerd worden door de meeste groenten soorten, is courgette een welkome vriend. Het is veel zachter en milder voor de vata type spijsvertering.

Alle ingrediënten in dit gerecht zijn ook super betaalbaar. Een courgette, zelfs in biologische vorm, kost ongeveer 1 euro.

Vata lunch recept

In Ayurveda worden groenten gewaardeerd en benadrukt, om nog maar te zwijgen van een goedkope optie van hoogwaardige voedingsstoffen.

Ik ben vooral trots op de Ayurvedische keuken vanwege de gezonde en innovatieve benadering van het bereiden van vrij uitgebreide maaltijden met eenvoudige groenten. Deze lekkere courgette recept is een goed voorbeeld.

Subji is een Indiase term die letterlijk ‘groentegerecht’ betekent en die in verband kan staan met elke groente in verschillende kookmethoden. Subji’s kunnen droog, nat of in kerrie zijn.

Het is een simpel gerecht en binnen een paar minuten wordt je courgette omgetoverd tot een exotische, aromatische vegetarische schotel.

Recept vata lunch
Courgette subjie

Voor 3-5 personen:

3-5 eetlepels ghee of kokosolie
1/2 theelepel komijnzaad
1/4 theelepel gemalen kurkuma
1/2 ui gehakt
2 cm fijn geraspte gember
2 knoflookteentjes, gehakt
1 eetlepel versnipperde kokosnoot
2 eetlepels gehakte koriander (koriander) bladeren
1 courgette, in plakjes
1/2 theelepel zeezout
½ theelepel zwarte peper.

• Verwarm de ghee of kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
• Bak de ui ongeveer 3 minuten tot het zacht is.
• Voeg daarna het komijnzaad toe en bak tot de zaadjes licht geroosterd zijn. Voeg de kurkuma.
• Voeg daarna de gember, knoflook, kokosnoot en koriander en voeg de courgette toe.
• Zet het vuur laag, dek af en kook tot de courgette zacht is.
• Indien nodig voeg een beetje water toe als het te droog wordt.
• Breng op smaak met zout en zwarte peper en serveer.

Geniet van dit exotische vegetarisch gerecht naast vleesgerechten, of als onderdeel van een verzameling gerechten binnen een breed vegetarische schotel. Eet het met bijvoorbeeld kokosrijst of naan.