fbpx
vaseline slecht huid

Vaseline voor de huid slecht?

Kan je vaseline gebruiken voor de droge huid?

​Vaseline is een koolwaterstof product, een bijproduct van hetzelfde zwarte spul dat uit de grond komt, aardolie. Het wordt ook wel weergegeven als petroleum, minerale olie, vloeibare paraffine of paraffine olie.

Het klinkt misschien vreemd om aardolie op je huid te smeren, maar het wordt al heel lang gebruikt. Zoals voor het smeren van piepende scharnieren en om roest tegen te gaan bij metalen onderdelen.

Daarnaast wordt het gebruikt in schoonheidsproducten en ook om een droge, gebarsten huid te hydrateren. Het is goedkoop, reukloos en werkt goed om de huid te verzachten. De vraag is, moeten we dit ogenschijnlijk onschuldig product gebruiken of niet?

​Wat is het?

​Vaseline is een bijproduct van de olie raffinageproces. Dit betekent dat het niet duurzaam of eco-vriendelijk is. Het verklaart ook enkele van de mogelijke problemen met het gebruik ervan.

Vaseline werd oorspronkelijk gevonden in de bodem van booreilanden en is verder verfijnd voor gebruik in de schoonheidsindustrie.

​Het goede

​Het helpt bij het tegengaan van verlies van vocht en het helpt bij het handhaven van de bestaande hydratatie onder de huid. Het voelt goed op onze huid, waardoor het gevoel van irritatie kan verlichten.

​Het slechte

​Terwijl de mogelijkheid om vocht vast te houden misschien goed lijkt, kan het zijn nadelen hebben. Want de claims dat vaseline de huid hydrateert en verzacht is slechts een illusie. Het doet juist het tegenovergestelde van wat het belooft.

Het sluit de buitenste laag van de huid en laat een waterdichte barrière achter. Op het eerste gezicht, kan dit goed klinken, maar het betekent ook dat het de poriën blokkeert.

Vuil en gifstoffen blijven opgesloten zitten en kunnen moeilijk ontsnappen.Gebruik daarom geen vaseline op een ongewassen gezicht als je huidaandoeningen wil voorkomen.

Als je denkt snel je huid te hydrateren en te verzachten met minerale olie, dan ben je eigenlijk je poriën aan het verstikken door het weghouden van lucht en vocht.

Cosmetica bedrijven gebruiken het omdat het ontzettend goedkoop is. Ze gebruiken dan teksten zoals (verrijkt) met jojobaolie en sheaboter en de rest van de ingrediënten vergeet men te vermelden. Lees hier meer over schadelijke ingrediënten in cosmetica.

Het doet niets om de huid te hydrateren en te voeden. Als je op zoek bent naar iets om vocht vast te houden en het voeden van de huid, zijn er een aantal natuurlijke producten die dit kunnen bereiken.

Afbreken van collageen

​Door de barrière die minerale olie creëert op de huid, blokkeert de minerale olie het natuurlijke vermogen van de huid om te ademen en voedingsstoffen te absorberen. Dit vertraagt de celregeneratie en kan schade aanbrengen aan collageen en elastine.

Aldus draagt het bij aan een ouder uitziende huid (rimpels). Dat is het tegenovergestelde van wat de meeste vrouwen willen.

Mogelijk schadelijke stoffen

​De Belgische consumentenbond geeft aan dat in minerale oliën stoffen zitten die mogelijk schadelijk kunnen zijn als je ze inslikt.

Over twee varianten minerale olie luidt de Belgische organisatie Test Aankoop nu de noodklok.

Het gaat om de olievarianten MOSH (minerale oliën van verzadigde koolwaterstoffen) en MOAH (minerale oliën van aromatische koolwaterstoffen). Ook de in Nederland verkochte vaseline valt hieronder.

Vaseline droge huid gezicht

Waarom je liever geen vaseline zalf voor je droge huid, schilferig gezicht kan gebruiken.

Vaseline kan de illusie creëren van een gehydrateerde huid, terwijl je je poriën verstikt. Het is waterafstotend en niet in water oplosbaar, wat betekent dat het alleen de barrière afsluit, zodat vocht de huid niet verlaat. Dus terwijl je misschien de onmiddellijke bevrediging voelt van een verzacht oppervlak, droog je eigenlijk je poriën uit door lucht en vocht buiten te houden.

Een gezondheidsrisico van het gebruik van vaseline waarnaar Dr. Andrew Weil heeft verwezen, is het ontwikkelen van lipoïde pneumonie. Het langdurig inademen van aardolieproducten kan complicaties van de luchtwegen veroorzaken.

Het Journal of General Internal Medicine meldt dat lipoïde pneumonie optreedt wanneer vaseline of minerale olie wordt ingeademd of ingeslikt. De onderzoekers meldden dat het regelmatig gebruiken van lippenbalsem met minerale olie of het aanbrengen van vaseline op je neusgangen je risico op lipoïde pneumonie kan verhogen. (1)

Volgens dr. Dattner zal het niet gebeuren als je het af en toe toepast, maar hij beveelt aan er geen dagelijkse gewoonte van te maken.

Vaseline droge, jeukende, schilferige huid

Chemicaliën in je huidverzorgingsproducten kunnen je gevoelige huid irriteren en zorgen voor een zeer droog lichaam: het kan een droge, schilferige, klovende, jeukende huid veroorzaken en kan gepaard gaan met huiduitslag.

Producten die alcohol bevatten of geurstoffen, kunnen je huid verder uitdrogen. (2)
Je kan ook een allergische reactie krijgen op een ingrediënt in een van je huidverzorgingsproducten.

Wat kan je bijvoorbeeld gebruiken in plaats van vaseline voor een droge huid? Uit onderzoek in het tijdschrift Dermatitis bleek bijvoorbeeld dat kokosolie net zo effectief is als minerale olie bij de behandeling van ee droge, jeukende huid. Bovendien heeft kokosolie ook een antiseptisch effect op de huid, waardoor ziekteverwekkende bacteriën kunnen worden gedood. (3)

Vaseline zalf  onder ogen of tegen wallen

Vaak wordt vaseline aangebracht onder de ogen, omdat het een goedkope vochtinbrengende crème is. De Universiteit van Maryland somt vaseline echter op als een giftige stof die schadelijk kan zijn als ze wordt ingeslikt of in je ogen terechtkomt. (4)

Het is goed om te onthouden dat je huid het grootste orgaan in je lichaam is. Wilt je echt goedkope producten op je gezicht gebruiken als er betere en veiligere alternatieven zijn?

Vaseline goed voor rimpels?

Een zorg met het gebruik van vaseline op je huid is dat je lichaam het niet kan metaboliseren. Daarom biedt vaseline zalf geen enkel voordeel voor je rimpels of lichaam anders dan het verzachten van de droge huid. Sommige onderzoeken suggereren ook dat vaseline schadelijke stoffen bevat die zich in het lichaam kunnen opbouwen.

The Journal of Women’s Health publiceerde een rapport waarin staat dat koolwaterstoffen uit cosmetica in minerale olie (die ook een petroleumproduct is) het lichaam kunnen besmetten. De wetenschappers ontdekten dat deze stoffen het lichaam binnendringen via de huid, inhalatie en voeding. Deze worden vervolgens opgeslagen in het vetweefsel en kunnen worden doorgegeven via de borstvoeding. Zij concludeerden dat “cosmetica een relevante bron van de besmetting kan zijn.”  (5)

Vaseline op puistjes

Moeten mensen met een acne gevoelige huid echt vaseline aanbrengen op puistjes? Ted Lain, MD, een gecertificeerde dermatoloog uit Austin, zegt het volgende hierover:

“Petrolatum is inherent comedogeen, wat betekent dat het de poriën verstopt”. “Het zal acne niet genezen – het zal er letterlijk de oorzaak van zijn.”

Het aanbrengen van vaseline op een huid die al niet ademt en een hoog niveau aan bacteriën heeft, wordt niet aanbevolen. Als het langdurig op deze huid wordt gebruikt, kan het een voedingsbodem creëren voor bacteriën.

Veel schoonheidsproducten bevatten vaseline om vocht in de huid te houden. Het doet dit door een beschermende, waterdichte laag over de huid te vormen. Het kan op schoonheid en huidverzorgingsproducten worden vermeld als petrolatum, minerale olie, paraffineolie of vloeibare paraffine.

Een waterdichte laag op je huid hebben lijkt misschien een goede zaak, maar het probleem is dat vaseline je huid niet laat ademen. Dit betekent dat er geen vocht in uw huid kan komen. Vaseline kan ook problemen zoals puistjes verergeren, omdat het vuil en vuil in je poriën kan opsluiten.

Vaseline zalf verzacht je huid, maar zonder enige andere gezondheidsvoordelen voor je huid. Natuurlijke oliën zijn bijvoorbeeld veel beter voor je huid omdat ze voedende vetzuren, vitamines, antioxidanten, antibacteriële eigenschappen en antimicrobiële eigenschappen bevatten die je huid op natuurlijke wijze beschermen. Maak zelf een masker tegen puistjes met neem  of amla.

Vaseline slecht voor de huid

Het Journal of Exposure Science en Environmental Epidemiology hebben aangetoond dat vaseline oestrogeenactiviteit heeft. De toename in oestrogeenspiegels was verbonden met het gebruik van vaseline en producten die vaseline bevatten voor huidverzorging.

Een oestrogeendominantie in het lichaam beïnvloedt het voortplantingssysteem van een vrouw, veroorzaakt stemmingswisselingen en premenstrueel syndroom.

De onderzoekers ontdekten dat vaseline koolwaterstoffen bevat en dat het raffinageproces per fabrikant kan verschillen. De zorg is dat vaselineproducten een negatieve invloed kunnen hebben op het endocriene systeem. (6)

​Conclusie

​Het lijkt mij dat het geen zin heeft het gebruik vaseline te riskeren als er andere, betere, aardolie-vrije opties te verkrijgen zijn, die gezonder zijn en die net zo goed of beter voelen op de huid.

Deze natuurlijke alternatieven helpen de huid te hydrateren en te genezen, zonder het te verstikken of bloot te stellen aan gevaarlijke chemische stoffen.

​Alternatieven

Als je op zoek bent naar een eenvoudig alternatief voor vaseline, probeer:

Neemolie wordt gebruikt in de huidverzorging omdat vol met voedingsstoffen zit. Het is een natuurlijke superfood voor de huid. Het  bevat buitengewoon veel antioxidanten die helpen om de huid te beschermen tegen milieuschade.

Het bevat ook carotenoïden (vergelijkbaar met caroteen) die de huid helpen beschermen tegen vrije radicalen. Eenmaal geabsorbeerd werken deze krachtige eigenschappen om de cellen van de huid te verjongen en de elasticiteit te herstellen.

Shea boter:  Shea boter is een geweldig alternatief voor vaseline omdat het je huid voedt en het gehydrateerd houdt. Shea boter  bevat vitamines A en E die algemeen bekend zijn in het bevorderen van een gezonde huid.

Sheaboter is ook een rijke bron van gezonde vetzuren die de huid voeden en hydrateren. Je kan het in zelfgemaakte huidverzorgingsproducten gebruiken.

Uit een onderzoek naar sheaboter bleek dat het kaneelzuur bevat dat antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen bezit. Deze kunnen helpen tegen de vrije radicalen en helpen zichtbare tekenen van veroudering te voorkomen. (7)

Je kunt ook sheaboter gebruiken als een natuurlijke, veilige lippenbalsem. Maak zelf een lippenbalsem zonder vaseline.

Bijenwas: Een uitstekend alternatief voor de waterdichte en beschermende eigenschappen van vaseline zonder koolwaterstoffen. Bijenwas  kan worden gemengd in zelfgemaakte schoonheidsproducten vanwege zijn vermogen om de huid te beschermen en is vooral goed in lippenbalsems, zalven en body crèmes.

Kokosolie heeft zoveel voordelen, interne en externe. Het is geweldig voor de huid. Het is een bron van huidvoedende vetzuren laurinezuur en bevat anti-inflammatoire verbindingen.

Kokosolie helpt het collageen in je huid te stimuleren en heeft een antibacteriële eigenschappen. (8)

In tegenstelling tot vaseline, die alleen maar voorkomt dat vocht uit je huid ontsnapt, dringt het laurinezuur in kokosolie door de huidlagen en zorgt zo voor diepe hydratatie.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Pharmaceutical Biology heeft aangetoond dat kokosolie ook helpt om huidontsteking te verminderen en werkt als een milde pijnstiller. (9)

Er is ook bewijs dat kokosolie beter werkt dan minerale olieproducten bij de behandeling van droge huid. (10)

In tegenstelling tot producten op basis van aardolie, zal kokosolie ook helpen jeuk te stoppen dat vaak wordt geassocieerd met eczeem, droge huid, psoriasis en dermatitis.

Amandelolie: Een vloeibare olie die geur vrij en voedend voor de huid is. 

Zoete amandelolie is veel beter voor je huid dan cosmetische producten op basis van minerale olie. Er zijn een aantal manieren om zoete amandelolie te gebruiken, maar het werkt als de perfecte vochtinbrengende crème voor de huid. Omdat het rijk is aan vitamine E, helpt amandelolie om je huid er jong en gezond uit te laten zien.

Onderzoek naar de gezondheidseigenschappen van amandelolie heeft aangetoond dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft die kunnen helpen bij de behandeling van droge huidaandoeningen en eczeem. De onderzoekers ontdekten dat amandelolie helpt om de huid te verjongen en is een uitstekend verzachtend middel. (11)

Amandelolie is zo zacht voor de huid dat je het kunt gebruiken om de huid rond je ogen te hydrateren. In plaats van vaseline te gebruiken als nachtcrème, wrijft zachtjes amandelolie om de rimpels op natuurlijke wijze rond je ogen en op je gezicht te verminderen.

Sesamolie: Een perfecte keuze voor huidverzorging. Sesamolie bevat veel vitaminen en mineralen en deze olie heeft bij regelmatig gebruik een verjongende werking. Ook heeft het een natuurlijke zonnebeschermingsfactor (3-4).

Het sesamzaad, vanuit een Ayurvedisch perspectief, is zoet, scherp, samentrekkend en bitter en heeft een verhittingseffect. De kalmerende en verwarmende sesamolie is balancerend voor vata. Het is ook zeer voedzaam en voorkomt dat de huid te droog wordt.

De verhittingsaard van sesam kan ook goed zijn voor kapha, hoewel je voorzichtig moet zijn in gevallen van overmatige kapha want het is ook zwaar en opbouwend.

Natuurlijke vaseline maken

Slechts 2 ingrediënten voor het maken van natuurlijke vaseline
30 gram bijenwas
250 ml. sesamolie of amandelolie of olijfolie

Bereiding
• Smelt de bijenwas in een pan en voeg daarna de olie toe.
• Roer even goed door, want je zult zien dat de olie gaat stollen.
• Giet het mengsel in een schoon potje.
• Als het is afgekoeld doe dan het deksel erop.

 Bron:
http://www.huffingtonpost.com/2013/10/21/vaseline-petroleum-jelly_n_4136226.htm
lhttp://www.besthealthmag.ca/best-looks/skin/the-truth-about-petrolatum/Photo by pjohnkeane
Pole, Sebastian. Ayurvedic Medicine: The Principles of Traditional Practice. Churchill Livingston, 2006. 277-278.