fbpx

Tulsi thee voordelen

Redenen om Tulsi-thee te drinken

Er zijn veel planten beschikbaar, maar nu en dan heb ik een speciaal kruid nodig. Een kruid dat veelzijdig is, gemakkelijk te kweken en ongelooflijk nuttig. Het is om deze redenen dat ik heilige basilicum plant en tulsi-remedies thuis maak.

Tulsi thee maken

Een eenvoudige kruidenremedie: koude infusie

Wat is de beste manier om kruidengeneesmiddelen te maken? Zijn het tincturen? Thee? Oxymel? Hete infusie? Zoals alles in de natuur is het antwoord niet zwart-wit. Er is een tijd en plaats, en zelfs een voorkeur, voor alle soorten kruidengeneesmiddelen.

Een koude infusie is ongeveer een van mijn favoriete manieren om dagelijks van kruiden te genieten tijdens de hete zomermaanden. Terwijl ik dit schrijf, zijn de hete dagen van de zomer merkbaar hier.

Ik heb grote bundels kruiden en manden vol kruiden geoogst. Sommige laat ik inweken in olie om een kruidenolie te maken, andere in alcohol of azijn.

Waarom een koude infusie ?
Ik geniet van alle verse kruiden en maak ik er koude water infusies mee. Koel water onttrekt voorzichtig de aromaten van planten en geeft het water een zeer aangename en frisse smaak. Het trekt ook het slijm uit demulcente planten, wat resulteert in drank die afkoelt en verzacht.

De smaak is helemaal anders dan die van thee gemaakt met heet water, en veel praktischer om te maken in dit warme weer.

Een koude infusie onttrekt niet dezelfde medicinale eigenschappen als extracties met heet water, met name vitamines en mineralen.

Heetwater extracties trekken niet de slijm uit planten.

Nogmaals, de ene is niet beter dan de andere, het is gewoon anders.

Je kunt koude infusie maken met praktisch elk heerlijk aromatisch kruid, zoals rozenblaadjes, lavendelbloemen en pepermuntjes gebruikt.

Maar tulsi is een van mijn favoriete kruid om te gebruiken. Voordat we naar het tulsi-theerecept gaan, laten we dit kruid nader bekijken.

Tulsi bladeren

Waarom tulsi thee?

Tulsi of heilige basilicum is een heerlijk aromatische plant die in India en in de Ayurveda wordt vereerd.

Adaptogeen
Het is een adaptogeen, een kruid met brede voordelen, dat gemakkelijk kan worden geteeld.

En hoewel de voordelen ervan indrukwekkend zijn, ben ik er om verschillende specifieke redenen ervan gaan houden als een koude thee tijdens de zomermaanden.

De eerste is smaak! Een koude infusie van tulsi-thee is vers en licht. Ik drink tijdens de zomermaanden dagelijks tulsi-thee. Het is opmerkelijk verzachtend en rustgevend  tijdens de hete droge maanden van onze zomers.

Stress
Ik ben ook gaan vertrouwen op de ontspannende eigenschappen van Tulsi. In een klinische studie werd aangetoond dat Tulsi kan helpen bij een algemene angststoornis.1

Kruidendeskundigen gebruiken het vaak voor mensen die veel stress ervaren en moeite hebben met slapen.

Anti-oxidanten
Heilige basilicum wordt al eeuwenlang  gebruikt vanwege zijn anti-oxidante eigenschappen.

Antibacterieel
Deze verbazingwekkende plant heeft ook antibacteriële, antivirale en antischimmelmiddelen. Uitwendig kan Tulsi worden gebruikt voor het genezen van wondinfecties. Een kopje thee drinken of een Tulsi-kompres op een snee kan een geweldige manier zijn om het lichaam vrij van infecties te houden.

heilige basilicum

Mooi in je kruidentuin

Tulsi is een prachtig bloeiende plant.  Als je iets moois en nuttigs in je tuin en huis nodig hebt, overweeg dan om heilige basilicum te gebruiken.

Recept Tulsi thee

Deze heerlijk frisse en aromatische tulsi-thee is perfect voor de warme en droge maanden wanneer je zin hebt in iets verkoelends en rustgevend.

Ik maak dit graag de avond ervoor en laat het tot de ochtend intrekken.

Ingrediënten
30 gram fijngehakte tulsi blad of 15 gram tulsi poeder

Bereiding
1. Plaats Tulsi in een glazen pot van 300 ml
2. Vul de pot met koud water.
3. Doe er een deksel op.
4. Goed schudden.
5. Plaats in de koelkast gedurende 4 uur.
6. Verwijder de kruiden
7. Drink de thee binnen 36 uur.

1. Bhattacharyya, D., et al. “Controlled Programmed Trial of Ocimum Sanctum Leaf on Generalized Anxiety Disorders.” Nepal Medical College Journal 10, no. 3 (2008): 176–79.