Triphala is een oude kruidenformule die al duizenden jaren in Ayurveda wordt gebruikt. Verwijzingen naar het gebruik van triphala zijn te vinden in de Sushrut Samhita, dat dateert van 1500 voor Christus.
Als zodanig is het een van de langst gebruikte kruidengeneesmiddelen ter wereld.In India wordt het beschouwd als de grootste en meest veelzijdige van alle kruidenpreparaten.
Wat is triphala?
Het is een traditionele kruidenformulering gemaakt van het gedroogde poeder van drie verschillende vruchten. De naam komt uit het combineren van de Sanskrit woorden ‘tri’, wat betekent drie en ‘phala’ betekent fruit.
Samen wordt dit kruid beschouwd als tridoshic, omdat het alle drie dosha’s (vata, pitta en kapha) kalmeert. Dit betekent gewoon dat het voor een ieder geschikt is.
De drie vruchten
Triphala is afgeleid van de volgende drie vruchten: amla, haritaki en bibhitaki. Gedroogde poeder uit deze drie planten worden in gelijke delen gemengd om een triphala poeder te maken.
Elk van deze vruchten heeft eigen waarde op zichzelf, maar het combineren van de drie in een triphala poeder geeft meer voordelen.
Amla (Emblica officinalis) staat ook algemeen bekend als Indische Kruisbes en is al eeuwen een van Ayurveda’s meest gewaardeerde verjongers. Het zit bomvol met vitamine C. Eigenschappen: diureticum, spijsverteringsmiddel, laxerend, levertonicum, herstellend en anti ontstekingsremmend. Hoewel nuttig voor alle dosha’s, is het zeer effectief voor de pitta dosha.
Haritaki of Harada (Terminalia chebula) wordt ook wel de Tibetaanse ‘king of medicine’ genoemd. Haritaki wordt veel gebruikt in de traditionele geneeskunde van India om allerlei gezondheidsproblemen te behandelen, waaronder obstipatie, dementie en diabetes. Het is kalmerend voor de vata dosha.
Bibhitaki (Terminalia bellirica) is een andere krachtige verjonger met ontgiftende eigenschappen. Het wordt uitgebreid gebruikt in traditionele Indiase Ayurvedische geneeskunde voor de behandeling van diabetes, hoge bloeddruk en reuma. Studies hebben zelfs aangetoond dat het extract van dit fruit de aderosclerose plaque progressie kan remmen. Deze vrucht is zeer geschikt voor de kapha dosha.
Als je de drie vruchten als geheel bekijkt, lijken de voordelen echt eindeloos te zijn.
Top 6 voordelen van Triphala
1. Darmreiniger en krachtige ontgiftiger
Je spijsvertering (agni) is heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat:1. voedsel wordt afgebroken in steeds kleinere deeltjes. 2. dat alle belangrijke voedingsstoffen uit je voeding worden opgenomen in je bloed, zodat je lichaam ze kan gebruiken.3. voedselresten optimaal worden uitgescheiden.
Werkt je spijsverteringsvuur niet optimaal, dan zullen de voedselresten in de darmen achterblijven en zich daar gaan ophopen. Zij vormen een vieze kleverige massa in de darmen, die men ama noemt. Het kan de darmen verstoppen.
Na verloop van tijd zal ama chemische veranderingen ondergaan en toxinen vormen die ook via het bloed overal in het lichaam terecht kunnen komen.
Triphala helpt bij regelmatige darmbewegingen. Het hebben van regelmatige darmbewegingen is belangrijk voor het verwijderen van bacteriën en het elimineren van overtollige vetzuren uit het lichaam. Zo helpt dit kruid bij het zuiveren van je darm.
Een darm reiniging kan ook het zenuwstelsel positief beïnvloeden, daarom kan het symptomen helpen zoals vermoeidheid en angst.
Als het gaat om het eliminatieproces, ondersteunt amla het darmherstel, haritaki versterkt de darmspieren wanneer de ingewanden moeten bewegen en bibhitaki verwijdert oud slijm.
2. Natuurlijk laxeermiddel
Natuurlijke laxeermiddelen zoals triphala zijn meestal zachter dan de laxeermiddelen die gewoonlijk te koop zijn.
Uit een studie uit 2011 blijkt dat een polyherbische formulering in poedervorm die isabgol husk, senna en triphala bevat, een effectieve, veilige en niet verslavende natuurlijke laxerende formulering was voor het beheer van constipatie.
Uit een andere studie blijkt dat triphala een betrouwbaar effect heeft op het verminderen van colitis (ontsteking van de dikke darm) bij ratten. Zij schreven het positieve effect op colitis toe op de overvloedige aanwezigheid van flavonoïden en hoge antioxidantactiviteit.
3. Gewichtsverlies
Aangezien triphala regelmatige darmbewegingen kan aanmoedigen, kan het helpen bij gewichtsverlies. Er zijn studies die dat aantonen.
Een studie in 2012 onderzocht het effect van triphala op obesitas en andere symptomen van viscerale obesitas syndroom in muizen. De muizen werden gedurende 10 weken met een dieet gevoed gebaseerd op vet. Sommige van deze muizen kregen triphala. Deze muizen toonden een significante vermindering van het lichaamsgewicht en het percentage lichaamsvet.
Studies van mensen met obesitas hebben vergelijkbare resultaten gehad. In een recent onderzoek werd gekeken naar gezette mannen en vrouwen tussen de 16 en 60 jaar.Gedurende 12 weken kreeg een deel van de groep twee keer per dag vijf gram triphala en een ander deel een placebo.
De triphala groep leverde aanzienlijk meer afname in gewicht, evenals bij de taille en heupomtrek in vergelijking met de placebogroep. Het heeft antioxidante en antihyperlipidemie eigenschappen, deze hebben een positief effect op de metabolische gezondheid.
4. Antioxidant
Triphala bevat galiczuur, ellaginezuur en chebulinezuur, die alle krachtige antioxidanten zijn. Antioxidanten zijn essentieel voor het beschermen van het lichaam tegen veel ziekten van verkoudheid tot kanker.Het is een van de grootste natuurlijke bronnen van vitamine C, die 20 keer zo veel als een glas sinaasappelsap bevat. Vitamine C is een bekende, immuunbevorderende antioxidant die beschermt tegen veroudering en ziekte, terwijl de cellulaire verjonging wordt verhoogd.
5. Kanker
Een studie van 2015 onderzocht de antiproliferatieve (stopt de groei van kankercellen) en proapoptotische (aanmoediging van de celsterfte van kankercellen) effecten van triphala op colonkankercellen en stamcellen van de darmkolomkanker.
Zij vonden dat het methanol extract van triphala een verscheidenheid aan fenolics bevat, waaronder naringine, quercetin, homoorientine en isorhamnetine.Over het geheel genomen ontdekten ze dat triphala de verspreiding van darmkanker stamcellen kon onderdrukken.
Studies hebben ook aangetoond dat het de mogelijkheid heeft om tumorcellen te doden, maar de normale cellen te sparen, waardoor het zeer veelbelovend is als een potentiële anti kanker middel.
Aangetoond is dat het galiczuur in triphala een veelbelovend anti kankeractiviteit heeft, met name als het gaat om prostaatkankercellen.Hoewel de anti-kanker eigenschappen van Triphala zijn waargenomen in het laboratorium, zijn deze effecten nog niet onderzocht op mensen.
6. Cholesterol
Cholesterol is een natuurlijk voorkomende stof die door de lever wordt gemaakt en is nodig voor het lichaam voor de goede werking van cellen, zenuwen en hormonen. Als gevolg daarvan is cholesterol eigenlijk cruciaal in gezonde hoeveelheden, maar als het te hoog is, kan het problematisch zijn.
Cholesterol kan samen met vet, calcium en andere stoffen in het bloed plaque vormen. Plaque bouwt zich langzaam op en verhardt zich in de slagaders, waardoor deze steeds smaller worden. Deze opbouw van plaque, een aandoening genaamd atherosclerose, kan leiden tot hartziekten, hartaanval en beroerte.
Triphala kan het cholesterolgehalte en arteriële plaque verminderen. Uit een studie gepubliceerd in het Journal of the Pharmaceutical Society of Japan bleek dat cholesterol en LDL (‘slecht cholesterol’) significant verminderd waren bij dieren met een hoog cholesterol die met triphala werden behandeld.
Aangetoond is dat een van de drie vruchten, bibhitaki, de progressie van aderosclerose plaque remde.
Triphala gebruiken
Triphala kan op een paar verschillende manieren gebruikt worden:
• Het poeder kan gebruikt worden om thee te maken door een half theelepel poeder toe te voegen aan een kopje warm water. Roer goed en wacht tot het afkoelt.
• Je kan ook het poeder met honing of ghee mengen en voor de maaltijd innemen.
Voor een sterke geneeskrachtige werking kan je een kruidengeneesmiddel maken met triphala, bijvoorbeeld een tinctuur.
Als laxeermiddel wordt de triphala het best in de avond genomen, ongeveer twee uur na het eten en minstens 30 minuten voor het slapen gaan. Tabletten en capsules worden meestal een of twee keer per dag, voor de maaltijd genomen.
De dosering staat vermeld op de verpakking, als je een capsule of tablet koopt. Over het algemeen heeft een grotere dosering een laxerend effect, terwijl een kleine dosis een bloedzuiverend effect heeft.
Het is niet verslavend en kan langdurig ingenomen worden. Het is echter aan te raden om elke 10 weken, twee tot drie weken te stoppen om de effectiviteit van het middel te handhaven.
Veiligheid
Het kan gastro-intestinale bijwerkingen veroorzaken. Wanneer je het in het begin gebruikt kan je een verhoogd darmgas merken, door mogelijke reinigings- en ontgiftingseffecten op je spijsverteringskanaal.
Als je na gebruik dunne ontlasting of diarree hebt, geeft dit waarschijnlijk aan dat je een te hoge dosis hebt ingenomen en dat je de dosering moet verminderen.Het moet zorgvuldig of helemaal niet gebruikt worden door mensen die medicijnen gebruiken voor bloedverdunning.
Het is niet aan te raden voor kinderen, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.
Het mag ook niet gebruikt worden bij gevallen van diarree of dysenterie.Heb je gezondheidsklachten of gebruik je andere medicijnen of supplementen, raadpleeg dan eerst je arts.
Bron:
http://www.encyclopedia.com/medicine/encyclopedias-almanacs-transcripts-and-maps/triphalahttps://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/triphala
Amla (Emblica officinalis Gaertn), a wonder berry in the treatment and prevention of cancer.
Potential therapeutic applications for Terminalia chebula in Iranian traditional medicine.
Terminalia bellirica Extract Inhibits Low-Density Lipoprotein Oxidation and Macrophage Inflammatory Response in Vitro.
Triphala Extract Suppresses Proliferation and Induces Apoptosis in Human Colon Cancer Stem Cells via Suppressing c-Myc/Cyclin D1 and Elevation of Bax/Bcl-2 Ratio.
Differential cytotoxicity of triphala and its phenolic constituent gallic acid on human prostate cancer LNCap and normal cells.
Potential of traditional ayurvedic formulation, Triphala, as a novel anticancer drug
An open-label, prospective clinical study to evaluate the efficacy and safety of TLPL/AY/01/2008 in the management of functional constipation.
Effect of Triphala on dextran sulphate sodium-induced colitis in rats.
Triphala and its constituents ameliorate visceral adiposity from a high-fat diet in mice with diet-induced obesity.
Efficacy of ‘Itrifal Saghir’, a combination of three medicinal plants in the treatment of obesity; A randomized controlled trial
Hypolipidemic effect of triphala in experimentally induced hypercholesteremic rats.
Terminalia bellirica Extract Inhibits Low-Density Lipoprotein Oxidation and Macrophage Inflammatory Response in Vitro.