fbpx
Tong schrapen

Tong schrapen

​Voor de meeste van ons staat mondhygiëne gelijk aan het poetsen van de tanden. Enkelen flossen ook wel of gebruiken tandenstokers. Maar de tong reinigen is niet gebruikelijk voor velen van ons.

Tong schrapen is een bekend Ayurvedische gebruik ter verzorging van de mondhygiëne. Volgens de Ayurveda is het reinigen van de tong net zo belangrijk als het poetsen van de tanden. De voordelen hiervan hebben veel aandacht gekregen in het Westen.

De tong is een voedingsplek voor veel bacteriën. Deze bacteriën veroorzaken verschillende problemen, zoals plaque, tandbederf, tandvlees aandoeningen en een slechte adem. ​

Wat zijn de voordelen van tong schrapen?

The effect of tongue scraper on mutans streptococci and lactobacilli in patients with caries and periodontal disease.

Een slechte adem wilt niemand. In de meeste gevallen is een slechte adem het gevolg van bacteriën die voorkomen in de mond. Studies hebben aangetoond dat tong schrapen deze aanzienlijk vermindert.

Een tandenborstel gebruiken om je tong te reinigen wordt niet aanbevolen. Het heeft niet hetzelfde effect als een tong schraper. Het heeft zal de bacteriën verplaatsen en insluiten op je tandenborstel, in plaats van ze te verwijderen.

Tongue scraping as a means of reducing oral mutans streptococci.

Onderzoek heeft aangetoond dat tong schrapen de bacteriën (streptococcus mutans en Lactobacillus) verwijdert die verantwoordelijk zijn voor een slecht gebit, (zoals plaque, tandvlees ontstekingen, tandbederf.

Als je merkt dat een overdreven, dikke, vieze laag op je tong aanwezig is, geeft dat aan dat er ama in je lichaam zit. Ama is een giftig afval met veel bacteriën, afkomstig van onverteerd voedsel. Lees hier meer over het ontstaan van ama door een slecht werkende spijsvertering.

Ayurveda beschouwt ama als het begin stadium van een ziekte.Als we deze giftige stoffen niet verwijderen, worden ze weer opgenomen door het lichaam en kan het leiden tot diverse gezondheidsproblemen.

Een goede spijsvertering is belangrijk voor de gezondheid. Het zorgt er voor dat het voedsel goed wordt opgenomen, dat afvalproducten optimaal wordt uitgescheiden, het beschermt het lichaam tegen ophoping van giftige stoffen.

Impact of tongue cleansers on microbial load and taste.

Een goede spijsvertering begint met smaak en speeksel. Als je de giftige laag niet verwijdert, zullen de smaakpapillen niet goed werken. Het leidt tot een onvermogen om de smaak te herkennen. Je verlangt naar meer zout, suiker en overmatig gekruid eten. Het reinigen van de tong verhoogt het gevoel van smaak, je krijgt meer voldoening bij het eten. Een schone tong zorgt ervoor dat het voedsel zal smaken en het ondersteunt het spijsverteringsproces.

De tong is een van de belangrijkste diagnostische instrumenten die gebruikt wordt in de Ayurveda. Het weerspiegelt de gezondheid van de vitale organen. Het schrapen van de tong stimuleert en masseert de bijbehorende organen.

De tong verdient dus zeker onze aandacht. Als je wakker wordt in de ochtend, kijk eerst naar je tong in de spiegel. Het  geeft je een aanwijzing van jouw algemene gezondheid.

Als je een dikke laag ziet op de tong, dan weet je dat er gifstoffen (ama) in je lichaam aanwezig zijn. Door dit op te merken, geeft het jou de mogelijkheid om na te denken over nieuwe keuzes die je kan nemen bij je gezondheid.

​Tong schrapen, hoe doe je dat?

​Zodra je deze praktijk integreert in je dagelijkse routine, zal je de tongschraper altijd willen gebruiken. Het is net zo belangrijk voor de mondhygiëne als tandenpoetsen.Verwijdering van de laag op de tong wordt uitgevoerd met een speciale tong schraper. Het is een V-vormig, dunne metalen gereedschap.

In India werden de takjes van de Neem boom gebruikt om de tong te reinigen. Maar nu worden tong schrapers gemaakt van plastic, roestvrij staal, of zelfs zilver, goud en koper. Probeer tongschrapers gemaakt van plastic zo veel als mogelijk te vermijden, vanwege de schadelijke gevolgen voor de gezondheid en het milieu.

Afhankelijk van jou dosha (vata, pitta of kapha), adviseert Ayurveda een gouden, zilveren of koperen tong schraper. Maar een roestvrij stalen tongschraper is ook goed voor alle dosha’s en veel goedkoper.

Schraap je tong elke ochtend voor het tandenpoetsen. Begin van achter en schraap langzaam naar voren. Herhaal dit proces ongeveer 5 – 10 keer afhankelijk hoe dik de laag is op jouw tong. Het verwijderen van de vieze laag duurt slecht enkele seconden.

Wellicht ook interessant

Oilpulling met kokosolie.
Poets je tanden met neem tandpasta.