fbpx
tips haaruitval stoppen

​Je haar is een goede weerspiegeling van je gezondheid. Heb je haaruitval of haarverlies, dan is alleen uitwendige verzorging niet voldoende. Het is ook belangrijk om de interne oorzaken aan te pakken.

Ayurveda pakt altijd de oorzaak van een probleem aan.Ik zal je 7 tips geven die helpen tegen haaruitval. Ik ben ervan overtuigd dat ze je ook zullen helpen. Ze zijn zeer eenvoudig te volgen.

Ayurveda en haaruitval

​Volgens Ayurveda, is het soort haar direct gerelateerd aan het lichaamstype, nl: vata,pitta en kapha.

• Vata haar:
Droog, broos haar, gespleten haarpunten en tenslotte dunner haar. Vata energie zorgt voor de verplaatsing van voedingsstoffen door de kanalen van het lichaam.
Teveel aan vata energie kan ervoor zorgen dat de stroom van essentiële voedingsstoffen naar de haarcellen wordt geblokkeerd, wat resulteert in haarproblemen.

• Pitta haar:
Rood en blond haar, olieachtige, zijdeachtig, grijs haar, kaalheid of dunner wordend haar is ook gebruikelijk in een pitta.

Pitta regelt alle warmte, het metabolisme en transformatie in de geest en lichaam. Pitta regelt de spijsvertering “agni” (vuur) van het lichaam.Verstoringen van agni heeft invloed op de gezondheid van het haar.Vaak hebben Pitta mensen te veel van pitta energie (vuur), wat een belangrijke oorzaak is van haaruitval.

• Kapha haar:
Dik, golvend glanzend en vettig haar. Kapha mensen zijn gezegend met de beste haartype waardoor ze minder problemen hebben met vroegtijdig grijs haar en haaruitval. Maar om deze kenmerken te behouden moet ze zorgen dat de kapha dosha in evenwicht blijft.

7 tips tegen haaruitval

​Laten we beginnen bij de basis.

1. Pitta dosha
Haarverlies wordt veroorzaakt als gevolg van een toename van de pitta energie. Een evenwichtige pitta leidt tot een gezond lichaam en geest. Het controleert onze algemene welzijn.

Als je weet waarom de pitta energie is gestegen, kan je het makkelijk weer corrigeren en haaruitval stoppen. Bijvoorbeeld, slechte eetgewoonten, angst en stress veroorzaken een toename van de pitta energie, wat resulteert in haaruitval.Wil je haaruitval stoppen, verlaag je pitta dosha.

2. Uw dagelijkse rituelen
Wassen, verzorging en styling spelen een grote rol in de manier waarop je haar eruit ziet en voelt. Dus doe het goed. Hoe minder synthetische chemicaliën je op je haar aanbrengt, hoe beter. Kies zo veel mogelijk natuurlijke ingrediënten.

Shampoo: Conventionele shampoos zitten vol met agressieve wasmiddelen, die de natuurlijke beschermende oliën van je hoofdhuid en het haar verwijderen. Het veroorzaakt problemen voor de huid en het haar. Gebruik bijvoorbeeld een neem shampoo.

3. Roos
Bij overmatig gebruik van synthetische shampoos en slechte voedingsgewoonten (schadelijke E nummers), lijden veel mensen aan chronische roos. Gebruik Neem om roos te bestrijden.

4. Voeding
Je haarwortel is springlevend en krijgt zijn voedingsstoffen uit wat je eet. Enkele voedingsmiddelen hebben een negatief effect en leiden tot overtollige Pitta Dosha, wat zorgt voor teveel warmte in het lichaam. Te veel warmte/hitte is de voornaamste reden achter overtollige haaruitval. Verlaag je pitta dosha met pitta voeding.

Gebruik kruiden die koud van aard zijn zoals:
Hop 
Triphala 
Kurkuma 
Asafoetida 
Brandnetelblad 
Paardenbloemwortel 
Neem 

5. Stress
Stress en zorgen zijn een van de belangrijkste oorzaken van haarverlies. Ze knijpen letterlijk het leven uit de haarfollikels, wat resulteert in haaruitval.

Zorgen maken over haaruitval is juist wat je niet moet doen, omdat het niet zal helpen.Dit betekent niet dat je stopt met je zorgen maken over je haaruitval, maar doe het niet obsessief. Kijk niet elk uur in de spiegel om te controleren of je haar is gegroeid.

Een manier om direct te kalmeren is je te focussen op je adem. Concentreer je op je ademhaling en observeer hoe je in- en uitademt. Doe dat ongeveer 5 minuten. Diepe ademhalingsoefeningen zijn goed tegen stress en angst.

Tijd doorbrengen in de natuur is een geweldige manier om verbinding te maken met vrede en geluk. Maak elke dag een wandeling in een park of bos. Of zoek een waterbron, zoals een vijver, meer, rivier en zee.

Gebruik adaptogene kruiden tegen stress
Adaptogene kruiden zijn kruiden die je helpen te ontspannen, zoals:
Hop 
– St. Janskruid 
Ashwagandha 
Kamille 
–  Tulsi
Aziatische waternavel 
– Lavendel 

Yoga oefeningen:

Omgekeerde houdingen zoals Sarvangasana zijn geschikt voor de behandeling van haarverlies. Ze stimuleren de bloedtoevoer naar het hoofd. Zorg ervoor dat je een dergelijke oefening onder begeleiding van een yogaleraar doet.

6. Olie massage
In India is olie massage een integraal onderdeel van de haarverzorging. Het masseren van de hoofdhuid en het haar met een warme olie, bij voorkeur doordrenkt met speciale kruiden tegen haaruitval, is de beste manier om de hoofdhuid en het haar te voeden.

Een haar olie massage ontspant ook de geest en het zenuwstelsel.

De kruiden oliën die te verkrijgen zijn in de winkels bevatten vaak minerale olie (vaseline), kunstmatige kleur- en parfum. Voordat je het koopt, lees de etiketten en controleer of ze synthetische chemische stoffen bevatten.

Lees hier hoe je de volgende haar oliën kan maken:

Bringraj haar olie
Aloe vera haar olie
Fenegriek
Neem bladeren olie

7. Beweging:

Net als olie massage verbetert lichaamsbeweging de bloedtoevoer naar de hoofdhuid, wat zorgt voor meer zuurstof en voedingsstoffen naar de haarfollikels. Beweging vermindert ook stress. Doe bijvoorbeeld surya namaskar voor meer beweging.

Photo by akk_rus