fbpx
Surya namaskar detox

Surya Namaskar detox

​We horen allemaal over detoxen met voeding. ” Eet meer groente,” of vermijd het gebruik van toegevoegde suiker en e-nummers in voeding”.

Dat is allemaal geweldig, maar ontgiften gaat verder dan wat we eten. Een echte detox, het soort dat ons laat stralen van innerlijke vreugde, pakt niet alleen voedsel en voeding, maar ook emotionele en spirituele gifstoffen in ons leven.

Om je hierbij te helpen, biedt Ayurveda eenvoudige manieren. Een hiervan is de Surya namaskar of de zonnegroet.

​Surya Wat?

​Surya namaskar betekent vrij vertaald het ‘zonnegebed’ of de ‘zonnegroet’. Deze knieval voor de zon, werd al in de Rig-Veda vermeld. De verering van de zon was daarom belangrijk voor het vroege hindoeïsme.

De zonnegroet (surya namaskar) bestaat uit 12 yogahoudingen die vloeiend in elkaar overgaan. Een ronde of cyclus neemt ongeveer een halve minuut tot een minuut in beslag.Elk van de 12 houdingen van Surya Namaskar heeft een specifiek voordeel op het lichaam.

De volgorde stimuleert je cardiovasculaire gezondheid, het verbetert je bloedcirculatie. Het is een ongelooflijke manier om je lichaam te ontgiften, zowel fysiek en mentaal. Lees verder.

Waarom Surya namaskar?

​De oefening kan snel of langzaam worden uitgevoerd:

• De versnelde uitvoering legt meer de nadruk op het fysieke en biedt een uitstekende work-out.

• De langzame uitvoering van de zonnegroet kent een intensere uitwerking op de mentale aspecten. Zo wordt de zonnegroet meditatief in combinatie met mantra’s of ademhaling.

• Het is een uitstekende rek- en strekoefening die lichaam en geest in harmonie brengt, waardoor je klaar bent voor de dag.

• Het is een complete oefening voor wie weinig tijd heeft om aan yoga te doen. Twee rondjes per dag is voldoende, zolang je het maar elke dag doet. Maar hoe vaker je het doet, hoe sterker de werking. Als je eens geen tijd hebt om yoga te doen, probeer dan in ieder geval twee rondjes Zonnegroet te doen.

• Surya namaskar kent vele voordelen die uitvoerig zijn beschreven in de veda’s en yogahandboeken.

Waarom detoxen met Surya namaskar?

​Werk jezelf in het zweet met de snelle surya namaskar:

•    Door te bewegen komen alle afvalstoffen die je lichaam in verschillende organen en in je vetweefsel heeft opgeslagen gemakkelijker vrij.

•    Bewegen verhoogt zowel je bloed- als je lymfestroom. Beiden zorgen voor een efficiënte verwerking en eliminatie van afvalproducten.

•    Onze lymfeklieren verzamelen en verwerken giftige stoffen in ons lichaam. Een goede zweet sessie spoelt toxine-beladen lymfevocht en houdt ons gezond.

•    Door de actieve in- en uitademing tijdens de surya namaskar adem je dieper in waardoor je extra zuurstof binnen krijg. Je lichaam raakt zo sneller zijn toxische afvalstoffen kwijt.Heb je weinig tijd doe dan twee rondjes zonnegroet per dag. Je kan beter twee rondjes zonnegroet per dag doen op je eigen ritme, dan een eenmalige inspanning van enkele uren.

De langzame surya namaskar kalmeert de geest en maakt je gelukkig

De langzame surya namaskar kalmeert de geest en maakt je gelukkig

​De 12 yogahoudingen die vloeiend in elkaar overgaan kan een bewegende meditatie worden als je gefocust bent op je ademhaling. Iedere beweging van de zonnegroet valt samen met een in- of uitademing.

Je kan ook tijdens de langzame surya namaskar mantra’s opzeggen. Deze mantra’s worden uitgesproken in de rustperiodes tussen elke zonnegroet.

Er zijn vele fantastische redenen om deel te nemen in elk type van meditatieve praktijk. Wanneer je de geest regelmatig richt op de stilte, geeft het je de vaardigheden om bewust je gedachten stil te leggen wanneer je je overweldigd voelt.

Door de diepe ontspanning die meditatie teweeg brengt, zal het lichaam neurotransmitters zoals serotonine en oxytocine afgeven.

Deze neurotransmitters zijn gekoppeld aan geluk. Serotonine heeft een kalmerend effect, je voelt je minder gestrest, meer ontspannen en geconcentreerd. Oxytocine zorgt voor gevoelens van tevredenheid en veiligheid.

Wist je dat er kruiden zijn die je helpen te ontspannen?

Adaptogene kruiden zijn kruiden die je helpen te ontspannen, zoals:
Hop 
– St. Janskruid 
Ashwagandha 
Kamille 
–  Tulsi
Aziatische waternavel
– Lavendel 

Wist je dat er kruiden zijn je helpen bij het mediteren?

Bacopa monnieri of Brahmi is zo een kruid. Het woord Brahmi is afgeleid van Brahman; Sanskriet voor ‘wijsheid’ of ‘zuiver bewustzijn’. Behalve een uitstekend middel voor het verbeteren van het intellect, ondersteunt Bacopa meditatie. Bacopa versterkt de denkkracht en wordt wel een anti-aging preparaat voor de hersenen genoemd.

​Makkelijk thuis te doen

​Het beoefenen van Surya Namaskar is zeer gunstig voor je lichaam en je geest en het is de beste manier om je dag te beginnen. Als je regelmatig surya namaskar oefent, zal je merken dat je sterker wordt en je geest helderder.

Ook al kan je geen een yoga studio bezoeken, het beoefenen van een paar rondes thuis zal je stemming verbeteren en de geest kalmeren.

Er zijn yogahandboeken die de surya namaskar het beste antidepressivum noemen dat men zich kan wensen.

Ook interessant:
Mentale yoga voordelen
Yoga oefeningen tegen langdurig zitten
Yoga oefeningen om beter te slapen

Bron:
https://en.wikipedia.org/wiki/Surya_Namaskara
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/spiritueel/159394-yogahoudingen-surya-namaskar-zonnegroet.html
Photo by Infinite Extreme Photography