fbpx

Suikervrij dieet? Niet doen!

Ik vermijd suiker, maar val niet af. Waarom ik geen suiker detox doe.

Wat kan je doen als je wilt afvallen? Moet je suiker helemaal vermijden volgens ayurveda?

Een algemene verklaring als “alle suiker is slecht voor je” is net zo onwetend als “alle vet is slecht voor je.”

Het draait allemaal om de context en wat je dieet verder vormt. Dus lees verder en ontdek de 4 redenen waarom ik nooit alle suiker zal vermijden.

Maar eerst, de geraffineerde suiker..

Ayurveda en suiker

Suiker is een van die geweldige lekkernijen in het leven. Soms moeten we het gewoon hebben, is het niet?

Toch is deze heerlijke traktatie die vroeger een luxe was, nu een nationale verslaving geworden met ernstige gevolgen voor de gezondheid.

Overconsumptie van geraffineerde suiker word in verband gebracht met allerlei symptomen en ziekten, zoals obesitas, hypertensie, hypoglykemie, depressie, hoofdpijn, vermoeidheid, nerveuze spanning, pijnlijke ledematen, diabetes, acne, huidirritaties, verharding van de slagaders en emotionele instabiliteit.

In de Ayurvedische termen worden geraffineerde suikers als overstimulerend beschouwd.

Ze zijn moeilijk verteerbaar en kunnen verstoring en toxinen in het lichaam veroorzaken (in de Ayurveda bekend als ama).

Geraffineerde suikers verergeren vata en kapha, wat leidt tot gewichtstoename, mentale agitatie en fysieke uitputting.

Ze verzwakken de pancreas en de lever, wat op zijn beurt de pitta in het lichaam kan verergeren.

Suiker komt overal in voor.

Ook die voedingsmiddelen waarvan je is verteld dat ze goed voor je zijn.

Je weet dat een kom ontbijtgranen en een blikje cola vol zitten met veel suiker, maar wat je misschien niet wist is dat veel “gezond” biologisch en niet-GMO-voedsel ook vol zitten met bewerkte suiker (soms zelfs meer).

Als je nog niet overtuigd bent, bekijk dan een paar van je favoriete voedingsmiddelen in je keuken en lees de labels.

Waarom wordt suiker zo veel gebruikt door de voedingsindustrie?

De industrie weet dat suiker de dopaminegehaltes in je hersenen verhoogt … waardoor we intense gevoelens van plezier en geluk ervaren.

Het duurt niet lang voordat je meer en meer suiker gaat eten, gewoon om je “fix” te krijgen. Nu heb je te kampen met frequente verlangens naar suiker en ontwenningsverschijnselen … samen met de bijwerkingen zoals gewichtstoename en lage energieniveaus.

Dit betekent dat je niet alleen emotioneel verslaafd raakt aan suiker. Je bent misschien ook fysiek verslaafd.(1)

Suiker eliminatie dieet

Maar het grootste probleem van alles is … ongeacht hoe je het aankleedt, het opgeven van elke vorm van suiker gaat over deprivatie.

En alles wat op deprivatie is gebaseerd, is nogal deprimerend en meestal niet duurzaam na de eerste golf van euforie over gewichtsverlies. In mijn ervaring is meestal een meer gematigde aanpak vereist voor succes op lange termijn als je wilt afvallen.

Ayurveda en suiker

Nu is het belangrijk om hier een onderscheid te maken tussen goede suiker en slechte suiker.

Wat we echt moeten vermijden, is de bewerkte suiker die het lichaam niet begrijpt. Volgens Cynthia Sass, MPH, RD, is “Bad sugar” ” het type niet toegevoegd door moeder natuur, de  bewerkte suiker in frisdrank, snoep en gebak.”

Ayurvedisch gesproken is de zoete smaak een van de zes smaken die we dagelijks moeten consumeren.

Helaas, met zoete smaak, bedoelt Ayurveda niet de geraffineerde/chemische suiker. Ik bedoel van nature zoet voedsel, waaronder ghee, koolhydraten zoals rijst, tarwe en andere granen en peulvruchten, maar ook zoete vruchten, dadels, honing, rietsuiker, jaggery en kruiden met de zoete smaak.

Natuurlijk registreren de goede, complexe, natuurlijk voorkomende suikers zich nog steeds als suiker, maar ze komen samen met zoveel goede voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, zoals vocht, vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten, dat het ongezond zou zijn om ze te vermijden.

Ayurveda leert dat de zoete smaak in deze voedingsmiddelen de geest voedt en stimuleert en het immuunsysteem verbetert.

Emotioneel gezien wordt de zoete smaak geassocieerd met de positieve emoties van geluk, tevredenheid, kalmte, opgewektheid, liefde en voldoening wanneer het in passende hoeveelheden wordt gegeten.

Gebruik kruiden met de zoete smaak hiervoor, zoals :
Ashwagandha 
– Lavendel 
– Astragalus 

Meer voordelen suiker:

1. Geen suikerverslaving

Suiker verslaving komt voort uit de behoefte aan meer suiker.
Mensen verlangen naar zoetheid, of dat in de vorm is van een perzik, geconcentreerde suikers in dadels of honing.

Het lichaam probeert je niet te misleiden, het probeert je te vertellen hoe je moet overleven en gedijen.

Het doet dat door je smaakpapillen de voorkeur te geven voor zoetheid in plaats van scherp of bitter. Ayurveda beschouwt de zoete smaak als de belangrijkste van alle zes smaken en dat deze in de grootste hoeveelheid moet worden gegeten.

Volgens Dr. Ray Peat (2) is elke verlangen een goed startpunt, omdat we verschillende biologische mechanismen hebben voor het corrigeren van specifieke voedingstekorten.

Dr. Ray Peat geeft aan dat als iets je vermogen om suiker te gebruiken verstoort, dan verlang je er meer naar, want als je het niet eet, gebruik je eiwitten om het te maken

Let hier op, zeker als je een dieet volgt dat rijk is aan bewerkte, chemische suiker, gecombineerd met chemische, bewerkte voeding (E nummers), waardeloos voedsel, heb je waarschijnlijk een enorm tekort aan voedingsstoffen.

2. Suiker geeft energie

Glucose is behoorlijk belangrijk voor het lichaam. In feite is het de energie van het leven. De belangrijkste taak van je cel is om energie te creëren. Elke cel in het menselijk lichaam kan glucose als energiebron gebruiken.

Wanneer we glucose eten, geven we insuline vrij waardoor de lever, spieren en vetweefsels de glucose opnemen en opslaan in zijn niet-toxische vorm (glycogeen) voor later gebruik.

Wanneer je inname niet voldoende is (vaak vanwege diëten, koolhydraatarme voeding en honger), start je lichaam het ontstekingsproces van het afbreken van zowel vet als eiwitten om glucose te produceren.

Terwijl je lichaam energie kan maken van eiwitten en vetten, is het minder efficiënt en legt het extra stress op je lichaam.

Dr. Ray Peat geeft aan dat oxidatie van suikers op veel manieren metabolisch efficiënt is, inclusief een spaarzaam zuurstofverbruik. Het produceert meer kooldioxide dan oxiderend vet, en koolstofdioxide heeft veel beschermende functies, waaronder het remmen van toxische schade aan eiwitten.

3. Onderdrukt ons hongerhormoon

Een ander voordeel van glucose is dat wanneer we het eten, ons hongerhormoon (ghrelin) wordt onderdrukt, zodat ons brein weet dat we vol zijn. Voor elke 100 calorieën glucose die we eten, wordt minder dan ongeveer 2% omgezet in vet (3).

En nu?

Vanuit een Ayurvedisch perspectief is het belangrijk dat je je suikers leert kennen. Kies waar mogelijk meer natuurlijke suikers in plaats van hun sterk bewerkte tegenhangers.

Let op: Als je teveel van deze zoete smaak eet, vooral op het verkeerde moment van het jaar, zegt Ayurveda dat de zoete smaak kan bijdragen aan ama, zwaarlijvigheid, obesitas, diabetes, lethargie , astma, hooikoorts. Overmatig zoet kan ook gehechtheid, zelfgenoegzaamheid en hebzucht in de geest voeden.

Vermijd met suiker beladen bewerkte voedingsmiddelen zoals frisdrank, ontbijtgranen, snoep etc.

Sterk bewerkte suikers zoals witte suiker en synthetische vervangende zoetstoffen, zijn Rajasic en Tamasic.

Bron:
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/added-sugar-in-the-diet/
Wikipedia searches – Sugar, Fructose, Glucose, Sucrose, Dextrose, Maltose, HFCS
Sugar: The Bitter Truth” http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM&ob=av3e
Pure, White and Deadly”, John Yudgin
Sweet Poison”, David Gillespie