fbpx
overeten eetverslaving ayurvedische tips

Stop overeten en eetverslaving ayurvedische tips

10 ayurvedische tips tegen overeten. Eten is een ongelooflijk geschenk. Het geeft ons energie, verbindt ons met de cycli van de natuur en, in Ayurveda, is het de eerste vorm van geneeskunde. Maar als we te veel eten, leidt teveel van het goede tot overgewicht, vermoeidheid en ziekte.

Waarom stoppen met overeten

Wanneer we te veel eten, kan het lichaam eenvoudigweg niet alles verwerken en wordt het overschot ama (een bijzondere gifstof).

Teveel eten heeft ook een impact op onze mentale en spirituele gezondheid. Bepaalde soorten voedsel – suiker (vooral de chemische variant, toegevoegde suikers aan bewerkt voedsel), overdreven zout of gefrituurd – brengen ons kortstondig genot, waarna we ons schuldig voelen.

Voedsel wordt ook vaak gebruikt om positieve emoties te activeren of ongemakkelijke emoties te maskeren. Het maakt niet uit hoe ze verschijnen, gehechtheid aan voedsel voert je weg van je hogere zelf, de plaats waar we in balans en harmonie leven.

Omdat veel mensen te dik zijn en gemiddeld 4-5 diëten per jaar tevergeefs proberen, kunnen we ervan uitgaan dat dit een vrij groot probleem is.

Ayurveda biedt eenvoudige manieren tegen overeten.

10 Tips tegen overeten en dwangmatig eten

1. Vermijd geraffineerde, chemische suikers, fructose in bewerkte voeding
Suiker is het meest voorkomende voedingsadditief. Wist je dat voorkomt in ongeveer 80% van het voedsel in de supermarkt. Van brood tot pindakaas en zelfs biologische voedingsmiddelen. Als je supermarkt voeding eet, krijg je een ton aan fructose binnen.

De industrie voegt suiker toe omdat ze weten dat het verslavend is en dat het voor hen een goedkope manier is om ons aan hun producten te koppelen.

Ghrelin is het ‘hongerhormoon’. Het neemt toe als we honger hebben en daalt nadat we hebben gegeten.

Eén studie toont aan dat fructose leidt tot hogere ghreline-niveaus. Je krijgt meer honger als je fructose gebruikt.

Er is ook een andere reden waarom fructose wordt gebruikt in supermarkt voeding …

De industrie weet dat suiker de dopaminegehaltes in je hersenen verhoogt … waardoor we intense gevoelens van plezier en geluk ervaren. Het duurt niet lang voordat je meer en meer suiker gaat eten.

Nu heb je te kampen met frequente verlangens naar suiker en ontwenningsverschijnselen … samen met de bijwerkingen zoals gewichtstoename, vreselijke huid en lage energieniveaus.

Geen wonder dat het heel moeilijk is hier vanaf te komen. Je lichaam probeert steeds dat lekkere gevoel weer terug te krijgen. En dat gaat het makkelijkst en snelst via de geraffineerde suikers.

Moet je nu zoetigheden opgeven?
Nee. Lees hier meer over in het artikel waarom ik geen suiker detox doe.

2. Kies liever geen geraffineerde koolhydraten
Als je geraffineerde koolhydraten eet zoals witte pasta, witte bloem, dan heb je binnen een paar uur weer honger. Dit komt omdat je lichaam weinig moeite hoeft te doen om dit soort snelle koolhydraten te verteren.

De voedingsvezels die van nature in granen, suikerriet en suikerbieten zitten, zijn verwijderd.

Deze voedingsmiddelen zorgen hierdoor ervoor dat de bloedsuikerspiegel snel daalt en dit zorgt dat je snel weer honger krijgt, terwijl je genoeg calorieën hebt gegeten.

3. Ben je gestrest?
Als je onder druk staat, maakt je lichaam het hormonen cortisol aan, wat je hersenen signaleert om op zoek te gaan naar beloningen.

Veel vooraanstaande wetenschappers en voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat de bijna epidemische toename van obesitas in Amerika grotendeels te maken heeft met stress-overeten. Wanneer het lichaam gestrest is, produceert het een overvloed aan bepaalde hormonen – met name cortisol. “Cortisol en insuline versterken onze voorkeur voor troostvoedsel, hoog vetgehalte, veel suiker of  zoute voeding”, zegt Elissa Epel, Ph.D., hoofdonderzoeker bij de studie over obesitasevaluatie van de Universiteit van San Francisco.

Verhoogde niveaus van Cortisol verhogen niet alleen de eetlust, maar verhogen ook onze behoefte aan het “verkeerde voedsel.” Vetcellen geven ook cortisol ook af. Dus overeten in tijden van stress wordt een vicieuze cirkel, met verhoogde cortisolgehaltes waardoor we te veel eten en de daaropvolgende toename van vetcellen om meer cortisol te produceren.

Gebruik adaptogene kruiden tegen stress
Adaptogene kruiden zijn kruiden die je helpen te ontspannen, zoals:
Hop 
– St. Janskruid
Ashwagandha 
Kamille 
–  Tulsi 
Aziatische waternavel 
– Lavendel 
– Astragalus 

4. Heb je minder gegeten dan normaal?
Begin niet aan dieet-rages die beloven dat je snel gewicht zult verliezen. Er zijn diëten die hele voedselgroepen (zoals koolhydraten) verwijderen uit het dieet.

Als je niet voldoende calorieën per dag eet of beperkt bent tot een hele voedselgroep, dan krijg je een onbedwingbare trek naar voedsel.

5. Krijg je voldoende slaap?
In een studie van de Universiteit van Chicago waren enkele nachten kort slapen voldoende om de niveaus van het hormoon leptine (dat je een verzadiging gevoel geeft) met 18% te verlagen en het ghrelinegehalte (het hongerhormoon) met ongeveer 30% te verhogen.

Die twee veranderingen alleen al veroorzaken een stijging van de eetlust met 45% voor zetmeelrijke voedingsmiddelen en het verlangen naar zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals koekjes en brood.

Slaapgebrek zorgt voor aanmaak van meer ghreline en daarom kun je door slaapgebrek dikker worden.

Hop kan je helpen om te slapen

6. Eet je mindfull?
Wanneer we langzamer gaan ademen en onze aandacht op ons lichaam vestigen, activeren we ons parasympathisch zenuwstelsel.

Door dit te doen, helpen we ons dierlijke brein en onze verlangens te scheiden van onze pre-frontale cortex, wat ons helpt betere beslissingen te nemen.

Yoga verlaagt de bloeddruk. Dit is de reden waarom studies aantonen dat meditatie, yoga en mindfull eten ongelooflijk effectief zijn voor mensen die aan eetbuien lijden.

20-30 keer langzaam kauwen per hap, niet eten terwijl je naar tv kijkt, zijn manieren om meer bewust te eten. Lees hier meer ayurvedische tips hoe je het beste kan eten.

7. Ontdek patronen met een dagboek
We hebben allemaal triggers in ons leven die kunnen leiden tot overeten of emotioneel eten. Door dit te begrijpen, kun je deze situaties begrijpen en misschien voorkomen dat je in die situaties terechtkomt, waardoor het makkelijker is om je aan je plan te houden.

Het kan je werk zijn, een vriend zijn waarmee je omgaat of gewoon wanneer je op vakantie bent.

Wees je daar dan van te voren van bewust, zodat je de drang kunt weerstaan.

Door je gedachten in de gaten te houden en door de stappen te lopen die hebben geleid tot het emotionele eten, word je meer bewust van wat er gebeurt.

Dit is de reden waarom het bijhouden van voedseldagboeken helpen sneller gewicht te verliezen en het uit te houden.

8. Word het groente monster
Volgens ayurveda vallen de groene bladgroenten onder de bittere smaak. Deze smaak balanceert de zoete smaak.

Het gemiddelde westerse dieet heeft een tekort aan de bittere smaak.

Als ons brein niet het signaal van onze smaakpapillen krijgt dat alle belangrijke smaken zijn gebruikt, zullen de hersenen signalen blijven sturen die ons vertellen om meer te eten.

Vanwege langdurige gewoonten kan ons intellect deze signalen verkeerd interpreteren. Een gebrek aan bittere smaak kan bijvoorbeeld leiden tot de consumptie van chocolade of koffie, terwijl het lichaam in feite verlangt naar de bittere smaak van spinazie.

Als we erop letten dat we alle zes de smaken in onze maaltijden hebben, zal je minder snel na het eten, weer gaan eten.

Eet vooral groene bladgroenten als je trek heb. Je kunt zonder schuldgevoel genoeg spinazie eten.

Gebruik bittere kruiden om je spijsvertering te stimuleren
Triphala 
Kurkuma 
Asafoetida 
Brandnetelblad 
Paardenbloemwortel 

Gebruik scherpe kruiden om je spijsvertering te stimuleren
– Gember 
– Cayenne 

9. Zorg voor een consistente routine van zowel slapen als eten
Om je eetlust en bloedsuikerspiegel stabieler te houden, is het belangrijk om enige stabiliteit te vinden in je eigen routine. Zorg ervoor dat je een gezonde vaste routine hebt voor je slaapgewoonten, maaltijdtijden en werk indien mogelijk.

In het ideale geval wordt het aangeraden om voor 22.00 uur naar bed te gaan voor een optimale nachtrust. Sla maaltijden nooit over en als je tussendoortjes nodig hebt, houd deze dan klein, eenvoudig en gezond.

10. Train je onbedwingbare trek weg
Een geweldige manier om je stress, emoties en ja, verlangen naar zoetigheid in balans te brengen, is om een consistente trainingsroutine vast te stellen.

Gebleken is dat beweging verslavingen van allerlei aard helpt, omdat het ook het vermogen bezit om dopamine niveaus te verhogen. Het helpt om de stemming, het zelfvertrouwen en de motivatie te verbeteren.

Bron:
http://content.time.com/time/photogallery/0,29307,1626481,00.html
http://ajcn.nutrition.org/content/86/4/895.full
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2398753/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC535701/
https://www.pacificcollege.edu/news/blog/2015/03/08/ayurveda-diet-stress-relief-weight-loss