fbpx
Shirodhara massage ontspanning

Shirodhara massage ontspanning

​​Helpt het continu gieten van warme olie op het voorhoofd echt tot een toestand van diepe ontspanning?

Ik was benieuwd en had een afspraak gemaakt met een ayurvedische therapeut voor een Shirodhara massage. Shirodhara betekent het druppelen van olie als een rode draad (dhara) op het hoofd (shiro).

Shirodhara massage is een Ayurvedische therapie, waarbij een continue stroom van warme aromatische olie ongeveer een half uur tot een uur op het voorhoofd, specifiek op het derde oog, wordt gegoten.

Dit is het chakra punt net boven en tussen de wenkbrauwen. Een gestage stroom van warme olie op het voorhoofd stimuleert de hypofyse, of derde oog. Gezegd wordt dat het de zetel is van het menselijk bewustzijn.

Wat zijn de voordelen van een Shirodhara massage?

​Volgens de Ayurveda creëert het gieten van olie op het voorhoofd een toestand van diepe ontspanning, het stimuleert de hypofyse en pijnappelklier van het endocriene systeem, het kalmeert het lichaam en zenuwstelsel, het verlicht spanningshoofdpijn.

De behandeling stimuleert de afgifte van het hormoon serotonine, het ‘gelukshormoon’, een stofje dat helpt ons blij en prettig te voelen.

Ik had gelezen dat een Shirodhara massage ook helpt tegen slapeloosheid, het werkt stress verlagend en sommige mensen ervaren zelfs een staat van verruimd bewustzijn.

​Hoe wordt een Shirodhara massage uitgevoerd?

​De therapeut vertelt mij dat het een reinigingstherapie is die deel uitmaakt van de Ayurvedische Pancha Karma (vijfvoudige) behandeling. Maar de Shirodhara massage kan ook apart worden uitgevoerd.

Nadat mij wat vragen waren gesteld over mijn gezondheid, een polsdiagnose was uitgevoerd, vertelt de therapeut mij welke medicinale kruidenolie hij zal gebruiken die bij mijn dosha type hoort. De kruidenolie wordt voor jou persoonlijk uitgezocht. Kies een olie die bij jou dosha past. Zo zijn er vata olie, pitta olie en kapha olie.

Met deze kruiden kun je een olie maken die bij jou huidtype past:

Heb je een gevoelige, rode, ontstoken pitta huid kies dan voor:
Goudsbloem , lavendel, kamille .

Heb je een droge, verouderde vata huid, kies dan voor deze kruiden:
Aziatische waternavel, heemst, ashwagandha.

Heb je een vette kapha huid kies dan voor deze kruiden:
Neem, hibiscus, rozenblaadjes, kurkuma, gember.

Ik lag op een speciaal ontworpen tafel en kreeg eerst een hoofdmassage, waarbij de marma drukpunten werden gemasseerd. Mijn hoofd werd geplaatst onder een koperen pot met een klein gat in de bodem.

De olie stroom werd continu neergelaten op het derde oog. Mij werd verteld dat het ontspannende effect van de warme olie op het voorhoofd onze gedachten zuiveren, waardoor de mentale druk wordt verlicht.

De olie stroomt over mijn hoofdhuid en mijn haar en creëert een kalmerend gevoel. Ik voelde mij geleidelijk aan volledig relaxed en slaperig.

Zodra de oliestroom was voltooid, moest ik een paar minuten liggen om de ervaring op te nemen. Mijn werd geadviseerd om thuis ongeveer een paar uur te rusten om van de ervaring te genieten.

Let op: De olie wordt ruimschoots toegepast tijdens de Shirodhara massage. Het heeft ervoor gezorgd dat mijn haar erg vet werd. Mij werd aangeraden om liever geen afspraken te plannen voor die dag na de Shirodhara massage, want de olie moet nog minimaal 2 uur (liever langer) inwerken voordat ik mijn haar kon wassen.

Liever zelf een massage uitvoeren? Doe dan de Abhyanga of zelfmassage.

Photo by Therme Loipersdorf