Shea butter

Wat is sheabutter?
Hoe ziet sheabutter eruit?
Waarom is sheabutter goed voor de huid?
Waar komt het vandaan?
Kan je sheaboter eten?
Wat zijn de voordelen van sheabutter?
Welke soorten sheaboter zijn er?
Hoe bewaar je sheabutter?
Mogelijke bijwerkingen sheabutter?
Waar kun je sheabutter kopen?

Voordelen Sheabutter

Jullie weten allemaal dat ik een fan ben van neemolie (deze) , sesamolie (deze) en kokosolie (deze) voor de huid en haar,  maar een ander geweldige natuurlijke moisturizer is sheabutter.

Wat is sheaboter?

Sheaboter is een superfood voor de huid en is afkomstig van de zaden van de Shea (boom) boom. Het is van nature rijk aan vitamine A, E en F. Het biedt UV-bescherming (het is SPF ~ 6) en biedt de huid essentiële vetzuren en voedingsstoffen die nodig zijn voor de productie van collageen.

Pure sheabutter wordt gebruikt in cosmetische en natuurlijke huidverzorgingsproducten.

100 procent pure, ongeraffineerde, rauwe sheaboomboter kan tal van huidaandoeningen verbeteren op het gezicht, zoals vlekken en rimpels, preventie van striae tijdens de zwangerschap, spiervermoeidheid, dermatitis.

Hoe ziet sheabutter eruit

Hoe ziet het eruit?

Karitéboter is erg dik en stevig bij kamertemperatuur, maar heeft een boterachtige consistentie waardoor het ideaal is voor gebruik als een natuurlijke oogcrème, lippenbalsem of body butter. 60% vet, waardoor het zeer verzachtend is.

In de koudere maanden zul je merken dat de boter harder is en in de warmere maanden zal het zachter zijn.

sheabutter huid

Waarom is sheaboter goed voor je huid?

Dankzij enkele andere speciale eigenschappen doet sheaboter meer dan hydrateren … het levert belangrijke ontstekingsremmende en anti-verouderingscomponenten direct in de huid.

Het National Center for Biotechnology Information publiceerde een onderzoek , waaruit bleek dat shea butter een belangrijke bron van ontstekingsremmende en antitumorbevorderende stoffen heeft.

Een andere studie van het American Journal of Life Sciences beweert dat shea butter de productie van collageen stimuleert, wat een aantal belangrijke antiverouderingseigenschappen aantoont.

Shea-butter boom

Waar komt sheaboter vandaan?

Het komt van de sheaboom, Butyrospermum parkii, ook wel Vitellaria paradoxa genoemd. Beschouwd als een heilige boom, is de sheaboom inheems in Centraal-Afrika.

De sheaboter komt van de noten van de sheaboom. De noten worden met de hand geplet. De boter wordt met de hand in een grote bak water gekneed om de oliën, die bekend staan als de vetzuren, te scheiden. Dit zijn de herstellende eigenschappen waardoor het een van de beste opties voor huid- en haarverzorging is.  Om het eindproduct te krijgen, wordt de sheaboter van de bovenkant verwijderd en afgekoeld totdat hij hard wordt.

Cleopatra en sheabutter

Butyrospermum parkii wordt al eeuwenlang gebruikt voor de huid en sommigen geloven dat ongeraffineerde sheaboter werd gebruikt door Cleopatra en de koningin van Sheba. Tegenwoordig is sheaboter voor huid- en haargebruik buitengewoon populair en daarom wordt het vaak gebruikt als ingrediënt in cosmetische producten.

Is sheaboter eetbaar?

De pure variëteit is eetbaar en wordt in Afrikaanse landen vaak samen met andere oliën gebruikt in de bereiding van voedsel.

Er zijn verschillen in het dieet van deze eiwitten, en sommigen suggereren dat inname van de boter de vertering van andere eiwitten kan verstoren, ik gebruik het alleen uitwendig.

Sheaboter voordelen

• Vochtinbrengend: de concentratie van natuurlijke vitamines en vetzuren in sheaboter maakt het ongelooflijk voedend en hydraterend voor de huid. Het wordt vaak gebruikt om een droge huid te verhelpen en de natuurlijke oliën van de huid te helpen beschermen.

• Vermindert ontsteking: een onderzoek uit 2010 wees uit dat sheaboter vanwege zijn kaneelzuur en andere natuurlijke eigenschappen ontstekingsremmend was. Eén verbinding in het bijzonder, lupeol cinnamate, kon huidontsteking verminderen en mogelijk zelfs huidmutaties kon helpen voorkomen. Dit maakt het gunstig voor sommige mensen met acne.

• Anti aging: Shea boter helpt bij de natuurlijke collageenproductie van de huid en bevat oleïne-, stearine-, palmitine- en linoleenzuren die de huid beschermen en voeden om uitdroging te voorkomen. Bij langdurig gebruik melden veel mensen dat de huid minder snel rimpelvorming vertoont.

Vraag jij je af hoe je sheabbutter op het gezicht en  haar kunt gebruiken?
Het is supereenvoudig om je huidverzorgingsproducten thuis te maken. Rauwe shea boter is zacht genoeg om dagelijks te gebruiken en is perfect voor vele toepassingen, van gezichtscrèmes en bodylotion tot lippenbalsems en zelfs scheerschuim.

Deze geweldige shea butter-recepten geven je genoeg ideeën voor het gebruik van dit natuurlijke ingrediënt. Bekijk deze verzameling van potentiële shea butter-toepassingen:

1. Body-butterlotion
2. Shea Butter Cream voor striae
3. Rozen Sheaboter Lippenbalsem
5. Weegbree helende balsem
6. Brandnetel lotion
7. Shea Butter Baby Lotion
8. Goudsbloem Shea Butter gezichtscreme
10. Gotu Kola anti aging lotion.
11. Als basis voor zelfgemaakte deodorant
12. Als basis voor zalf voor zonbescherming
12. Oog creme met sheabutter en kamille
13. Sheabutter cayenne zalf tegen pijnlijke spieren
15. Ultra vochtinbrengede zalf met heemst en sheabutter
18. Shea Butter Body Scrub
19. Zelfgemaakte sandelhout handcrème Recept

Welke soorten Sheabutter zijn er?

Het is belangrijk om alleen pure  shea butter van hoge kwaliteit te kopen, zodat je de meeste voordelen krijgt.

Zoek een biologische sheaboter met een beige kleur en een nootachtig aroma. Geraffineerde sheaboomboter is chemisch veranderd, waardoor de meeste van zijn inherent goede eigenschappen worden weggenomen en daarom wit van kleur wordt.

Veel shea-butters bevatten ingrediënten, zoals synthetische geuren, en deze ongezonde additieven hebben minder gunstige voordelen voor de huid en haar.

Vraagt u zich af waar u sheaboter kunt kopen?

Biologische sheabutter kan je kopen in de Ayuhuid shop.

Hoe bewaar je sheabutter?
Bewaar sheaboter altijd uit de buurt van hitte en licht. Als je ongeraffineerde sheaboter hebt, wordt het meestal aanbevolen om het op te slaan op een koele, droge plaats.

Voorzorgsmaatregelen en mogelijke bijwerkingen van Sheabutter

Karitéboter wordt algemeen beschouwd als een veilige en effectieve natuurlijke vochtinbrengende crème. Sommige mensen zijn allergisch voor noten en dat kunnen noten uit de sheaboom omvatten.