Wist je dat er speciale planten bestaan die lijken voor de vrouw geschapen te zijn.
Planten die vrouwen alle ondersteuning geven die zij nodig hebben in de verschillende fase van haar leven. De Shatavari plant is zo’n plant.
Voordelen van Shatavari
De verzorgende eigenschappen van Shatavari worden traditioneel gebruikt om een aantal systemen en functies in het lichaam te ondersteunen:
• Een gezond vrouwelijk voortplantingssysteem.
• Gezonde niveaus van moedermelkproductie.
• Ondersteunt vrouwelijke hormonen.
• Verzachtend effect op het spijsverteringskanaal.
• Gezonde peristaltiek van de darmen.
• Hydraterende ondersteuning van de luchtwegen.
• Bevordert een gezond energieniveau en kracht.
• Ondersteunt het immuunsysteem.
• Natuurlijke antioxiderende eigenschappen.
Daarnaast wordt het binnen de Ayurveda gezien als rasāyana: een verjonger of levensverlenger. Dit moet vooral in verband gezien worden met het vermeende effect op de vruchtbaarheid van de vrouw.
Shatavari ayurveda
Binnen de Indiase traditionele geneeskunde heeft de plant een belangrijke positie. In zowel de Ayurveda, Unani en Siddha wordt de plant veel gebruikt.
Shatavari, of Asparagus racemosus, wordt al eeuwenlang in de Ayurveda gebruikt
• ter ondersteuning van het voortplantingssysteem, met name voor vrouwen,
• en als ondersteuning van het spijsverteringsstelsel, vooral in gevallen van overmatige pitta.
De wortel wordt als rustgevend middel gebruikt en helpt het lichaam van de vrouw in balans te houden. Het kruid wordt vooral als afrodisiacum gebruikt en zou de vruchtbaarheid bevorderen. Hiertoe wordt het extract van de wortel en bladeren gebruikt, die verschillende soorten saponine bevatten.
Vertaald als “met honderd wortels” en ook bedoeld als “met honderd echtgenoten”, verwijst Shatavari’s naam naar zijn traditionele gebruik als een verjongende tonic voor het vrouwelijke voortplantingssysteem.
Deze ondersteuning is niet alleen voor de jonge vrouw, maar ook voor vrouwen in hun midden- en oudere jaren, om hen te helpen op een sierlijke manier over te gaan door de natuurlijke levensfasen, inclusief de menopauze.
Shatavari en overgang
Volgens de Ayurveda is de overgang een natuurlijke verschijnsel en zou deze probleemloos moeten verlopen.
Volgens de ayurvedische benadering is de overgang een nieuwe fase in ons leven. Iedere levensfase heeft een andere kwaliteit en een andere uitdaging.
Welke klachten ondervinden vrouwen tijdens de overgang?
Volgens ayurveda hangt dat ervan af welke dosha (vata, pitta en kapha) dominant is.
Vata (koud en droog ) overgangsklachten resulteert in : droge huid, gewrichtsklachten en slecht slapen, angst en osteoperose
Pitta (heet) overgangsklachten resulteert in: opvliegers en geïrriteerd gevoel
Kapha (vochtig, koud, zwaar) overgangsklachten resulteert in: depressie en gewichtstoename
Shatavari is een natuurlijk middel tegen pitta gerelateerde overgangsklachten, zoals opvliegers en irritatie en vata gerelateerde overgangsklachten. Ook compenseert het de afname van oestrogeen en progesteron.
Shatavari en de dosha’s
Shatavari werking volgens ayurveda. Dit kruid wordt in Ayurveda gebruikt om pitta en vata in evenwicht te brengen, maar kan kapha vanwege zijn zware aard vergroten.
De bittere en zoete smaak heeft een verkoelend effect op het systeem en de zalvende (olieachtige) eigenschappen zorgt voor een geweldige ondersteuning voor iedereen die op zoek is naar een voedend, aardend effect.
Deze gecombineerde eigenschappen maken het tot een rasayana (verjongend) voor de voortplantingssysteem (met name vrouwelijk), het spijsverteringsstelsel (met name wanneer pitta is betrokken) en voor het bloed.
Hoe gebruik je Shatavari
Shatavari kan worden ingenomen als een poeder, als vloeibaar extract of ander kruidenmiddel.
Shatavari-poeder (ongeveer ¼ tot ½ theelepel voor starters) wordt traditioneel, indien gewenst, gemengd in een glas warme melk, met honing of suiker (sucanat).
Het kan ook worden gemengd met ghee, of eigenlijk worden gekookt in een kruidige ghee, voor zijn voedende voordelen.
Shatavari tinctuur of glyceriet is een alternatieve methode om shatavari te nemen. Het is handig, gemakkelijk te assimileren en heeft een lange houdbaarheid.
Shatavari plant
Asparagus racemosus is een plant uit de aspergefamilie die voorkomt in India en de Himalaya tot een hoogte van 1300 à 1400 meter. Het is een klimplant, die 1 tot 2 meter lang kan worden. De scheuten worden soms wel gegeten, min of meer zoals de asperge.
Werkzame stoffen in shatavari
Onderzoek heeft aangetoond dat shatavari rijk is aan onder meer Asparagamine A en verschillende saponinen. Saponinen zijn stoffen die planten beschermen tegen insectenvraat en de groei van schimmels en bacteriën.
Shatavari kopen
Waar shatavari in met name India grote bekendheid heeft, is het in Nederland minder bekend. Toch is shatavari ook in Nederland te koop. Let op dat je zuivere en pure shatavari koopt.
Bijwerkingen
Shatavari wordt goed verdragen en er zijn geen significante gemeld.
Shatavari, als onderdeel van de aspergefamilie, moet worden vermeden door iemand met een allergie voor asperges.
Sommigen zeggen dat asperges een diuretisch effect kunnen hebben en daarom moet shatavari met voorzichtigheid worden gebruikt door mensen die diuretica gebruiken.
Vanuit een Ayurvedisch perspectief moet men shatavari vermijden in gevallen van overmatige kapha, congestie en ama.
Omdat de exacte rol van fyto-oestrogenen nog steeds onbekend is, worden mensen met oestrogeengevoeligheden, waaronder oestrogeengevoelige tumoren, geadviseerd om voorzichtig te zijn met voedingsmiddelen en kruiden die fyto-oestrogenen bevatten, waaronder shatavari.
Raadpleeg altijd je arts als je vragen hebt over je specifieke situatie.
Bron:
Goyal RK, Singh J, Lal H. Asparagus racemosus—an update. Indian J Med Sci 2003;57:408
Bopana, N. et al. Asparagus racemosus—ethnopharmacological evaluation and conservation needs. J Ethnopharmacol. 2007 Mar 1; 110(1):1-15. (Click here for Abstract only)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Shatavari
Robert Freeman, LILIACEAE – Famine Foods. Center for New Crops and Plant Products, Department of Horticulture & Landscape Architecture. Purdue University (February 26, 1998.). Geraadpleegd op April 25, 2009.
Asparagus racemosa. Geraadpleegd op April 25, 2009.
Effect of Asparagus racemosus rhizome (Shatavari) on mammary gland and genital organs of pregnant rat.. Pandey SK, Sahay A, Pandey RS, Tripathi YB.
Rege NN, Thatte UM, Dahanukar SA. Adaptogenic properties of six rasayana herbs used in Ayurvedic medicine. Phytother Res 1999;13:275-91.
Bhattacharya SK, Bhattacharya A, Chakrabarti A. Adaptogenic activity of Siotone, a polyherbal formulation of Ayurvedic rasayanas. Indian J Exp Biol 2000; 38:119-28.
Gaitonde BB,.Jetmalani MH. Antioxytocic action of saponin isolated from Asparagus racemosus Willd (Shatavari) on uterine muscle. Arch Int Pharmacodyn Ther 1969;179:121-9.