fbpx
sesam zaad

Sesam olie huid

​Sesamolie wordt beschouwd als de “koning der oliën.” Volgens Ayurveda voedt en verjongt sesamolie de huid bij regelmatig gebruik.

Het wordt daarom veelvuldig gebruikt in huidverzorgende producten. Ik heb eerder geschreven hoe je met sesam olie zelf lippenbalsem kan maken. In de ayurvedische geneeswijze wordt het vaak gebruikt om huidziekten te behandelen.

Een van de meest populaire toepassingen voor sesamolie is zelfmassage, bekend als Abhyanga. Het gebruik van deze olie resulteert vaak in een rustiger gemoedstoestand door het hoge gehalte van lecithine en aminozuren.

Sesamolie wordt veel gebruikt in de Ayurveda

​Sesamolie, genaamd “til” oil in het Sanskriet, is naar verluidt al bekend sinds Vedische tijden. Deze verkwikkende olie heeft de langste geschiedenis van meer dan 5000 jaar, net als het eeuwenoude Ayurvedische systeem.

Het wordt veel gebruikt in de Ayurvedische geneeswijze door zijn veelzijdige kwaliteiten. Experts zeggen dat ongeveer 90% van de kruiden oliën die gebruikt worden in de Ayurvedische behandeling, op basis van sesamolie worden gemaakt.

Geroemd om zijn rijke aanwezigheid van nutriënten, wordt deze olie gebruikt als een voedende olie in de meeste delen van India, in het bijzonder de zuidelijke delen van het land waar het Ayurvedische systeem van genezing zijn wortels heeft.

​Sesamolie voor de huid

​Voor de huid:

• De aanwezigheid van vitamine E en zink in deze olie helpen bij het verhogen van de elasticiteit van de huid. Het herstelt beschadigde huidcellen en bevordert de productie van collageen.

• Het bevat sesamol, sesamoline en sesamine, meervoudig onverzadigde vetzuren en vitamine E. Dit maakt deze olie tot een rijke natuurlijke antioxidant.

• Het masseren van uw huid met deze voedende natuurlijke verzachtende olie helpt bij het voorkomen van rimpels, acne en psoriasis.• Omdat het een half drogende olie is, trekt het snel in de huid.

• Het beschermt ook de huid tegen gevaarlijke ultraviolette stralen.

Abhyanga verwijst naar de praktijk van het masseren van de huid met (vaak) sesamolie. Abhyanga of Ayurvedische massage met deze olie is een belangrijk onderdeel van de Ayurvedische behandeling.

Het verlicht spierpijn en spanning. Het houdt de huid gezond en stralend. Het ontspant het zenuwstelsel.Het helpt tegen slaapproblemen.Het is een lange tijd traditie van de Indiërs om hun hoofd en lichaam eenmaal in de week te masseren met deze olie om vervolgens een bad te nemen met kruiden-poeders.

Voor het haar:

Het masseren van je hoofd met warme sesam olie stimuleert de haargroei, voedt de hoofdhuid. Deze olie helpt tegen roos veroorzakende bacteriën.

Hoe kan je sesamolie nog meer gebruiken?

Oil pullingDit is een eenvoudige Ayurvedische therapie die helpt bij het elimineren van de schadelijke stoffen uit het lichaam.De antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen van deze olie helpen bij de behandeling van slechte adem, plaque, gingivitis en tandproblemen.De beste olie aanbevolen voor olie trekken door Ayurvedische teksten is organische koud geperste sesam olie.

Nasya of neusspoeling: maakt deel uit van de Ayurvedische Panchakarma therapie. Kruiden oliën worden via de neusgaten toegediend. Volgens Ayurveda, is de neus de toegangspoort naar de hersenen. De therapie is nuttig als het regelmatig wordt uitgevoerd omdat het de ogen, neus en oren gezond houdt.

​Sesamolie als babyolie

​Deze olie is volkomen veilig voor het gebruik van kinderen. Het staat erom bekend om de botten, gewrichten en spieren te versterken.

De olie is neutraal en irriteert de huid niet.Het is vanwege deze eigenschappen dat elke Indiaas gezin hun pasgeboren baby’s en peuters met sesam olie masseren.

Voor welke huid type is sesamolie vooral geschikt?

​Volgens Ayurveda is jou lichaam opgebouwd uit 3 energie-elementen bekend als dosha’s in Ayurveda. Ze zijn vata, pitta en kapha. (= prakriti of natuurlijke geaardheid).

​De overheersende energie element bepaalt je persoonlijkheid, karakter en gedrag. Het bepaalt ook jou type huid. (Doe hier de Ayurveda test om erachter te komen welke type je bent).

Een vata huid heeft de neiging droog te zijn. Is er teveel aan vata in je lichaam dan kan de huid schilferen en barsten. Zet de onbalans zich voort dan kan het leiden tot rimpelvorming.

Sesam olie wordt vooral gebruikt om de vata huid (droge, gebarsten, jeukende, rimpelige huid) te balanceren.

Bron:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sesame_oilhttp://ayurvedicoils.com/tag/ayurvedic-health-benefits-of-sesame-oilInfluence of sesame oil on blood glucose, lipid peroxidation, and antioxidant status in streptozotocin diabetic rats