fbpx
Schadelijke stoffen in cosmetica

schadelijke stoffen in cosmetica

​We hebben een heel assortiment aan huidverzorgingsproducten in onze badkamer. Volgens een onderzoek van de Environmental Working Group, gebruikt de gemiddelde vrouw 12 producten voor de persoonlijke verzorging.

Dat wil zeggen dat ongeveer 100 verschillende potentiële schadelijke stoffen in cosmetica de huid binnendringen. Veel van deze schadelijke stoffen zijn industriële chemische producten zoals pesticiden, kankerverwekkende stoffen en stoffen die de hormoonhuishouding en voortplanting verstoren.

Steeds meer merken beginnen natuurlijke producten aan te bieden. Echter niet alle producten met de label ‘natuurlijk’, vertellen de volledige waarheid. Lees daarom de volledige ingrediëntenlijst.

​11 schadelijke stoffen in cosmetica die je beter kan vermijden

Aluminium

De reden waarom de meeste mensen geen deodorant met aluminium gebruiken is vanwege de mogelijke link met de ziekte van Alzheimer.

Aluminium in deodorants, antitranspiratiemiddelen vormen nog een ander risico. Chemicaliën zoals aluminiumchloorhydraat hebben dezelfde werking als oestrogeen, maar dan kunstmatig. Zij zorgen voor een hormonale verstoring in het lichaam.

Diethanolamine (DEA), Triethananolamine (TEA) en Monoethanolamine (MEA)

Deze worden gebruikt als een verdikkingsmiddel, emulgator en zorgen voor het schuimende effect in cosmetische producten, zoals shampoos, douchegels.

In aanwezigheid met andere chemicaliën, kan DEA krachtige kankerverwekkende nitrosaminen vormen (NDEA). NDEA wordt makkelijk door de huid opgenomen.Vermijd alle producten die DEA bevatten:

Cocamide DEA , DEA Layryl Sulfate, Lauramide DEA, Linoleamide DEA, Oleamide DEA, TEA of Triethananolamine.

Let op de zogenaamde ‘natuurlijke’ merken. Je zult opmerken dat veel van de zgn natuurlijke merken dit ingrediënt gebruiken. Er staat dan dat het gemaakt is van kokosnoten. Ja, ooit was het een kokosnoot. Maar wetenschappers hebben eraan gesleuteld, waardoor het veranderd is in een onnatuurlijke stof.

Propylene Glycol

Het zorgt ervoor dat andere chemicaliën door de huid worden geabsorbeerd en diep in de bloedbaan terechtkomen. Het wordt gebruikt als anti-vries middel in verzorgingsproducten, waardoor het product smeerbaar blijft.

In cosmetica wordt propyleenglycol gebruikt vooral als oplosmiddel, waardoor het water vervangt in crèmes. Het kan lever- en nierproblemen veroorzaken en is irriterend voor de huid en kan allergische reacties veroorzaken.

Uit onderzoek is gebleken dat deze stof het reproductieve systeem verstoort en geboorteafwijkingen veroorzaakt. Ook kan deze stof het centraal zenuwstelsel beïnvloeden en daarmee leiden tot depressies. Het kan het endocriene systeem verstoren en leverafwijkingen veroorzaken.

Het komt voor in lotions, douchegel, shampoos, conditioner, deodorant, zonnebrandcrème, styling gels, en haarverf.

Parabenen (methyl, ethyl, propyl en butyl, benzyl, isobutyl)

Parabenen worden gebruikt als conserveringsmiddel. Dat wil zeggen dat ze ervoor zorgen dat cosmetica niet gaat bederven, omdat ze de groei van bacteriën remmen. Parabenen worden gebruikt in crèmes, shampoo, douchegel, lotions, haarcrèmes, make-ups, gezicht crèmes, bodybutters.

Uit een onderzoek is naar voren gekomen dat er sporen van parabenen in tumoren zijn gevonden. Parabenen bootsen oestrogeen na en kunnen de hormoonbalans beïnvloeden en zo onvruchtbaarheid, lage spermatelling en kanker veroorzaken.

Let op:

Sommige cosmeticafabrikanten maken reclame dat ze parabeen-vrije producten verkopen. Ze vertellen er echter niet bij dat ze andere chemische middelen (bijvoorbeeld propyleenglycol) gebruiken als alternatief voor het conserveren van hun huidverzorgingsproducten.

Parfum / fragrance

Weet jij wat het ingrediënt ‘parfum’ inhoudt? Bedrijven zijn niet verplicht om de samenstellende chemische ingrediënten die deel uitmaken van ” parfum “, te vermelden op het etiket, omdat het wordt beschouwd als een bedrijfsgeheim. Parfum kan samengesteld zijn uit meerdere chemische stoffen. Je weet dus niet wat je op je huid smeert.

Parfum komt niet alleen in huidverzorgingsproducten en cosmetica voor, maar ook in wasmiddelen, schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers. Veel producten met parfum, bevatten de chemische diethyl ftalaat ( DEP ).

Uit studies is gebleken dat DEP leidt tot beschadiging van het sperma bij volwassen mannen, abnormale reproductieve ontwikkeling bij zuigelingen en Attention Deficit Disorder bij kinderen.

‘Parfum’ kan de schildklier verstoren en behoort tot de top 5 allergenen in de wereld. Ook zouden de chemicaliën in parfum mogelijk kankerverwekkend zijn en neurologische schade kunnen veroorzaken. Iedereen zou producten met het ingrediënt ‘parfum’ moeten vermijden.

Ftalaten

Het wordt gebruikt als geleidingsstof voor geuren of als oplosmiddel. Deze komt voor in parfum, deodorant, nagellak en haarspray. Een groeiend aantal studies toont aan dat phtalate het mannelijk voortplantingssysteem beschadigt.

Het is mogelijk kankerverwekkend en kan de hormoonhuishouding verstoren. Het wordt niet makkelijk afgebroken en hoopt zich op in organismen. Het is zeer giftig voor het waterleven.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) & Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Deze schadelijke stof in cosmetica wordt gebruikt in alle schuimende producten zoals (baby) shampoos, zepen, tandpasta, deodorants, badschuim, omdat het zo goedkoop is.

Het wordt niet alleen gebruikt om huidverzorgingsproducten te laten schuimen, maar ook om zachtheid te verlenen aan agressieve ingrediënten.

Het is sterk ontvettend en leidt tot huidirritaties, allergie en haaruitval. SLS/ SLES wordt ook in middelen gebruikt om motoren te ontvetten en garagevloeren te reinigen.

Het is dus een zeer agressieve reiniger die de natuurlijke beschermlaag van de huid aantast. Het leidt tot pijnlijke zweertjes in de mond bij gebruik van tandpasta die sodium lauryl sulfate bevat.

Het is waarschijnlijk een van de gevaarlijkste stoffen die gebruikt worden in huidverzorgingsproducten. Gecombineerd met andere chemische stoffen wat vaak voorkomt, vormt het nitrosaminen op de huid die kankerverwekkend zijn.

Let op: cosmeticafabrikanten gebruiken andere schadelijke stoffen in cosmetica als alternatief voor sodium lauryl sulfate, vanwege de negatieve berichtgeving over sodium lauryl sulfate. Volgens de commerciële bedrijven zouden deze niet zo schadelijk zijn als sodium lauryl sulfate, omdat ze mild zouden zijn.

Triclosan

Het wordt gebruikt in een scala van huidverzorgingsproducten, zoals tandpasta, deodorant, anti-bacteriele zeep, facewash, cosmetica. Het is een antibacteriële chemische stof. Het vervuilt het menselijk lichaam en brengt gezondheidsrisico’s die nauwelijks zijn bestudeerd.

Lage niveaus van triclosan kunnen de schildklierfunctie verstoren, en mogelijk ook kankerverwekkend zijn. Het wordt in verband gebracht met allergieën, het verstoort de bacteriële flora op de huid, in de mond en in de darmen.

Afvalwaterzuivering verwijdert niet alle chemische stoffen en zo belandt Triclosan in meren, rivieren en waterbronnen, waar het zeer giftig is voor het waterleven.

PEG’s (polyethyleen glycol)

Peg’s verstoren de natuurlijke vochtbalans en doen de huid juist sneller verouderen.Peg’s bevatten verontreinigingen waaronder:- 1,4-dioxane – Polycyclic aromatic hydrocarbons- Ethylene oxide- lood, ijzer, arsenicum, nikkel, kobalt.Deze stoffen zijn gerelateerd aan borst-, hersenkanker, baarmoederhalskanker en leukemie.

BHA en BHT

Deze worden gebruikt als conserveermiddel en komen voor in crèmes en make-up. BHA en BHT kunnen allergische reacties veroorzaken. Uit onderzoek is verder gebleken dat ze kankerverwekkend zijn voor de mens.

Minerale oliën

Synoniemen zijn, petrolatum, petroleum, paraffinum liquidum. Ook wel vaseline en paraffine genoemd. Ze komen voor in lipproducten, crèmes en babylotions. Ook duurdere merken gebruiken minerale oliën, omdat het zo goedkoop is.

Ze leiden tot een ongezonde en uitgedroogde huid, omdat ze het vochtregulerend vermogen van de huid afsluiten. Ze zijn vaak vervuild met PAH (polycyclic aromatic hydrocarbons), wat wordt gelinkt met borstkanker.

En nog meer….Dit lijstje met schadelijke stoffen in cosmetica is niet uitputtend. Er zijn er nog veel meer, die schade kunnen berokkenen aan uw gezondheid. Vermijd daarom cosmetica die schadelijke stoffen bevatten.

​Ook baby’s en kinderen

​Zelfs baby’s en kinderen worden aan deze schadelijke stoffen in cosmetica blootgesteld, omdat ook in huidverzorgingsproducten voor baby’s en kinderen schadelijke stoffen voorkomen.

Op 19 december 2013 is er een documentaire op de tv uitgezonden hierover, van Zembla, met als titel ‘Zeer zorgwekkende stoffen’.

Het filmpje ‘the story of cosmetica’, onderzoekt het alomtegenwoordige gebruik van giftige chemicaliën in onze dagelijkse producten voor persoonlijke verzorging, van lipstick tot babyshampoo.

Gebruik kruiden voor het maken van je verzorgingsproducten.