fbpx
Satva dieet: een yogadieeet?

Sattva eten: een yoga dieet?

​Alles wat we eten is voedsel voor onze ziel.

Voedsel is een dynamische kracht, die werkt op het fysieke, het emotionele niveau en ook het energetische en spirituele niveau. In Ayurveda staat de nadruk op een Sattva dieet voor een gezond leven.

Sattvic is de kwaliteit van goedheid, plezier, voldoening, nobelheid en tevredenheid. De kwaliteit sattva is puur en vergevingsgezind. Het oorspronkelijke Sattvic dieet werd ontworpen voor de ontwikkeling van hoger bewustzijn.

​Sattvic eten, wat is dat?

​In Ayurveda werd een dieetstelsel ontwikkeld door de oude meesters en wijzen duizenden jaren geleden om het individu te helpen bij de spirituele weg die yoga en meditatie perfectioneerde. Het staat daarom ook bekend als het yogadieet.

Het heeft een rijke traditie die is onderwezen, beoefend en doorgegeven aan vele culturen over de hele wereld.Sattva voedsel zijn voedingsmiddelen die overvloedig zijn in prana. Dat is de universele levensenergie die het leven geeft aan alle levende wezens.

Een Sattva dieet betekent niet alleen vegetarisch eten, maar het:

• Voedsel is rijk aan prana ‘levenskracht’ zoals biologische groenten en fruit, noten en zaden, ongeraffineerde granen, die helpen om ojas te ontwikkelen.

• Het betekent ook vers voedsel.

• Voedsel die met veel liefde bereid wordt, zal de sattvic kwaliteit verhogen.

​Sattva voedsel in deze tijd

​De oude Ayurvedische criteria voor voedsel om te worden beschouwd als sattvic waren vrij simpel:

• voedsel werd biologisch gekweekt op goede rijke vruchtbare grond
• voedingsmiddelen zouden aantrekkelijk moeten zijn en op de juiste tijd van het jaar worden geoogst.
• Voedsel moet ongeraffineerd en vers zijn.

Vandaag moeten we behalve aan deze criteria andere criteria toevoegen:

• Sattva voedsel moet worden geplant zonder pesticiden, herbiciden, chemische meststoffen, hormonen, bestraling of iets onnatuurlijk.
• Moderne bewerkingsprocessen en chemische toevoegingen (schadelijke E-nummers), vernietigen de prana, waardoor ze zwaar, impotent en levenloos worden. Het is gewoon dood voedsel.

​De drie gunas

​In het niet gemanifesteerde heelal, heeft energie drie eigenschappen die bekend staan als de guna’s. Deze zijn:

• Sattva (reinheid)
• Rajas (activiteit, passie, het proces van verandering, temperament)
• Tamas (duisternis, stilstand, traagheid)

Gunas zijn aanwezig in alles: personen, voedsel, objecten. In ieder mens is een van de drie gunas dominant en het wordt weerspiegeld in alles wat zij doen en denken.

​Wat doet de guna met je?

​De guna die overheerst, zal invloed hebben op hoe we de wereld om ons heen vernemen:

• Teveel aan tamas: dan zal deze persoon de wereld als negatief en destructief beschouwen.

• Overheersende sattva: deze persoon zal de wereld als positief ervaren en plezier en geluk vinden in de wereld.

• Dominante rajas: wordt gekarakteriseerd door een gevoel van gehechtheid, een hunkering naar voldoening en verlangens.

Het is mogelijk om het niveau van de gunas in de geest en het lichaam continu te veranderen. Alleen in verlichting zijn de gunas volledig overschreden.

Het vergroten van de sattva is mogelijk door de rajas en tamas te verkleinen, zowel in de geest als in het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld door het eten van sattva voedsel, zoals vers fruit en groenten, peulvruchten, en volkorenproducten.

​3 guna’s in voedsel

​Sattva voeding

Sattva is de guna die men wilt vergroten om de staat van samadhi of de verlichting te bereiken. Het is voedzaam voor het hele lichaam en houdt het vredig. Het kalmeert en zuivert ook de geest en stelt deze in staat optimaal te functioneren.

Een sattvic dieet is uitstekend voor diegenen die een rustig, vredig en meditatief willen leven. Het is het dieet voor vele wijzen, yogi’s en geestelijke leraren. Sattvic voeding is vers, puur en groeit boven de grond waar het positieve energie ontvangt van het zonlicht.

Rajas voeding

Te veel rajasisch voedsel zal het lichaam stimuleren en sterke emotionele kwaliteiten en passies opwekken, waardoor de geest rusteloos en onbeheersbaar wordt. Als je de mate van rajas in je leven wil verkleinen, vermijd dan rajasic voedsel, zoals koffie, vlees, pittig en gefrituurd eten.

Tamas voeding

Een tamasisch dieet komt noch het lichaam noch de geest ten goede. Er treedt een gevoel van traagheid op. De geest wordt vervuld van duistere gedachten, zoals woede en hebzucht.

Voedsel dat niet met aandacht worden bereid wordt ook beschouwd als tamasic. Om de tamasic elementen in de geest en het lichaam te beperken, vermijd het eten van tamasic voeding, zoals verwerkte voeding, vlees, tabak, alcohol, voedsel met smaakversterkende middelen, oud en overrijp eten.

​Maar moet ik nu alleen sattvic voedingsmiddelen eten?

​Nee, tenzij je een hoger bewustzijn wil ontwikkelen. Sommige rajas en tamas kwaliteiten zijn nog steeds nodig voor actie en motivatie om onze doelen en inactiviteit, ontspanning (tamas) te behalen.

Bron:
https://en.wikipedia.org/wiki/Food_combining
http://www.yogabasics.com/explore/yogic-lifestyle/ayurveda/what-is-a-sattvic-diet/
http://www.thelivingcentre.com/cms/body/peace-through-a-sattvic-diet
http://www.halepule.com/sattvic-foods.html

Photo by Andabeat