fbpx

Sandelhout poeder

​Sandelhout of ‘chandana’ wordt vaak gebruikt in de Ayurveda. Het is een speciaal type aromatisch hout dat wordt verkregen uit de boom Santalum Album. Het bevat ook een aantal gunstige verbindingen, zoals Santalois. Dit geeft sandelhout zijn kenmerkende aroma.

Sandelhout staat erom bekend om zijn rustgevende, kalmerende, stress verlagende eigenschappen. Lees hieronder meer hoe je dit type hout kan gebruiken.

Hoe kan je sandelhout gebruiken?

​• Het is één van de oudste stoffen die in parfums wordt gebruikt. Het heeft een sensuele, muskusachtige geur. Het zorgt voor een langdurige, houtachtige basis aan parfums.

• Het branden van wierook kan helpen om een romantische sfeer te creëren.

• Het wordt in India veel gebruikt in de cosmetische industrie. Het is een natuurlijke antiseptisch en conserveermiddel, waardoor het wordt gebruikt in zeep, crèmes en andere huidverzorgingsproducten.

• Omdat het zeer rustgevend is, wordt het vaak gebruikt bij meditatie en rituelen. De warme, rustgevende geur van sandelhout kan je helpen om je te ontspannen. Je kan het gebruiken om een gevoel van rust en kalmte te creëren.

• Vanwege de heerlijke geur kan je het toevoegen aan deodorants. Het houdt je ook lang fris en koel.

• Tegen stress en angst. Het heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel. De kalmerende en verzachtende eigenschappen van dit hout helpen bij het verlichten van angst, spanning en stress en zorgt voor een goede nachtrust. Lees hier hoe je neem tegen stress kan gebruiken.

• Het wordt ook vaak gebruikt bij verschillende religieuze en culturele ceremonies en tradities.

• Sandelhout essentiële olie werkt effectief als een antiseptisch, ontstekingsremmend, ontsmettingsmiddel.

Omdat sandelhout olie duurder is dan andere oliën, heb je meer kans om het tegen te komen als wierook, geurkaars of sandelhout poeder dan als olie. Maar deze kunnen net zo therapeutisch werken als sandelhout olie.

​Wat is Sandelhout

​Sandelhout is de naam van een klasse van hout uit de bomen in de soort Santalum. In tegenstelling tot vele andere aromatische houtsoorten, behouden ze hun geur. Het aroma komt uit het hout zelf in plaats van de bladeren of bloemen.

De kenmerkende geur wordt al eeuwen gewaardeerd. Jammer genoeg heeft zijn populariteit ervoor gezorgd dat deze langzaam groeiende bomen bijna zijn uitgestorven. De vraag naar de echte sandelhout kan nauwelijks worden voldaan.

Vele andere soorten bomen worden verkocht als “sandelhout”. Alhoewel de alternatieve bomen hun geur verliezen binnen een paar maanden of jaren, zijn ze een goed alternatief voor de bijna uitgestorven sandelhout.

​Recept Sandelhout gezichtsmasker

​Door de reinigende, samentrekkende en verstevigende eigenschappen van dit hout, is sandelhout poeder geschikt voor elke huidtype. Het is een veel gebruikt ingrediënt in oliën, zepen, crèmes, gezichtsmaskers en lotions.

Vata (droge) huid: rimpelige, schrale huid. Anti-aging. Sandelhout is rijk aan antioxidanten, het helpt de schade veroorzaakt door vrije radicalen te beperken. Schade door vrije radicalen speelt een rol bij huidveroudering en de vorming van rimpels.

Pitta (gevoelige) huid: ontstoken, acne, eczeem, rode, geïrriteerde huid. De antibacteriële eigenschappen van sandelhout werk effectief in het bestrijden van de bacteriën en schimmels. Het kalmeert de geïrriteerde huid.

Kapha (vette) huid: Het is ook effectief in het absorberen van overtollige olie en talg uit de huid. Sandelhout poeder ontgift de huid door onzuiverheden en gifstoffen te verwijderen als het poeder op de huid droogt.

Ingrediënten:

• 1 lepel sandelhout poeder 
• Water

Meng het sandelhout poeder met water tot een dikke pasta. Breng een laag van deze pasta op je gezicht en laat het ongeveer 20 minuten inwerken. Was het daarna af met water.

• Voor de pitta huid: voeg 1/ theelepel kurkuma 
• Vata huid: gebruik in plaats van water, 1 lepel sesam olie  of amandelolie .
• Kapha huid: voeg ½ lepel multani mitti toe.

Wanneer je de juiste huid verzorgingsproducten gebruikt, resulteert dit in een mooie, stralende, frisse huid.

Bron:
Evaluation of the effects of East Indian sandalwood oil and alpha-santalol on humans after transdermal absorption
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1744388105001246https://en.wikipedia.org/wiki/Sandalwood
Photo by kinshuksunil