fbpx

Rozenzalf maken

Prachtige rozenzalf met Rosa Damascena ‘rose absolute’, ook wel ‘vloeibaar goud’ genoemd, zowel om de kleur als de exclusiviteit. Deze rozenzalf ruikt verrukkelijk.

Rozen worden steeds populairder als een ingrediënt in huidverzorging, en het is niet moeilijk om te zien waarom. Volgens de legende vulde Cleopatra haar kamers met rozenblaadjes voordat ze Marc Antony bezocht, zodat hij elke keer als hij rozen rook aan haar zou denken.

Rozenzalf maken

Als symbool van romantiek zijn rozen op Valentijnsdag een hoofdbestanddeel in de meeste huizen. Maar rozen zijn niet alleen aangenaam voor de zintuigen. Naast hun heerlijke en gedenkwaardige geur, hebben rozen ook voordelen voor de huid.

Medicinale voordelen van rozen voor de huid

Rozenblaadjes hebben ontstekingsremmende en litteken verminderende eigenschappen. Ze verminderen roodheid en kalmeren de huid. Ze zijn daarom heel geschikt voor de pitta huid, gevoelige, ontstoken, rode huid.

Omdat ze samentrekkende en antibacteriële eigenschappen hebben, zijn ze vooral geweldig voor mensen met vette en acne-gevoelige huidtypen, de kapha huid.

Rozenblaadjes bevatten veel vitamine C, dus ze helpen om collageen te stimuleren en bevatten veel vitamine E, dus het is zeer vochtinbrengend “. Ze zijn daarom ook ideaal voor de droge, vata huid.

Rozenzalf maken

Voordat je deze zalf maakt, moet je een rozenolie maken. Ik gebruik gedroogd Rosa Damascena dat ik in de tuin van mijn tante hebt geoogst en hebt gedroogd. 

Vul een 300 ml glazen potje met ongeveer 1/2 tot 2/3 vol met gedroogd rosa damascena en dek het plantmateriaal af met je favoriete olie. U kunt een enkele olie of een combinatie van oliën gebruiken. Mijn favoriete combinatie voor het maken van zalven is gelijke delen van sesamolie, kokosnootolie en zoete amandelolie.

Laat de olie 4-6 weken (of langer) op een zonnige plaats trekken voordat je deze zalf maakt.

Recept rozenzalf maken

Ingrediënten
Rozenkruidenolie
250 ml olie naar keuze, zoals sesamolie of zoete amandelolie
30 gram rozenblaadjes

250 ml rozenolie
50 gram bijenwas

Bereiding
1. plaats de olie 4 – 6 weken (of langer) op een zonnige plek.
2. Zeef hierna de olie voordat je het het in dit recept gebruikt.

Rozenzalf maken
1. Doe de rozenolie en de bijenwas in een pan en verhit het tot de bijenwas volledig in de olie is opgelost. Roer af en toe.
4. Giet het mengsel voorzichtig in kleine potten of blikken en laat het zitten totdat de zalf volledig is opgezet.

Gebruiksaanwijzing rozenzalf

Deze rozenzalf helpt bij de ouder wordende huid, maar ook de jonge gezonde huid blijft mooi. Eigenlijk voor ieder gevoelig huidtype een weldaad.

Vooral voor je gezichtsverzorging en hals, maar ook voor je hele huid te gebruiken.

Gebruik het bijvoorbeeld voor avond en nachtverzorging : insmeren na douchen/wassen op de nog wat vochtige huid, en het wordt net zo lekker door de huid opgenomen als een crème.