fbpx
Gedroogde rozenblaadjes eetbaar

Rozenblaadjes geneeskracht

De geur van rozen, hun fysieke schoonheid en hun geneeskracht hebben invloed op onze fysieke en emotionele gezondheid.

Rozen voor je fysieke hart

Rozen hebben een positief effect op het fysieke hart. In één onderzoek kregen mensen dagelijks zes weken lang 60 gram rozenbottelpoeder.

Aan het einde van de zes weken was er een significante verbetering van de bloeddruk en het plasmacholesterol bij de mensen die het rozenbottelpoeder namen in vergelijking met de controlegroep.1

Rozen verblijden het hart

Rozen worden gebruikt om het hart te verblijden. Ze worden vaak gebruikt voor het herstellen van een gebroken hart en het ondersteunen van iemand die door verdriet en depressie gaat.

Volgens de ayurvedische teksten is het geen toeval dat de roos wordt geassocieerd met romantiek, omdat het pitta balanceert, die de emoties en hun effect op het hart regelt.

Er is dus een fysiologische reden dat rozen al duizenden jaren het ideale geschenk zijn om liefde en vergeving uit te drukken.

In een studie werd gekeken naar het effect van rozenolie en lavendel essentiële olie op vrouwen met een depressie. Het bleek dat degenen die de aromatherapiebehandelingen kregen aanzienlijke verbeteringen hadden bij zowel angst als depressie zonder enige nadelige effecten.3

Onderzoekers hebben het effect van rozenolie op mensen onderzocht door het toe te passen op de huid.

Voor welke dosha?

Pitta kan gemakkelijker uit balans raken in de zomer, wanneer het hete, vochtige weer alle aspecten van Pitta dosha, de lichaamsbeweging die de hitte, de spijsvertering en het metabolisme in het lichaam regelt, verhoogt.

Het verbetert de coördinatie tussen pitta en vata. Vata heeft invloed op de sensorische waarneming, de geest, de ademhaling, de hersenen en het hoofd.

Door Pitta in balans te brengen, versterkt het positieve emoties en intensiveert het de ervaring van geluk en gelukzaligheid.

Rozen thee helpt Pitta in evenwicht te brengen, het lichaam te koelen, de geest te kalmeren en de emoties te regelen.

Andere eigenschappen zijn even verrassend

De roos koelt, maar het verhoogt de agni, het spijsverteringsvuur. Dit is een unieke kwaliteit die alle drie de dosha´s in evenwicht brengt.

7 gezondheidsvoordelen van Roos

Rozenblaadjes bieden  ook veel voordelen voor de gezondheid.

Hormoon
Rozenwater en essentiële olie worden van oudsher al vele jaren gebruikt bij de behandeling van hormonale onevenwichtigheden, waaronder voor PMS, symptomen van de menopauze, regulerende perioden en zelfs om de reproductieve gezondheid te verbeteren.

Onderzoekers zetten de PMS-claims op de proef en publiceerden hun studieresultaten in het International Journal of Gynecology and Obstetrics. Ze vonden dat zelfs slechts twee keer per dag aromatherapiebehandelingen van slechts 5 minuten gedurende 5 dagen voldoende waren om verbeteringen in PMS-symptomen op te leveren.

De onderzoekers begonnen de aromatherapiebehandelingen vanaf het midden van de maand tijdens de vrouwencyclus om  indrukwekkende resultaten te behalen.

Geheugen
Een studie gepubliceerd in het International Journal of Preventative Medicine toonde een verbeterde cognitie aan bij dementie.

Het is misschien nog te vroeg voor mensen om rozenproducten te gaan gebruiken bij de behandeling van Alzheimer maar het gebruiken van rozen, zal zeker geen kwaad doen en kan zelfs helpen.

Depressie
Uit dezelfde studie bleek ook dat roos antidepressieve effecten heeft die waardevol kunnen zijn bij de behandeling van depressie.

Migraine
Roos, samen met violet en koriander, is een natuurlijk supplement dat wordt gebruikt in de traditionele Iraanse geneeskunde.

Onderzoekers beoordeelden de effectiviteit van de traditionele remedie bij de behandeling van migraine en vonden dat het nuttig was voor patiënten met deze aandoening.

Een druppel of twee van essentiële rozenolie wordt vaak gebruikt door aromatherapeuten op de voetzolen of palmen van de handen voor de behandeling van migraine.

Verdund in een dragerolie kan de olie ook voor migraine op de slapen en de schedelbasis worden gebruikt.

Seksuele disfunctie
Beoefenaars van de traditionele geneeskunde adviseren roos voor zijn vermeende afrodisiacum eigenschappen.

In de afgelopen jaren is roos onderzocht op de effecten ervan op seksuele disfunctie bij vrouwen die lijden aan depressies.

Gepubliceerd in het tijdschrift Pharmacopsychiatry, ontdekten de onderzoekers dat roos zeer effectief was in het verbeteren van seksueel verlangen en tevredenheid bij vrouwen.

De auteurs van de studie citeerden een eerdere studie die vergelijkbare effecten opleverde bij mannen.

Infectie behandeling
Uit onderzoek gepubliceerd in de Journal of Traditional and Complementary Medicine, bleek dat roos antimicrobiële eigenschappen heeft, waardoor het potentieel waardevol is voor de behandeling van infecties.

Huidverzorging en rozen

De roos verbetert schoonheid op vele manieren. Roos biedt ondersteuning voor droge, oudere, ontstoken of gevoelige huid, maar is gunstig voor elk type huid, omdat roos tridosic is.

En het is ook zacht genoeg voor de huid van kinderen. Natuurlijk, als je pure essentiële olie gebruikt, moet je het verdunnen in een dragerolie (minstens 1 deel etherische olie in 10 delen dragerolie, maar mogelijk meer verdunnen als je huid extreem gevoelig is).

Rozenwater

Rozenwater is geweldig om de hele dag op je huid te sprayen als een verkoelende, behandeling. Het kan ook een toner in een huidverzorgingsregime vervangen.

Plaatselijke toepassingen (zoals in crèmes en kompressen) koelen, hydrateren en geven een tint aan de huid.

Het masseren van het lichaam met rozen en kurkuma verbetert de schoonheid. De essentie van roos vergroot de gloed en de huidskleur.

De eigenschappen van de roos zijn: verkoelend, vochtinbrengend en verzachtend.

Rooswater is ideaal voor gezichtsverzorging, vooral in de zomer. Je kunt je gezicht voor of na je gezichtsbehandeling sprayen met rooswater. Het helpt ook om de huid te hydrateren voor het slapengaan, of voor en na blootstelling aan de zon.

Met zijn aangename aroma verbetert rooswater de gemoedstoestand.

Al deze factoren versterken samen de gloed en het uiterlijk van de huid. Dus gebruik roos als je de volgende keer de oververhitte effecten van de zomer voelt – of het nu een licht gevoel van geïrriteerdheid, onverzadigbare dorst of alleen een gebrek aan bevrediging is.

3 Ayurvedische schoonheidsrecepten

Breng je huid (en je geest) in balans met deze ayurvedische schoonheidsrecepten.

Gegrond in een oude traditie gebruikten genezers de roos om een laaiende pitta dosha te koelen – de geest-lichaamskracht die samenhangt met vuur, hitte, woede, ambitie en stress.

Hoewel sommige mensen de hele tijd gevoelig zijn voor pitta-onevenwichtigheden, voelen de meeste de gevolgen ervan in de zomer, wanneer deze dosha de sterkste is.

Met mate echter is de roos een tridoshische bloem; het is gunstig voor iedereen het hele jaar door.

Hier zijn een paar recepten:

Maak een rozenblaadjes gezichtsmasker

De warmte van nootmuskaat, gecombineerd met de koude kwaliteit van rozenblaadjes, zal alle huidtypen in evenwicht brengen. Gebruik twee keer per week.

1/2 kopje rode rozenblaadjes
1 eetlepel honing
een snuifje nootmuskaat

Maal de rozenblaadjes tot een pasta en meng met de honing en nootmuskaat. Breng het aan op je gezicht en laat het ongeveer 10 minuten intrekken. Afwassen met koud of lauw water.

Rozenwater maken

Om je eigen biologische rozenwater te maken, kook je 6 kopjes rode rozenblaadjes in een liter water gedurende 15 minuten.
Koel, zeef in een glazen fles en koel ze in. Probeer dan deze remedies.

Kalmeer je brandende ogen
Week twee wattenschijfjes in rozenwater op kamertemperatuur en plaats ze dan gedurende 10 minuten op je oogleden.

Rozenblaadjes voor in bad
Voeg wat rozenwater toe aan je bad voor een geurige, verjongende ervaring. Daarna spray je rozenwater overal om je huid op te frissen en te beschermen tegen de elementen.

Zoet je humeur
Adem het opwekkende aroma van rozenwater in.

Meditatie
Verbeter  je meditatie door vóór het mediteren tussen de wenkbrauwen een druppel etherische roos op je voorhoofd  aan te brengen.

Verdiep je slaap door een paar druppels etherische roosolie op je kussen te strooien.

Kalmeer door wat essentiële olie op een schone zakdoek te spritzen. Adem in als je je angstig of boos voelt.

Welke rozen kan ik gebruiken

Je kunt alle onbespoten rozen gebruiken die een sterke geur hebben.
Gebruik rozen nooit van bloemisten, omdat deze bijna altijd worden bespoten.

Rozenblaadjes voor in thee

Deze rozenthee is een heerlijke manier om te genieten van de smaken van rozen en hop. Het is een geweldige manier om tot rust te komen aan het eind van de dag.

Ingredienten
• 2 eetlepels eetlepels gedroogde rozenknopjes of blaadjes (ongeveer 6 gram)
• 1 theelepel gedroogde hop.

Bereiding
Breng 4 kopjes water aan de kook.
Voeg de kruiden toe aan het hete water.
Dek af en laat 7 tot 10 minuten trekken en zeef daarna de thee.

Serveren
Roer wat honing door de thee en serveer de rozenthee heet of ijskoud

Bron
1. Andersson, U., et al. “Effects of Rose Hip Intake on Risk Markers of Type 2 Diabetes and Cardiovascular Disease: A Randomized, Double-Blind, Cross-Over Investigation in Obese Persons.” 66, no. 5 (2012): 585–90. doi:10.1038/ejcn.2011.203.
2. T, Hongratanaworakit. “Relaxing Effect of Rose Oil on Humans.” 4, no. 2 (2009): 291–96.
3. Conrad, Pam, and Cindy Adams. “The Effects of Clinical Aromatherapy for Anxiety and Depression in the High Risk Postpartum Woman—A Pilot Study.” 18, no. 3 (2012): 164–68. doi:10.1016/j. ctcp.2012.05.002.