fbpx

Rode linzen curry recept

Rode Curry Linzen? Perfect, dik, romig, gezond en makkelijk.

​Geen Indiase maaltijd is compleet zonder dhal of rijst. Ik gebruik een verscheidenheid aan verschillende linzen, gekookt met veel verschillende kruiden. Voel je vrij om te experimenteren.

Rode curry linzen is een van mijn favoriete linzen recept. Dik, romig, gezond, makkelijk en absoluut heerlijk.

Weet je niet zeker of je van linzen houdt? Vandaag ga je van linzen houden.Kook gewoon je linzen en gooi een kruidenmengsel met gesauteerde uien erover heen. Een heerlijke, aromatische kruidige verrassing.

Doe de linzen op een zachte, warme knoflook naanbrood of eet het met een grote kom rijst. Het maakt niet uit hoe slecht je dag of hoe lang de week was, een stomende kom warme, troostende dhal houdt je geaard en tevreden.

Juiste voorbereiding

​Linzen kunnen moeilijk verteerbaar zijn, maar met de juiste voorbereiding (goed laten weken en spoelen) en combineren met spijsverteringskruiden worden ze een voedende brandstof.

De kruiden die in dit recept gebruikt worden, zijn carminatief van aard, wat betekent dat ze de gasvormende eigenschappen minimaliseren die vaak met linzen worden geassocieerd.

Carminatieve kruiden en specerijen, zoals kardemom, knoflook en gember, versterken ook de spijsvertering en helpen bij het elimineren van ama.

Recept rode linzen curry

Ingrediënten
• 1/4 theelepel kardemom
• 2 eetlepels koriander
• 1/2 tsp kaneel1 theelepel komijn
• 2 cm gember 
• 1/2 theelepel kurkuma poeder 
• 1/2 theelepel fenegriekzaad 
• 1/2 theelepel  asafoetida 
• 1 kopje rode linzen
• 1/2 theelepel zout (zeezout of hymalaya zout)
• 3 eetlepels ghee of kokosolie 
• 2 hele tomaten
• 3 kopjes water
• 1 eetlepel ui

Bereiding

• De linzen goed wassen en daarna met het water aan de kook brengen.
• Leg het deksel op de pan en laat de het 15-20 minuten zachtjes doorkoken boven een matig vuurtje.
• Snij de tomaten.
• Verhit de ghee of kokosolie en bak daarin de specerijen en wacht 15 seconden tot het bruin wordt.
• Voeg de gesnipperde ui, de fijngesneden knoflook en de geraspte gember toe en laat het geheel 1 minuut goed bakken.
• Doe de stukjes tomaat erbij en laat het een paar minuten bakken.
• Doe het gebakken mengsel bij de dahlsoep, voeg het zout toe en roer goed door.
• Garneer de dhal met de fijngehakte verse koriander. Serveer de dhal met rijst of naanbrood.