fbpx
rauwkost

Rauwkost slecht voor darmen? Wat zegt ayurveda hierover?

De’ raw food lifestyle’ is al een tijdje populair. De aanhangers van deze beweging zijn van mening dat voedsel het beste in zijn natuurlijke onvoorbereide staat wordt gegeten, met alle enzymen intact.
De vermeende voordelen van deze manier van eten wegen bij lange na niet op tegen de nadelen.

Ayurveda en rauwkost

​Volgens Ayurveda kan je beter geen rauw kost eten, zeker als je spijsvertering zwak is.
Maar moeten we geen salades eten om af te vallen? Nee.

Volgens Ayurveda zijn rauwe groenten moeilijk te verteren.
De koude, moeilijk te verteren aard van salades, dempt het spijsverteringsvuur van het lichaam en vergt veel energie van het lichaam om het te verteren.

​Wat zijn de gevolgen?

​Planten en groenten hebben cellulose en andere vezelige structuren die onze maag moeilijk kunnen afbreken. Onze maag is niet zoals die van koeien, die gras en planten eten. Veel van deze dieren hebben extra magen om de zware planten en grassen die ze eten te verteren.

Mensen hebben helaas geen extra magen om alle vezelachtige cellulose in planten af te breken. Dit maakt het bijzonder moeilijk om plantaardige vezels te verteren.

Wanneer we voortdurend voedsel eten dat onze lichamen niet kunnen verteren, is het vermogen om voedsel in het algemeen te verteren verzwakt.

Volgens ayurveda kan een verzwakt spijsverteringsstelsel een opgeblazen gevoel, winderigheid, constipatie, gewichtstoename, voedselallergie en een verlaagd immuunsysteem veroorzaken.

Ook is volgens de Duitse interniste Dr. Ulrike Gonder het eten van rauwkost slecht voor de darmen: In een onderzoeksrapport die reeds in 1999 is gepubliceerd schrijft ze:

‘De symptomen die door rauwe plantenkost veroorzaakt worden, gaan van winderigheid over zware darmschade tot het uitblijven van de menstruatie toe. Ook tanderosie, gewrichtsschade en reumapijnen kunnen hier optreden. Zelfs de antibiotica-resistente bacteriën geraken vooral via rauwkost in het lichaam.’

Een zwakke spijsvertering zorgt er ook voor dat veel voedingsstoffen niet worden opgenomen door het lichaam.

Ons spijsverteringssysteem is een belangrijk element in goede gezondheid, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het gezond en functioneel is.

​Toch salade eten?

​Wil je een salade eten? Als je van salade houdt, hoeft je het niet helemaal opgeven. Bak het ongeveer een of twee minuten in een warme koekenpan voordat je het eet.

Waarom koken?

Veel van de voedingsstoffen in groenten worden opgeslagen in zijn zware vezels.
Onze lichamen kunnen deze voedingsstoffen opnemen, als we deze plantaardige vezels afbreken.

Koken op lage tot middelmatige warmte is meestal genoeg om deze vezels te helpen afbreken, zodat we toegang hebben tot de mineralen en voedingsstoffen.

Er is onderzoek om dit te ondersteunen. Italiaanse wetenschappers hebben aangetoond dat bijvoorbeeld gekookte worteltjes, broccoli en courgette meer antioxidanten zoals vitamine C en carotenen bevatten, dan rauwe.

Ook creëerde het koken nieuwe stoffen die de gezondheid bevorderen, zoals het ss- ioon, een krachtige anti-kankerstof. Lab-testen tonen ook aan dat gekookte, gestoofde of gestoomde groenten, veel beter dan rauwe, in staat zijn schade aan de genen te voorkomen.

Of gebruik hete en bittere kruiden die de spijsvertering stimuleren in je rauwkost.

Bittere kruiden voor je rauwkost:
Triphala 
Kurkuma 
Asafoetida 
Paardenbloemwortel 

Scherpe kruiden voor je rauwkost:
– Cayenne 
– Zwarte peper
Gember 

​Welke typen mensen kunnen rauwkost beter verteren?

De pitta mens kan met haar sterke spijsvertering rauwkost beter verwerken dan de vata en kapha mensen.

Ook koude voeding kan de pitta type beter verteren, vooral in de zomer. Het kan een energiek effect hebben op je lichaam en geest.

Maar wees toch voorzichtig met het doven van je spijsverteringsvuur (agni). Zorg ervoor dat je het grondig kauwt. Lees hier meer over hoe je moet eten volgens ayurveda.

Bron:
http://www.chopra.com/articles/raw-foods-an-ayurvedic-perspective
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=9688
http://www.hetblad.be/2012/12/08/voeding-en-gezondheid/rauwkost-de-pros-en-contras/